Un schior accidentat, primul beneficiar al transplantului de ligament incrucisat efectuat in Romania prin metoda Press-fit

Operatia a fost efectuata  in cursul zilei de astazi, la Spitalul Judetean de Urgenta din Targu-Mures, de o echipa mixta de medici mureseni si din Capitala.

 

operatie de meniscReluarea activitatii de transplant tisular la SJU Targu-Mures a coincis cu o premiera nationala in ceea ce priveste chirurgia ortopedica si activitatea de transplant. O echipa de medici a aplicat pentru prima data o metoda de transplant de ligament incrucisat, cunoscuta in literatura de specialitate ca Press-fit. Datorita aceastei operatii,  un schior de performanta va putea sa isi reia activitatea sportiva peste sase luni, transplantul de ligament incrucisat fiind singura sa sansa in urma unui accident pe care l-a suferit.

Cei care au folosit cu succes metoda Press-fit pentru realizarea transplantului sunt medicul primar ortoped Tiberiu Bataga, de la spitalul din Targu-Mures, impreuna cu responsabilul bancii de tesut a Spitalului Clinic Colentina, dr. Andrei Nica, acesta avand si calitatea de consilier in cadrul Autoritatii Nationale de Transplant.

 

Dr.Ttiberiu Bataga

Dr.Ttiberiu Bataga

Metoda folosita in premiera de cei doi medici aduce mai multe avantaje pacientului, atat din punct de vedere estetic, datorita inciziilor de un centimetru si jumatate, care nu lasa cicatrici foarte vizibile, dar mai ales din punct de vedere al recuperarii, aspect important in cazul unui sportiv.

Medicii spun ca schiorul operat astazi isi va putea relua antrenamentele peste sase luni, fara a risca sa resimta efecte adverse, datorita faptului ca fixarea tendoanelor nu s-a mai facut cu suruburi, ca in cazul interventiilor clasice, ci prin noua metoda, care nu presupune niciun sistem de fixare. Din acest punct de vedere, folosirea metodei Press-fit inseamna si o economie de 400-500 de euro pentru fiecare operatie, acesta fiind costul unui sistem clasic de fixare. „Fixarea prin metoda Press-fit se face prin capetele tendinoase os-tendon, care in 4-6 saptamani se fixeaza prin tesut special de interconexiune, care asigura o stabilitate a articulatiei si bineinteles si reluarea activitatilor sportive intr-o perioada de 3 luni. Daca un sistem de fixare costa intre 450-500 de euro, un astfel de sistem Press-fit nu are niciun fel de cost adiacent. Deci, sunt niste bani care raman in cadrul sistemului de sanatate si care pot fi utilizati intr-o alta directie” a precizat medicul Tiberiu Bataga, referindu-se la beneficiile acestei operatii.

 

Dr. Andrei Nica

Dr. Andrei Nica

La randul sau, dr. Andrei Nica a vorbit despre metoda folosita astazi in premiera punand accent pe detaliile „tehnice” ale interventiei: Practic, sunt doua fragmente osoase si un tendon, se fac niste tunele si in femur si in tibie si se fixeaza. Cum se fixeaza? Fie prin suruburi, fie cum s-a facut astazi, prin acest Press-fit. In locul surubului cilindric se foloseste fragmentul de os, care este conic si atunci vine si se infunda, practic, in femurul respectiv. Asta este noutatea care a aparut, este o tehnica de ultima ora. Cu aceste suruburi, care inainte erau metalice, era greu,  pentru ca in momentul in care ai metal acolo trebuie sa-l scoti.  Din punct de vedere tehnic, erau si  niste probleme, ca putea sa apara un oarecare joc acolo, de asta s-a intervenit la partea asta tehnica, de Press-fit”.

Medicul a mai precizat ca urmatoarea interventie de acest gen va fi efectuata vineri, la acelasi spital, iar in cursul zilei de maine va fi efectuata o alta operatie de transplant, care de aceasta data va consta in refacerea unei portiuni de os.

Intreaga procedura in care se includ si costurile recoltarii si procesarii grefei ce urmeaza sa fie transplantate costa in total 4.200 de lei.

 


Adaugati un comentariu


 

*