Viata bolnavilor de hepatita, pusa in pericol de mafia medicamentelor

8 noiembrie 2013 | 1 comentariu |

Pe piata farmaceutica romaneasca a fost descoperit interferon falsificat, care in loc de serul necesar continea „apa chioara”. Tratamentul lunar al unui bolnav, cu acest medicament, costa aproximativ 4.000 de lei, iar la ora actuala sunt in tratament circa 4.000 de bolnavi.

 

farmacieStare de alerta maxima in toate farmaciile din tara, dupa ce pe piata medicamentelor au fost descoperite, zilele trecute, cateva zeci de doze dintr-un medicament antiviral din gama interferonului, falsificat. Serul prezent in seringile vandute pacientilor nu avea nimic in comun cu medicamentul original, punand astfel in pericol viata pacientului care, neefectuandu-si tratamentul risca sa ajunga la complicatii grave, chiar incurabile.

Medicamentul se numeste Pegasys si este indispensabil pentru tratamentul bolnavilor care sufera de hepatite de tip B si mai ales cu virus C. Face parte dintre medicamentele foarte scumpe, incluse in Programele de Sanatate, aflat pe listele speciale, aprobate de comisiile de specialitate ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), fiind eliberat din farmacii doar pe baza de reteta.

Probabil nu a fost ales intamplator de catre falsificatori, pentru ca, pe de o parte, este decontat intergal de la buget, deci nu exista riscul sa ramana pe stoc, iar pe de alta parte, tratamentul unui bolnav cu un astfel de medicament ajunge la aproape 1.000 de lei/doza -pret cu amanuntul, astfel ca fiind administrat saptamanal, ajunge la circa 4.000 de lei/luna/bolnav. La un calcul sumar, se poate observa ca daca cel putin pentru o luna de zile, cei 4.000 de bolnavi din Romania aflati in tratament cu interferon ar fi consumat acest produs, escrocii ar fi castigat nu mai putin de 16 milioane de lei (aproximativ3,6 milioane de euro).

 

Diferente intre produsul original si cel fals

Diferente intre produsul original si cel fals

Medicamentul falsificat a fost descoperite chiar de catre pacienti, care au constatat ca seringile ce contineau serul pe care si-l administreaza singuri, subcutanat, arata altfel decat cele cu care erau obisnuiti, iar seringa era total diferita de cea originala. Suspectand ca ceva nu este in ordine, acestia s-au adresat fie medicilor curanti care ii aveau in evidente, fie direct farmaciilor de la care achizitionasera medicamentul, iar in acest fel a iesit la iveala o afacere subterana de dimensiuni uriase, care pe langa falsificare, evaziune fiscala si alte incalcari ale legislatiei, punea in pericol viata celor aproximativ 4.000 de bolnavi din Romania care isi administreaza acest tratament.

Analizele efectuate, asupra substantei gasita in dozele ce prezentau suspiciuni de contrafecere, au confirmat faptul ca nu era nici pe departe vorba despre interferon, ci de un amestec de glucoza, apa si fibre celulozice, asa cum a declarat dr. Marius Savu, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM). Asa ca, pe langa faptul ca nu ar fi avut niciun efect asupra bolnavilor care si-ar fi administrat acest ser, medicamentul contrafacut ar fi putut duce insa la deces, in cazul in care pacientii ar fi suferit de diabet, sau la alte complicatii severe, din cauza lipsei de administrare a substantei care ar fi trebuit sa-i ajute sa tina hepatita in frau.

 

farmacie-medicamenteOdata sesizate autoritatile, au fost efectuate controale mai intai la farmaciile de la care pacientii isi achizitionasera dozele cu medicamentul contrafacut, fiind astfel descoperite alte cateva zeci de cutii, la doua puncte farmaceutice din Pitesti si la un altul din judetul Ialomita. Dozele respective au fost confiscate, procurorii sesizandu-se la randul lor si deschizand un dosar penal in acest caz, pentru spalare de bani, evaziune fiscala si punerea in circulatie de produse contrafacute.

Este posibil ca si alte astfel de produse sa se afle la vanzare, de aceea au fost demarate controale la toate farmaciile din tara.

Ca urmare a informatiilor cu privire la existenta pe piata farmaceutica din Romania a unor cutii contrafacute prevazute cu eticheta Pegasys 180 μg/0,5 ml solutie injectabila in seringa preumpluta (peginterferon alfa-2a), Ministerul Sanatatii (MS) a solicitat ANMDM, autoritatea responsabila in domeniul medicamentului, sa intreprinda toate demersurile legale care se impun pentru gestionarea situatiei, astfel incat pacientii sa nu aiba de suferit. In acest sens, ANMDM a informat specialistii din domeniu, doctori si farmacisti, referitor la aparitia produsului contrafacut si, concomitent, s-a decis retragerea tuturor loturilor suspecte de pe piata farmaceutica. De asemenea, reprezentantii ANMDM au luat legatura cu compania producatoare in vederea inlocuirii de urgenta a produsului”, transmite Ministerul sanatatii, printr-un comunicat de presa.

 

FarmacieComisiile Nationale de Boli Infectioase si Gastroenterologie din cadrul Ministerului Sanatatii vor elabora, daca va fi cazul, in cel mai scurt timp, un protocol referitor la modalitatea de tratament a pacientilor care folosesc in mod regulat acest produs, se mai mentioneaza in comunicatul MS.

In scopul prevenirii oricarei complicatii medicale, Ministerul Sanatatii recomanda pacientilor care folosesc produsul Pegasys 180 μg/0,5 ml solutie injectabila in seringa preumpluta (peginterferon alfa-2a) in tratamentul curent, in cazul achizitionarii acestuia in ultimele doua saptamani, sa se adreseze imediat medicului curant, in vederea stabilirii conduitei terapeutice adecvate”, atrage atentia Ministerul Sanatatii, mentionand ca va reactualiza, in cel mai scurt timp, OMS Nr 456/2013pentru aprobarea Listei cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor cu risc crescut de discontinuitate in aprovizionare de care beneficiaza asiguratii in sistemul de asigurari sociale de sanatate si in vederea asigurarii medicamentului Pegasyspe piata din Romania.

 

Farmacist Razvan Prisada

Farmacist Razvan Prisada

Gravitatea situatiei consta, dupa cum arata farm. Razvan Prisada, presedintele Colegiului farmacistilor din Buzau, atat in infractiunile de natura economica si juridica de mari dimensiuni, asumate de fasificatori si de cei care au introdus aceste falsuri pe piata, cat mai ales in riscurile la care sunt expusi bolnavii. „Un bolnav cu hepatita aflat in tratament cu interferon, daca are nenorocul sa nu recunoasca diferenta dintre produsul original si cel falsificat, risca sa creada ca se afla in tratament, dar in realitate boala sa avanseze. daca tratamentrul este la inceput, abia dupa patru luni se inregistreaza progrese, asa ca abia atunci se fac investigatii comolete, cand s-ar descoperi ca pacientul nu a raspuns la aceasta terapie, iar viremia, in loc sa scada, va creste cu siguranta, nefiind exclus sa se ajunga la ciroza hepatica. In plus, pentru a se schimba tratamentul, pacientul are nevoie de noi aporobari, iar riscul de sta luni intregoi pe o lista de asteptare este foarte mare”, arata farmacistul buzoian.

In acest context, autoritatile medicale fac un apel catre bolnavii care se trateaza cu Pegasys, sa fie foarte atenti la detaliile care fac diferenta intre produsul original si cel falsificat.

 

Dr. Marius Savu

Dr. Marius Savu

Medicul Marius Savu, presedintele ANMDM, sustine ca este pentru prima data cand pe piata romaneasca apar seringi preumplute cu substante falsificate, dar nu-si asuma nicio responsabilitate pentru faptul ca acestea au ajuns la vanzare. Conform acestuia, Compania Roche, cea care produce medicamentul Pegasys a anuntat ANMDM in luna septembrie ca in Germania a fost identificata o cutie cu medicamentul contrafacut, Romania fiind a doua tara in care sunt depistate astfel de produse.

Savu avanseaza, chiar, ipoteza ca problema ar putea fi la farmacii, intrucat producatorii si distribuitorii de medicamente sunt supusi unor controale foarte riguroase, desi recunoaste ca este dificil „sa controlezi tot ce intra in peste 6.000 de farmacii, cate sunt la nivel national”.

Il contrazice insa farm. Clara Popescu, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, care desi apreciaza ca problema este una deosebit de grava, contrafacerea de medicamente nu poate fi pusa in carca farmacistilor romani, cu atat mai mult cu cat este una de nivel mondial.

In acelasi timp, reperezentantii asociatiilor care apara drepturile pacientilor isi exprima ingrijorarea pentru situatia creata, calificand-o drept un atentat cu buna stiinta la sanatatea populatiei.

 



Comentarii (1)

  1. Geta Saftoiu spune:

    Ufff! Asta ne face sa fim suspiciosi chiar si cand nu ar trebui sa fim !

Adaugati un comentariu


 

*