200 000 de profesionisti din sanatate sunt in greva japoneza

14 octombrie 2013 | 0 comentarii |

Medicii, medicii dentisti, farmacistii, asistentii medicali, biologii, psihologii si ceilalti angajati din sistemul sanitar si specialitati conexe si-au pus banderola tricolora pe brat sau in piept. Ministrul Nicolaescu organizeaza noi consultari.

 

Coalitia profesionistilor din sanatate

Coalitia profesionistilor din sanatate

Doua sute de mii de profesionisti din Sanatate se afla, incepand de astazi, in greva japoneza. Profesionistii din sanatate din intreaga tara marcheaza aceasta forma de protest prin purtarea unei banderole tricolore pe brat sau in piept.

Actiunea va fi urmata, la inceputul lunii noiembrie, de declansarea grevei de avertisment, iar 5.000 de protestatari vor participa, pe 2 noiembrie, la un mars al tacerii in Bucuresti. Ulterior se va proceda la greva generala, sustine Marius Sepi, prim-vicepresedinte al Federatiei SANITAS.

Aproximativ 200.000 de profesionisti din Sanatate se afla in greva japoneza pe termen nelimitat. Actiunile de protest urmatoare vizeaza declansarea grevei de avertisment si apoi a grevei generale, la inceputul lunii noiembrie, precum si organizarea, pe 2 noiembrie, a unui mars de protest intre Palatul Parlamentului si Piata Victoriei, cu o oprire in fata Ministerului de Finante. Din cele circa 105.000 de semnaturi necesare pentru declansarea grevei generale, pana in acest moment avem deja 42.000”, a afirmat Marius Sepi, subliniind ca federatia pe care o reprezinta nu va renunta la revendicarile transmise deja Ministerului Sanatatii si se opune privatizarii mascate a spitalelor din Romania.

 

Grava japoneaza in sanatate

Grava japoneaza in sanatate

La Buzau, peste 3000 de profesionisti din sanatate si-au pus banderola tricolora pe brat. Sindicatul SANITAS a distribuit listele pentru strangerea semnaturilor, in organizatiile din judet, iar „majoritatea membrilor nostri au semnat deja, exprimandu-si astfel acordul pentru continuarea protestelor, care vor culmina cu greva generala”, spune Mariana Munteanu, liderul buzoian al celei mai puternice organizatii sindicale din sanatate.

Medicii buzoieni si-au pus banderolele tricolore si sunt de acord ca Guvernul trebuie sa tina cont de revendicarile pe care noi le-am transmis si la care nu vom renunta. Pe 2 noiembrie, la Marsul Tacerii, 100 de medici din Buzau se vor alatura celor 5.000 de protestatari, la Bucuresti”, a declarat dr. Ion Japie, presedintele Colegiului Judetean al Medicilor Buzau.

Banderole si-au legat la brat si medicii dentisti, ca si farmacistii, care potrivit presedintilor Colegiilor organizatiilor profesionale, dr. Claudia Ciupitu si farm. Razvan Prisada, sustin protestul si revendicarile generale, dar tin foarte mult sa le fie acceptate si solicitarile proprii specialitatilor respective. La fel ca ei, toti profesionistii din sanatate sunt de parere ca lucrurile trebuie sa se schimbe, daca nu se doreste ca in cativa ani sa nu mai aiba cine sa munceasca in aceasta tara, din cauza bolilor care vor rapune populatia, pentru ca medicii si asistentii vor continua sa migreze in tarile care le respecta profesia.

O analiza realizata recent de Asociatia Producatorilor Internationali de Medicamente arata ca Romania pierde, anual, in jur de 2,5 miliarde de euro ca urmare a scaderii productivitatii in cazul bolnavilor care nu mai pot munci din cauza starii de sanatate proprii sau din cauza afectiunilor membrilor familiei, fiind nevoiti sa ramana acasa pentru a avea grija de acestia.

 

protestmedici - sanatatea buzoianaCa reactie la protestul personalului din sistemul de sanatate, Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, apreciaza ca „o parte din medicii care au luat aceasta decizie, ori nu au vrut sa ne asculte ce spunem, ori nu tin cont de ceea ce am discutat pana in prezent. Pana la urma, fiecare este liber sa faca ceea ce crede de cuviinta”.

Eugen Nicolaescu sustine ca un singur lucru mai trebuie discutat,  problema finantarii. Ministrul a anuntat, totodata, organizarea unor noi dezbateri pe legile sanatatii, la sediul institutiei pe care o reprezinta, in zilele de 15,16 si 17 octombrie.

Ramane insa neclar cum va arata Pachetul de servicii medicale de baza, cea mai importanta masura de reforma a Sanatatii romanesti. Daca pe 1 octombrie, Nicolaescu declara ca „pachetul de baza este gratuit si la fel pentru toti cetatenii, asigurati si neasigurati”, doua saptamani mai tarziu, el  spune ca exista doua pachete de baza diferite, unul pentru asigurati si celalalt pentru neasigurati. „Vom avea un pachet mai mic pentru cei neasigurati, adica trei tipuri de servicii: preventie, urgenta si programe nationale de sanatate”, adica din pachetul de baza, asa cum a fost el initial publicat, la neasigurati vor fi excluse serviciile din ambulatoriul de specialitate si cele de spitalizare (cu exceptia celor incluse in programele nationale).

Eugen Nicolaescu a mai declarat ca, daca pana la 1 februarie 2014 nu va fi implementat pachetul de baza, atunci „nu mai am ce sa caut in fruntea ministerului” (?!).

Oare unde am mai auzit o astfel de declaratie?

 


Adaugati un comentariu


 

*