145.000 de buzoieni si-au primit cardurile de sanatate

19 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Peste 5,5 milioane de carduri de sanatate au ajuns la asigurati la nivel national, iar alte 4, 5 milioane de carduri preluate de Posta Romana se afla in prelucrare si vor fi livrate in zilele urmatoare.

 

carduriPeste  5,5 milioane de carduri de sanatate, din cele aproximativ 10 milioane preluate de Posta Romana incepand din 19 septembrie pana in prezent, au fost deja distribuite asiguratilor, anunta Casa Nationala de Sanatate (CNAS), printr-un comunicat de presa in care se mentioneaza ca rata de distribuire a cardurilor nationale de sanatate este, in acest moment, de peste 85 %.

Alte aproximativ 4, 5 milioane de carduri preluate de Posta se afla in prelucrare si vor fi livrate conform gaficului, se mentioneaza in comunicatul amintit.

Procesul de predare – primire a cardurilor de sanatate in vederea distribuirii continua, in conformitate cu acordul cadru si contractele subsecvente incheiate cu CNAS si casele de asigurari de sanatate, posta efectuand serviciile de preluare, sortare, transport si distribuire a trimiterilor postale continand cardurile nationale de asigurari sociale de sanatate pentru aproximativ 12, 5 milioane de carduri tiparite pentru persoanele asigurate cu varsta de peste 18 ani”, sustine presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, mentionand ca potrivit graficului de predare-primire, sunt preluate in reteaua postala cate 6-700 de mii de carduri pe zi.

 

Corneliu Vasilescu, preseinte CJAS

Corneliu Vasilescu, preseinte CJAS

In judetul Buzau, toate cele 302.962 de carduri au fost predate Postei Romane, iar in teren au fost deja distribuite deja 145.000 depasapoarte de sanatate”, astfel incat asiguratii buzoieni sunt printre primii din tara care au intrat in posesia acestor documente.

In baza protocolului subsecvent incheiat de CJAS Buzau in data de 2 septembrie, toate cele 302.000 de carduri de sanatate au fost preluate de la Imprimeria Romana si predate Postei Romane, in lunile septembrie si octombrie. Postasii au inceput distribuirea cardurilor inca din 22 septembrie, iar pana acum, 154.000 dintre acestea au fost deja inmanate asiguratilor, personal, pe baza de semnatura. Imbucurator este si faptul ca mai putin de 100 de documente au fost returnate pana acum CJAS Buzau, ceea ce inseamna ca daca se merge in acelasi ritm, mai mult de 97-98% dintre asigurati vor fi in posesia cardului electronic de sanatate pana la finalizarea procesului de distributie. Urmeaza ca acestea sa fie activate de medicii de familie, care au inceput deja sa-si achizitioneze cititoarele necesare, astfel cala 1 ianuarie 2015, cred ca judetul Buzau va fi pregatit sa foloseasca eficient aceste documente de sanatate”, a precizat pentru SanatateaBuzoiana.ro, presedintele CJAS Buzau, Corneliu Vasilescu.

 

card-sanatate-medicCardul de sanatate este inmanat titularului in baza unui act de identitate si a semnaturii de primire. In situatia in care, dupa minim doua prezentari la domiciliul asiguratului, dovedite pe baza avizului de transmitere, cardul nu a putut fi predat asiguratului, acesta va fi predat casei de asigurari teritoriale in evidenta careia se afla asiguratul. Avizul pe care operatorul postal il lasa la domiciliul asiguratului in cazul in care acesta nu este gasit, contine numarul de telefon al factorului postal, astfel incat acesta sa poata fi contactat, in vederea stabilirii detaliilor privind modalitatea de distribuire.

Daca in intervalul celor 20 de zile in care Posta Romana are obligatia sa se prezinte de cel putin doua ori la domiciliul asiguratului pentru a-i inmana cardul, acesta nu a putut fi predat, asiguratul poate sa il ridice personal, de la casa de asigurari in a carei evidenta se afla, dupa 10 zile lucratoare, pe care CN Posta Romana il are la dispozitie pentru a preda cardul casei de asigurari.

Tiparirea si distribuirea cardului national vor continua in urmatorii patru ani pentru persoanele care vor implini varsta de 18 ani si/sau vor dobandi calitatea de asigurat.

 

card cititorOdata cu existenta „pasaportului de sanatate”, cum mai este numit cardul, va exista si posibilitatea de a se tine sub control modul in care se cheltuie banii in sistemul de sanatate, iar bolnavii vor fi mai usor de diagnosticat si tratat, intrucat documentul va contine istoricul medical al fiecarui posesor, sustin reprezentantii CNAS si ai Ministerului Sanatatii.

Cardul de sanatate primit acasa de asigurat este inactiv. Intrat in posesia documentului asiguratul il va prezenta pentru activare la prima vizita la un furnizor de servicii medicale. Mai exact, pin-ul de transport al cardului national (000) va fi schimbat cu un pin personalizat, format dintr-o combinatie de patru cifre, care va fi introdus si confirmat personal, de catre pacient. Personalizarea pin-ului este obligatorie, altfel cardul ramane in stare inactiva si nu poate confirma servicii medicale in sistem. Pin-ul va fi introdus de catre asigurat ori de cate ori va beneficia de un serviciu medical, pentru validare, respectiv, decontarea din fondul asigurarilor sociale de sanatate”, mai spune Corneliu Vasilescu, mentionand ca medicii buzoieni au inceput deja sa-si achizitioneze cititoare de carduri si spera ca pana la sfarsitul anului, toate cele 302.000 de documente vor fi activate pana la sfarsitul lunii decembrie 2014.

Potrivit CNAS, pe cardul de sanatate se pot introduce si alte date suplimentare, insa aceasta masura este optionala si se realizeaza doar la medicul de familie.

 


Categorii: Actual, C.A.S., Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*