Vaccinarea antipolio, amanata din cauza absenteismului scolar

9 decembrie 2013 | 0 comentarii |

Directia de Sanatate Publica Buzau a dispus suspendarea imunizarii elevilor din clasa I a Scoalii generale nr. 11 din municipiu, pana pe 16 decembrie.

 

vaccinare-antipolioCampania de vaccinare antipoliomielitica a copiilor din clasa pregatitoare si din clasa intai a fost suspendata timp de o saptamana,  la Scoala nr. 11 din Municipiul Buzau, dupa ce Directia de Sanatate Publica a fost informata de conducerea unitatii de invatamant ca majoritatea copiilor absenteaza de la cursuri in aceasta perioada.

Din cauza absenteismului inregistrat la clasele 0 si a I-a, clase incluse in campania de vaccinare antipoliomielitica, specialistii Directiei de Sanatate Publica Buzau au decis intreruperea vaccinarii la Scoala generala nr. 11 din Municipiul Buzau, pana luni, 16 decembrie 2013. In aceasta perioada se va stabili motivatia absentelor si, in functie de aceasta, se va decide asupra datei reluarii vaccinarii”, se precizeaza intr-un comunicat remis de DSP Buzau referitor la aceasta situatie.

Avandu-se in vedere ca deocamdata nu se cunoaste cauza absenteismului elevilor programati pentru imunizarea antipolio in aceasta periada, DSP Buzau a dispus o ancheta epidemiologica, in calcul fiind luate deocamdata doua posibile cauze, respectiv, numarul crescut de cazuri de rujeola inregistrat in ultima perioada si virozele respiratorii care, constant, afecteaza sute de cipii din aceasta categorie de varsta, saptamanal. In evidentele DSP Buzau sunt la ora actuala 23 de cazuri de rujeola si cateva sute de copii cu infectii acute ale cailor respiratorii superioare si pneumonii.

 

vaccinuri1In functie de cauza care a determinat absenteismul scolar din Scoala nr. 11 Buzau, DSP va stabili daca imunizarea antipoliomielitica va fi reluata pe 16 decembrie sau va fi necesara o perioada mai lunga de amanare a vaccinarii copiilor din clasa pregatitoare si din calasa intai.

Poliomielita sau paralizia infantila este o boala infectioasa virala acuta. Virusul poliomielitic care determina aparitia afectiunii se poate transmite fie pe cale respiratorie, fie pe cale fecal-orala, prin ingerarea unor alimente sau a unor lichide (de obicei apa) contaminate. Copiii cu varste sub 5 ani sunt cei mai predispusi sa sufere o complicatie din cauza poliomielitei, de aceea este important ca parintii sa respecte schema de vaccinare. Vaccinarea impotriva poliomielitei se poate realiza concomitent cu alte imunizari, dar dupa administrarea vaccinului antipoliomielic este recomandat sa nu se mai administreze nicio alta substanta injectabila timp de o luna.

Pentru adultii neimunizati este recomandata administrarea unui vaccin antipoliomielitic in 2 doze succesive de 0,5 ml, la un interval de 1-2 luni.

In Romania, vaccinarea antipoliomielita face parte din Programul national de imunizari, profilaxia poliomielitei facandu-se cu doua tipuri de vaccin: un vaccin cu administrare orala (VPOT) si unul cu administrare parenterala (injectabila).

Potrivit calendarului campaniilor scolare de vaccinare pentru sezonul 2013-2014, stabilit de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului National de Sanatate Publica, primele vaccinari din aceasta toamna au inceput in luna octombrie, iar ultimele vor fi administrate in luna aprilie a anului viitor.

 

Dr. Viorica Mihalascu, dir. DSP Buzau

Dr. Viorica Mihalascu, dir. DSP Buzau

Calendarul campaniilor scolare de vaccinare 2013-2014:

7-18 octombrie 2013 administrarea vaccinului antirujeolic-antirubeolic-antioreion (RRO) elevilor de clasa I

4-15 noiembrie 2013 administrarea vaccinul diftero-tetanic (dT) elevilor din clasa a IX-a (restantieri din anul scolar 2012-2013) si elevilor din clasa a X-a (restantieri din anul scolar 2011-2012)

2-13 decembrie 2013 administrarea vaccinului antipoliomielitic (VPI) elevilor din clasa a II-a (8 ani) si elevilor din clasa pregatitoare (6 ani)

aprilie-mai 2014 urmeaza sa fie stabilita perioada de administrare a vaccinului diftero-tetanic (dT) elevilor din clasa a VIII-a.

Directorul DSP Buzau, dr. Viorica Mihalascu, mentioneaza ca „bolile infectioase sunt foarte periculoase in colectivitati, intrucat se pot raspandi cu usurinta, dand nastere epidemiilor. Pentru a preveni acest fapt, dar si pentru sanatatea elevilor, autoritatile si medicii recomanda respectarea calendarului de vaccinare. Aceste vaccinari se adreseaza atat copiilor scolarizati, cat si celor nescolarizati. Primii vor beneficia de imunizare in scoli, iar copiii din cea de-a doua categorie vor merge la cabinetul medicului de familie pentru a se vaccina”, mentionand ca este bine de stiut ca intre doua administrari succesive ale aceluiasi tip de vaccin trebuie treaca 28 de zile.

Reactiile adverse vor fi investigate si raportate in conformitate cu metodologia de supraveghere. Inaintea fiecarei campanii de vaccinare se vor organiza sesiuni de instruire a personalului medico-sanitar”, sustin reprezentantii Institutului National de Sanatate Publica.

PUBLICITATE

Adaugati un comentariu


 

*