Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Cancerului, marcata si la Buzau

5 februarie 2017 | 0 comentarii |

Directia de Sanatate Publica, prin Compartimentul de Promovare a Sanatatii, a desfasurat o campanie de informare si constientizare a populatiei privind mijloacele de prevenire, depistarea precoce si reducere a mortalitatii prin afectiuni oncologice.

 

cancer-mamarCu prilejul Zilei Mondiale de Lupta Impotriva Cancerului 2017, marcata pe 4 februarie, medicii ocologi au atras atentia asupra necesitatii cresterii gradului de constientizare asupra cancerului si de dezvoltare a unor strategii practice pentru a aborda povara prin cancer, deoarece inegalitatile globale in privinta accesului la prevenire, tratament si ingrijiri paliative sunt in crestere exponentiala.

In judetul Buzau, Directia de Sanatate Publica, prin Compartimentul de Promovare a Sanatatii, a desfasurat o campanie de informare si constientizare a populatiei privind mijloacele de prevenire, depistarea precoce si reducere a mortalitatii prin afectiuni oncologice.

Mesajul sub care se desfasoara campania de constientizare din acest an „Noi Putem. Eu Pot” este acela de a reduce numarul de decese care pot fi prevenite prin cresterea gradului de constientizare a cancerului in randul publicului larg si prin impulsionarea guvernelor spre a lua masuri suplimentare impotriva bolii”, a precizat dr. Ioan Dragusin, coordonatorul Compartimentului de Promovare a Sanatatii, mentionand ca in Romania, Campania a fost coordonata de Ministerul Sanatatii prin Institutul National de Sanatate Publica.

 

Dr. Ioan Dragusin - educatie pentru sanatateIn 2015 si-au pirdut viata, din cauza afectiunilor oncologice, 51.288 de romani. Tumorile maligne din sfera bronhopulmonara, alaturi de cancerul de san sunt primele doua cauze de deces asociate cancerului. Peste 50% (26.618) dintre aceste decese au avut loc in randul persoanelor din segmentul de varsta 30-69 de ani. Totodata, alte 61.703 de cazuri noi de cancer au fost inregistrate de catre medicii oncologi din Romania, in 2015.

Potrivit datelor centralizate de Directia de Sanatate Publica Buzau, in 2015, medicii oncologi aveau in evidenta 8.670 de cazuri de cancer, iar pe parcursul anului, alti 1.499 de pacienti au fost diagnosticati cu afectiuni oncologice. In 2016, numarul pacientilor cu cancer ramasi in evidenta era de 8.578 de pacienti, la care s-au adaugat 1.526 de cazuri noi.

Cele mai multe cazuri nou depistate sunt de cancer cancer bronho-pulmonar (228 de cazuri), pe urmatoarele locuri situandu-se cazurile de cancer colo-rectal (193 cazuri), cancerul de san (150), cancerul de stomac (87), cancerul de pancreas (84), cancerul de ficat (75), cancerul de prostata (73), cancerul de vezica urinara (69), cancerul de col uterin (55) si cancerul de piele (33).

 

dr-alexandru-grigorescu-conferinta-cancer-BucurestiIn Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara si Iasi s-a desfasurat Conferinta de presa tip dezbatere „INOVATIE pentru VIATA”, in cadrul careia s-a dezbatut modul in care inovatia si progresele realizate in oncologie permit noi abordari in ingrijirea pacientilor din Romania, diagnosticati in stadii avansate, asa cum se intampla, deseori, in cazul cancerului bronhopulmonar sau al cancerului ovarian, oferind astfel sanse mai mari pentru cresterea ratei de supravietuire.

 Combaterea cancerului necesita eforturi concentrate din partea tuturor: autoritati, medici, cercetatori, societatea in ansamblul ei, pentru ca afectiunile oncologice nu sunt doar o problema majora in ceea ce priveste sanatatea populationala, ci si una sociala si economica. Progresele realizate in ultimii ani in oncologie inseamna noi premise in abordarea luptei impotriva acestei maladii, noile instrumente, atat din perspectiva diagnosticului, cat si din punct de vedere terapeutic, oferind rezultate superioare in ingrijirea pacientilor. Raportat la Romania, pentru cresterea calitativa a actului medical si, implicit, pentru imbunatatirea ingrijirii pacientilor cu cancer, este nevoie si de crearea unor echipe de ingrijire si de cercetare, sub coordonarea unor experti, in vederea abordarii integrate a afectiunilor oncologice. Sustinerea inovatiei in acest domeniu presupune, practic, sustinerea activitatii de cercetare, care este motorul dezvoltarii”, a declarat Dr. Alexandru Grigorescu, Cercetator stiintific gradul I, medic primar Oncologie Medicala, Presedinte executiv Societatea Nationala de Oncologie Medicala din Romania.

 

conferinta - cancer-TimisoaraPeste doua treimi dintre cazurile de cancer localizate la nivel pulmonar, cel mai frecvent tip de cancer, sunt diagnosticate in stadii avansate. De aceea si rata de supravietuire pentru pacientii cu aceste forme de neoplasm, avand in vedere solutiile terapeutice limitate in acest context, este printre cele mai reduse. Progresele din domeniul oncologiei au o contributie importanta si din punct de vedere al diagnosticarii precoce, prin prisma identificarii unor mutatii genetice specifice. Identificarea mutatiei genelor BRCA1 si BRCA2 a fost initial considerata ca un factor care releva cresterea riscului de aparitie a cancerului de san si a cancerului ovarian.Ulterior s-a dezvoltat o clasa terapeutica dedicata – inhibitorii PARP (inhibitor al enzimelor poly (ADP-riboza) de tip polimeraza), care se adreseaza specific acestui subtip de paciente cu mutatie BRCA1 sau BRCA2.  Astfel, BRCA1 sau 2 este considerat un factor prognostic in ceea ce priveste evolutia cancerului si in aceeasi masura este un factor predictiv al raspunsului la terapiile tintite.

Dezvoltarea de noi terapii care utilizeaza sistemul imunitar al organismului pentru a lupta impotriva cancerului (imunoterapii) sau terapiile moleculare tintite, prin individualizarea ingrijirii, precum si prin reducerea expunerii la chimioterapie inseamna si un impact pozitiv asupra calitatii vietii pacientilor cu cancer, potrivit specialistilor.

 

medici radiologieInovatia si progresul se reflecta si in abordarea diagnosticului si terapiei cancerului pulmonar, cel mai frecvent diagnosticat la nivel global, privit astazi, de specialisti ca o afectiune heterogena. Cercetarile arata ca exista o varietate de mecanisme care contribuie la dezvoltarea tumorilor in cancerul pulmonar, iar in prezent este folosita in mare masura caracterizarea moleculara pentru evaluarea optiunilor de tratament.

Capacitatea de a caracteriza din punct de vedere molecular cat mai precis pacientii care au diferite tipuri de cancer pulmonar, pe baza mutatiilor genetice (EGFR, ALK, KRAS, mutual exclusive), si de a anticipa raspunsul lor la terapii specifice, ofera o abordare mai sigurasi mai eficientain tratamentul cancerului pulmonar. Astfel, este posibila, pe de-o parte, abordarea terapeutica in fazele incipiente ale afectiunilor, cu rezultate foarte bune din punct de vedere al ratei de supravietuire, iar pe de alta parte, se poate stabili un algoritm de tratament diferentiat in functie de tipul tumorii.

La nivelul Municipiului Bucuresti, numarul de cazuri de cancer inregistrate in 2015 a scazut cu peste 50% fata de anul precedent, la 3.712, de la 7.945 in 2014.Trendul descrescator in privinta noilor cazuri depistate s-a pastrat si in prima jumatate a anului 2016, cand au fost diagnosticate 1.834 de cazuri noi, fata de 1.975, in aceeasi perioada din 2015.

 

celule cancer laboratorTot cu prilejul Zilei Mondiale de Lupta impotriva Cancerului 2017, Institutul National de Sanatate Publica si MSD Romania au lansat Campania „Protejeaza-i aripile!“, un demers pentru imbunatatirea nivelului de informare cu privire la cancerul de col uterin si cresterea gradului de constientizare referitor la importanta vitala a preventiei in lupta cu aceasta boala.

Potrivit organizatorilor, campania isi propune sa faciliteze accesul unui numar cat mai mare de femei la testarea gratuita Babes-Papanicolau, in cadrul programului national pentru depistarea activa precoce initiat de Ministerul Sanatatii, contribuind, astfel, la ameliorarea efectelor „devastatoare” pe care boala le are in randul femeilor din Romania.

Pe parcursul unui an, in cadrul campaniei, se va incuraja colaborarea interinstitutionala si se vor organiza o serie de evenimente si de mese rotunde alaturi de jurnalisti, personalitati publice, cat si de factori de decizie din sistemul sanitar national si local, menite sa atraga atentia unui public cat mai larg cu privire la importanta preventiei cancerului de col uterin.

 Cancerul de col uterin este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer care afecteaza sanatatea femeilor din Romania. Avem cea mai mare rata a incidentei (34,9), de trei ori mai mare decat media la nivelul Uniunii Europene, cat si o rata a mortalitatii ingrijoratoare (14,2).


Adaugati un comentariu


 

*