40.000 de romance s-au testat gratuit pentru cancer de col uterin

7 decembrie 2012 | 1 comentariu |

La Buzau nu a fost alocat niciun leu pentru programul de screening,  desi peste 40 de medici au depus documentatia necesara pentru a efectua testul Babes-Papanicolau. Ministrul Arafat a aflat abia astazi despre aceasta situatie.

 

Medicii din Maternitatea Buzau pledeaza pentru screenig

Aproximativ 40 000 de femei au fost testate, gratuit, in primele 3 luni de la debutul Programului national de screening pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin, transmite Biroul de presa al Ministerului Sanatatii (MS), remis astazi, redactiei Sanatatea Buzoiana

Potrivit MS, cele mai multe testari Babes -Papanicolau, aproximativ 20.000, au fost realizate in unitatile sanitare din vestul, sud-vestul si nord –vestul tarii, in  timp ce in unitatile din judetele din centrul tarii au fost executate in jur de 8000 de testari. 

Ministrul Sanatatii considera ca „este un inceput bun pentru acest program”, desi la debutul programului se estimase ca anul acesta 200.000 de femei vor fi testate la nivel national.

„Ne bucura faptul ca femeile sunt receptive si vor sa participe, chiar daca prezenta medicilor de famile este inca redusa. Incurajam femeile ca si anul viitor sa participle la testari. Un rezultat pozitiv nu inseamna cancer, dar inseamna verificari ulterioare, mai amanuntite, care sunt si ele tot gratuite si care iti pot salva viata. Romania are cea mai mare rata de de mortalitate prin cancer de col uterin din Uniunea Europeana”, a declarat ministrul Sanatatii, Raed Arafat. 

Potrivit MS, in urmatorii cinci ani, sase milioane de romance vor fi incluse in program si ar trebui sa faca testul Babes Papanicolau gratuit.

 

Programul se va desfasura anual, timp de 5 ani

 

Dr. D. Popescu si dr. D. Neacsu

Programul de testare gratuita a femeilor se desfasoara anual si este prevazut sa se desfasoare pe o perioada de 5 ani, fiind coordonat de 9 unitati regionale de management. Acestea au fost organizate la nivelul Institutelor Oncologice „Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” din Bucuresti si „Prof. dr. I. Chiricuta” din Cluj Napoca, Institutul Regional Oncologic Iasi, Spitalul Clinic de  Urgenta „Sf. Pantelimon”, Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului „prof. dr. Alfred Rusescu”, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara si Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Tg. Mures.

 In judetul Buzau, desi programul exista, acesta lipseste cu desavarsire. Nicio femeie nu a fost testata gratuit si nici macar „nu s-au incheiat contractele cu Casele de Asigurari de Sanatate care ar trebui sa deconteze serviciile de screening”, potrivit dr. Doina Popescu, medicul coordonator.

Dr. Dorin Neacsu, seful Sectiei OG II din Maternitatea Buzau, sustine ca „este esential sa se depisteze precoce cancerul de col uterin, pentru ca astfel peste 90 la suta din cazuri ar putea fi vindecate”.

Unitatea Regionala de management Sud-Est, la care este arondat si Spitalul Judetean de Urgenta Buzau, este reprezentata de Spitalul Clinic de  Urgenta „Sf. Pantelimon” Bucuresti, unde sunt centralizate datele din judetele Braila, Buzau, Constanta, Galati, Vrancea si Tulcea. Coordonatorii programului, pentru Buzau, sunt medicii Luminita Enache (DSP), si dr Doina Popescu, medic anatomopatolog (SJU).

 

Peste 34.000 de buzoience, eligibile la testul gratuit

 

Cornel Vasilescu, presedinte CJAS Buzau

Incepand cu 1 septembrie, MS a lansat Programul national de screening pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin, gratuit, in cadrul caruia toate femeile cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fara antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin, au posibilitatea sa efectueze testarea prin metoda frotiului cervico-vaginal Babes –Papanicolau.

La sfarsitul lunii august, purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Buzau, Mihaela Voineagu, preciza ca „s-a facut inscrierea si instruirea medicilor de familie si este in curs formarea retelei de screening, de catre Spitalul Judetean de Urgenta Buzau, care include (pana la acesta data) 42 de cabinete de asistenta medicala primara, cu 34.117 femei catagrafiate, 5 cabinete de obstetrica-ginecologie si 2 laboratoare de analize medicale in domeniul citologiei”.

De atunci, nimic nu s-a mai intamplat. Potrivit presedintelui CJAS, Corneliu Vasilescu, „la Buzau nu s-a alocat niciun leu pentru Programul de screening. Chiar astazi am avut o intalnire cu domnul ministru Raed Arafat si am abordat si aceasta problema. Ministrul nu stia de aceasta problema, pentru ca DSP nu s-a ingrijit sa rezolve situatia sau macar sa-l informeze. Asa ca abia de anul viitor se vor putea face teste si la noi in judet”, a declarat Vasilescu pentru Sanatatea Buzoiana.

 

Pasii care trebuie urmati de pacienta pentru realizarea testului

 

Dr. Mircea Suteu

In vederea realizarii testului, pacienta se prezinta la cabinetul medicului de familie, unde va primi consiliere cu privire la preventia bolii si unde se va stabili daca se incadreaza sau nu in program. 

Medicul de familie va informeaza pacienta, dupa care ii va elibera un formular care asigura inscrierea in program si o lista cu centrele de recoltare admise. Ulterior, pacienta se programeaza la centrul respectiv, pentru recoltarea materialului celular cervico-vaginal. Dupa fixarea pe lama a frotiului, acesta va fi transmis la spitalul care a organizat screeningul sau, dupa caz, la laboratoarele de anatomie patologica acreditate in acest scop, insotit de formular. Rezultatul testului va fi transmis inapoi la cabinetul medicului de familie, iar dupa inregistrarea rezultatului, acesta il transmite pacientei. In cazul in care exista suspiciuni, se recomanda teste suplimentare, iar la nevoie, se initiaza terapie specifica”, precizeaza dr. Mircea Suteu, seful OG I din Maternitatea Buzau.

 

Romania, prima din Europa la mortalitatea prin cancer de col uterin

 

Dr. Crina Stefanescu

Programul MS a fost elaborat in scopul prevenirii si combaterii cancerului de col uterin si are ca obiectiv principal reducerea incidentei formelor invazive de boala si a mortalitatii datorate acestora.

Romania este pe primul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea prin cancer de col uterin, riscul de deces fiind de 6,3 ori mai mare decat in oricare alta tara din UE. In fiecare an se depisteaza peste 3.000 de noi cazuri de boala, la ora actuala peste 45.000 de romance fiind diagnosticate cu aceasta afectiune.

Prin implementarea unui astfel de program se urmareste, in primul rand, depistarea bolii in stadii cat mai precoce, vindecabile si  indrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigatii suplimentare si tratament de specialitate. De asemenea, creste gradul de informare a populatiei, pentru adoptarea unui stil de viata sanatos si utilizarea programelor de preventie”, explica dr. Crina Stefanescu, medic ginecolog buzoian inscris in subprogramul de sceening.

Nu vor intra in program femeile care prezinta absenta iatrogena a colului uterin sau histerectomie totala pentru afectiuni benigne si femeile carora li s-a stabilit deja diagnosticul de cancer de col uterin.

De asemenea, la femeile care au implinit varsta de 64 de ani, daca la ultimele 3 examene citologice Babes-Papanicolau au avut rezultate normale, testares se va opri.



Comentarii (1)

  1. Ionascu Simona spune:

    Mii de multumiri dn-lui dr. Suteu Mircea, un medic exceptional, un om deosebit de un optimism rar intalnit,care ma ajutat sa am un bebe sanatos! Cu deosebit respect!

Adaugati un comentariu


 

*