Vaccinarea anti-HPV produce primele efecte spectaculoase

27 mai 2013 | 0 comentarii |

Numarul femeilor din Australia cu varste sub 21 de ani, diagnosticate cu veruci genitale, a scazut cu mai mult de 80 de procente in urma vaccinarii.Din acest an, Guvernul australian a introdus in programul de imunizare si baietii.

 

vaccin antigripalControversatul vaccin anti-HPV, care in Romania a inregistrat una dintre cele mai slabe aderente in ceea ce priveste vaccinare, inregistreaza, in Australia, efecte spectaculoase. In numai patru ani de la introducerea programului de vaccinare anti-HPV, ca metoda de preventie a aparitiei condiloamelor (verucilor) genitale in Australia, numarul femeilor cu varste sub 21 de ani diagnosticate cu veruci genitale a scazut de la 11,05% la 0.85% (o incidenta cu 92,30% mai mica), potrivit unor studii date publicitatii.

Vectorii transmiterii Virusului Papilloma Uman (HPV) sunt insa barbatii, de aceea guvernul australian a decis ca si ei sa fie inclusi in programul national de imunizare gratuita, oncepand cu acest an.

Australia a fost una dintre primele tari care au introdus, in 2007, vaccinul tetravalent recombinat impotriva HPV (eficient impotriva tipurilor 16 si 18 care cauzeaza cancerul de col uterin si impotriva tipurilor 6 si 11 care cauzeaza mai mult de 90% dintre cazurile de veruci genitale). Rata de raspuns a vaccinurilor a fost de aproximativ 80% pentru toate cele trei doze.

 

vaccin HPVIncepand cu anul 2013, guvernul australian a dat startul unui nou Program de Imunizare, in cadrul caruia vor fi vaccinati impotriva HPV si baietii cu varste cuprinse intre 12 si 15 ani.

La baza acestei decizii, cel mai important argument a fost incidenta crescuta a cancerului orofaringian asociat cu HPV la barbati. Specialistii declara ca, pe langa prevenirea verucilor genitale si a cancerului anal (in special in cazurile de homosexualitate), penian si orofaringian la barbati, se asteapta o crestere a imunitatii colective si o protectie indirecta a femeilor nevaccinate.

De asemenea, programul de vaccinare destinat baietilor ar putea duce la controlul si chiar eliminarea tipurilor de HPV in Australia.

Ca urmare a introducerii programului de vaccinare anti HPV in Australia, cercetatorii au descoperit si o reducere semnificativa a procentului de veruci genitale la femeile cu varste intre 21 si 30 de ani, de la 11.03% in 2007 la 3.1% in 2011. Totodata, procentul barbatilor sub 21 de ani cu veruci genitale a scazut brusc, in aceeasi perioada, de la 21.01% la 2.2%.

 

vaccinareMarea Britanie a introdus, de asemenea, vaccinul tetravalent recombinat incepand cu septembrie 2012, dupa ce, anterior, optase pentru folosirea vaccinului bilavent, din ratiuni economice. Expertii in sanatate publica au luat aceasta decizie dupa ce au constatat ca eficienta acestuia impotriva verucilor genitale noi si recurente nu a fost conform asteptarilor.

In Romania, onca de la inceput s-a utilizat vaccinul tetravalent, dar dupa ce programul a esuat in ultimii doi ani, vaccinarea fetitelor impotriva HPV, virusul care poate declansa cancerul de col uterin, va fi reluata din aceasta toamna, insa doar la cererea parintilor.

In urma cu trei ani, din cauza unei proaste campanii de informare, multi parinti au refuzat sa isi vaccineze fetitele impotriva virusului HPV, iar mii de doze de vaccin au expirat si au fost aruncate la gunoi, in timp ce cancerul de col uterin continua sa ucida zilnic una din sase femei.

Dorim ca de aceasta data campania de comunicare sa fie una corecta, in asa fel incat populatia sa inteleaga importanta pe care sa o acorde vaccinarii”, a declarat Adrian Pana, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

In programul de imunizare a copiilor vor fi introduse trei noi seruri (impotriva pneumoniei, meningitei si otitei), care le vor fi administrate copiilor in varsta de doi ani.

 

vaccinare-eleviIn Buzau, potrivit datelor puse la dispozitie de Biroul de presa al Directiei de Sanatate Publica, pana la 1 ianuarie 2013 au fost efectuate 1.141 de doze de vaccin anti-HPV, iar in stoc mai erau 1.154 de doze.

In 2010 au fost folosite 881 de doze de vaccin, din care au beneficiat de toate cele trei doze (imunizare completa) 187 de persoane, in 2011 numarul dozelor administrate a scazut la 207 (din care 39 – doza I), de vaccinare completa beneficiind 48 de persoane, pentru ca in 2012 sa se administreze doar 51 de doze (din care 19 doza I si 17 de vaccinare completa).

Aceasta, in contextul in care la nivelul judetului situiatia cancerului de col uterin este una ingrijoratoare: in 2008 s-au inregistrat 80 de cazuri noi, in 2009 au fost 70 de noi cazuri, in 2010 au intrat in evidenta medicilor 61 de cazuri, in 2011 alte 61 de persoane au fost diagnosticate cu aceasta boala necrutatoare, iar in 2012 au fost nou diagnosticate 47 de cazuri.

Mai putin de o patrime dintre cazurile diagnosticate cu cancer de col uterin sunt curabile, adica tratabile si cu sanse de vindecare. Astfel, in 2011 au murit din aceasta cauza 35 de femei, iar in 2012, alte 40 de decese au avut drept cauza aceasta boala nemiloasa. Doua treimi dintre decese au fost inregistrate la femeile din mediul rural, mai putin instruite si care ajung la medic, de obicei, in faza avansata de boala, dupa cum preciza dr. Mircea Suteu, medic sef OG I din Maternitatea Buzau.


Adaugati un comentariu


 

*