Ziua Donatorului, marcata odata cu aniversarea „majoratului” Asociatiei Transplantatilor din Romania

17 iulie 2014 | 0 comentarii |

O cruce ridicata in memoria donatorilor de organe a fost sfintita, miercuri, in curtea Bisericii „Sfintii Doctori fara de arginti Cosma si Damian”, din incinta Institutului Clinic Fundeni, la initiativa Asociatiei Transplantatilor din Romania (ATR) care a implinit 18 ani de existenta. (GALERIE FOTO)

 

ATR1Este destul de greu sa iti exprimi in cuvinte recunostinta fata de cineva care te-a ajutat la un moment dat. Este si mai greu daca acest ajutor a venit intr-un moment crucial al vietii tale. Este insa un privilegiu sa ai constiinta impacata ca ai multumit asa cum simti si cum crezi ca merita, celui sau celor care ti-au dat sansa sa renasti, sa traiesti a doua viata.  Asa se intampla si cu transplantatii care probabil sunt recunoscatori in fiecare clipa din viata lor, celor care le-au donat un organ salvator si pe care, probabil, ii pomenesc in fiecare rugaciune din viata aceasta noua, pe care le-o datoreaza, in speranta ca Dumnezeu va avea bunatatea sa faca ceea ce ei nu pot, ca simpli muritori, pentru cei care le-au salvat viata, cu propria viata.

Asociatia Transplantatilor din Romania (ATR) si Agentia Nationala de Transplant (ANT) au incercat sa exprime aceasta multumire instituind Ziua Donatorului pe 16 iunie, in aceeasi zi in care ATR a ajuns la „varsta majoratului”, implinind astazi 18 ani de la infiintare. Cu acest prilej, in semn de recunostinta pentru „donatorii ingeri”a fost sfintita o cruce ridicata in curtea Spitalului Clinic Fundeni din Capitala, in fata Bisericii „Sfintii Doctori fara de arginti Cosma si Damian, printr-o ceremonie speciala.

 

ATR-Tache-preot-Fundeni12„Sa fii DONATOR de organe este un act de mare eroism! Sa fii beneficiarul unui transplant de organe este o imensa responsabilitate.” – considera reprezentantii ATR . „In semn de profunda recunostinta, imensa dragoste si modest omagiu adus celor care prin moartea lor au dat viata, Asociatia Transplantatilor din Romania a ridicat aceasta cruce in fata Bisericii Spitalului Clinic Fundeni, cu hramul Sfintii Doctori fara de arginti Cosma si Damian. 16 iulie este, incepand din acest an, Ziua donatorului de organe, iar crucea, lucrata in lemn si donata de Cornel Boloboaca, pacient cu transplant renal, membru al ATR, situata in apropierea altarului bisericii, va fi un loc de rugaciune pentru toti cei care vor sa aduca multumiri binefacatorilor lor, donatori sau personal medical”, spune Gheorghe Tache, presedintele Asociatiei.

Slujba de sfintire a crucii si de pomenire a donatorilor a fost oficiata de un sobor de preoti, in frunte cu preotul Horia Preoteasa, paroh al bisericii, iar in mijlocul acestora a oficiat si parintele Ioan Sandu din Joldesti, judetul Botosani, transplantat recent la Institutului Clinic Fundeni, se mentioneaza intr-un comunicat al ATR.

 

tache-sandesc-preotPrezent la slujba de sfintire, dr. Dorel Sandesc, secretar de stat la Ministerul Sanatatii, presedinte al Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva, a transmis un mesaj de sustinere si speranta pentru pacienti, transplantati sau aflati pe liste de asteptare, amintind ca „Romania a inregistrat in anul 2013 cea mai mare crestere a numarului de donatori in moarte cerebrala din lume”.

Presedintele ATR, Gheorghe Tache, considera ca ridicarea si sfintirea crucii reprezinta darul pacientilor beneficiari de transplant in semn de pretuire si recunostinta fata de donatorii de organe si familiile care au acceptat donarea. „Locul ales simbolizeaza legatura intre cei care, sub obladuirea Domnului, se ingrijesc de sufletul si trupul omului. Dorim ca anual, la 16 iulie, sa fie celebrata Ziua nationala a donatorului de organe”, a mentionat Gh. Tache.

Alaturi de initiatori – ATR, la eveniment au fost prezenti prof. dr. Dorel Sandesc– secretar de stat la Ministerul Sanatatii, prof dr. Radu Deac – director executiv al Agentiei Nationale de Transplant, dr. Vasile Ciurchea – presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, dr. Carmen Orban – manager general al Institutului Clinic Fundeni, coordonatori ai centrelor de transplant, personal medical si membri ai familiilor donatorilor, donatori si pacienti aflati pe listele de asteptare.

 

ATR-medici11Donarea de organe este o problema in toata lumea, reflectata in listele lungi de asteptare. Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu saluta la randul sau marcarea Zilei Donatorului, iar prin intermediul unui comunicat de presa face o sinteza a situatiei activitatii de transpant in Romania.

Potrivit comunicatului amintit, in Europa, aproximativ 67.064 de persoane, cu varste intre 25 si 60 de ani, privesc spre o sansa la viata: 52.000 de oameni asteapta un transplant de rinichi, alti 7.000 asteapta un transplant hepatic, 3.600 asteapta un transplant de cord in timp ce 12 pacienti mor in fiecare zi asteptand un organ!

In Romania, la sfarsitul anului 2013, mii de pacienti sperau ca li se da o noua sansa la viata! Potrivit listelor Programului National de Transplant, 3501 romani asteptau un transplant de rinichi, alti 452 asteptau un transplant hepatic, inca 140 asteptau un transplant de cord iar alti 44 asteptau un transplant de pancreas.  

 

ATR10Ministerul Sanatatii arata ca a continuat in acest an trend-ul ascendent al identificarii si ingrijirii donatorilor de organe aflati in moarte cerebrala inregistrat in 2013 (136), avand pana in prezent (iulie 2014) peste 75 donatori reali, aceasta reprezentand 160 transplante renale, 70 hepatice, 3 de cord si mai multe sute de transplanturi tisulare. Aceste date mentin Romania pe unul din primele locuri din Europa in privinta cresterii numarului de proceduri de transplant.

Tot in 2014, a crescut cu 5 numarul de personal al ANT si au fost acreditate 39 spitale capabile sa identifice si sa declare donatori in moarte cerebrala  (33 sunt centre noi, iar intre acestea se numara si Spitalul Judetean de Urgenta Buzau), 2 centre pentru transplant hepatic (Fundeni si Sf. Maria), 4 centre pentru transplant renal (Fundeni, Cluj, Iasi, Brasov) si 3 centre pentru transplant de cord (Tg. Mures, Floreasca si Institutul C.C. Iliescu).

Medicina de transplant este esentiala pentru un sistem medical modern. Acordam o atentie deosebita pentru aceasta activitate medicala. Actiunile pe care le-am derulat au permis remunerarea coordonatorilor de transplant, deblocarea de posturi si cresterea numarului de spitale care sa poata efectua operatii de transplant.Viata multor pacienti cu boli avansate a fost astfel salvata”, a declarat Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu. 

MS mai arata ca Romania a transpus Directiva Europeana 2012/25, astfel incat incepand cu anul 2015 sa aderam la o platforma europeana care  permite identificarea mai rapida a unor donatori pentru marile urgente din transplant.

In plus, la 9 iunie 2014, Romania a adoptat, impreuna cu celelalte state ale Consiliului Europei „Conventia impotriva traficului de organe”, care urmeaza sa fie ratificata in perioada urmatoare.

 

Multumim ATR pentru imagini


Adaugati un comentariu


 

*