Un nou scandal la Spitalul Colentina

Managerul Silvi Ifrim vrea sa desfiinteze multe dintre cabinetele de consultatii pentru Dermatologie, pentru a fi ocupate cu paturi. Medicii spun insa ca prin aceasta masura bolnavii nu vor mai avea acces si intimitate la consultatii, iar unii vor ramane fara analize decontate de CNAS.

 

Dr. Silvi Ifrim

Dr. Silvi Ifrim

Numita la inceputul anului in functia de manager interimar al spitalului Colentina, medicul nutritionist Sivi Ifrim si-a prezentat, la sfarsitul saptamanii trecute, planurile manageriale privind reorganizarea unitatii sanitare. Precizarile facute cu aceasta ocazie au starnit insa un nou val de nemultumiri,  dupa scandalurile care au avut loc dupa instalarea noului manager, primul legat de sectia de Neurochirurgie a spitalului, iar cel de-al doilea de sectia de Hematologie.

De aceasta data, medicii dermatologi sunt nemultumiti de deciziile managerului, dupa ce dr. Silvi Ifrim a precizat ca in cadrul spitalului functioneaza prea multe cabinete de dermatologie, in timp ce numarul de paturi alocat acestei sectii este insuficient si o prima decizie ar urma sa fie desfiintarea unor astfel de cabinete si ocuparea cu paturi a spatiilor in care acestea functioneaza in prezent. Conform precizarilor facute de noul manager, spitalul Colentina detine in prezent doua sectii de Dermatologie care au prevazute 50 de paturi, dar numarul real al paturilor la nivelul acestor sectii este doar de 19. In schimb, in spital exista peste 20 de cabinete personalizate ale unor medici dermatologi, 9 dintre acestea urmand sa se reduca in perioada urmatoare.

 

dermatologie aluniteManagerul Spitalului Colentina a subliniat ca nu este vorba de o vendeta indreptata asupra medicilor respectivi, care vor ramane fara cabinete, ci de un demers facut pentru ca cele doua sectii de Dermatologie sa aiba numarul legal de paturi, prevazut in autorizatia de functionare. Decizia va fi luata dupa o consultare prealabila cu medicii dermatologi, iar despre cei care vor ramne fara cabinete, managerul a spus ca se vor ocupa cu problemele grave din sectii. „Activitatea unui doctor pe sectie consta in ingrijirea bolnavilor internati. Eu doresc sa intram in legalitate, cred ca nu este ceva grav acest lucru. Nu sunt spatii in spital, s-a supradimensionat. Structura de personal a ramas aceeasi. Ministerul Sanatatii nu ne poate acorda la discretie cate posturi avem noi nevoie, s-au facut demersuri, exista o politica sanitara. Eu nu sunt responsabila ca nu avem cate posturi avem nevoie. Poate trebuia gandit inainte daca se poate aproba o marire de posturi, de paturi, de locatii. Trebuie sa ai spatiile pentru a baga un numar de sectii, faptul ca ii scoti pe unii din casa lor si ii bagi in alta parte si stau acolo fara a avea numarul de paturi nu este o solutie”, a mai precizat dr. Silvi Ifrim.

 

dermatologieDesi la prima vedere, existenta mai multor paturi pentru pacientii internati pare a fi un lucru bun, dermatologii sustin ca situatia bolnavilor se va inrautati, pentru ca ei vor fi consultati fugitiv, vor fi nevoiti sa se dezbrace in vazul celorlalti pacienti, iar drepturile legale la confidentialitate si intimitate vor disparea. Medicii mai spun ca in aceste conditii, foarte probabil, bolnavii nu vor mai avea acces la analizele decontate de Casa de Asigurari de Sanatate.

Daca facem internari continue, la pat, se produce prejudiciu spitalului Colentina. Doar cei care necesita internare, cazurile grave, nedeplasabile, trebuie tratati asa. Prin desfiintarea cabinetelor, numarul de consultii va scadea foarte mult. Fizic, la triaj are loc un medic, nu 10, iar fiecarui pacient trebuie sa ii acorzi, potrivit legii, minim 20 minute, ca sa il consulti cum trebuie. Doamna manager vrea bolnavi la pat care sa fie tratati numai pe internare continua. Aceste internari, atunci cand nu sunt necesare, cauzeaza costuri inutile. Internarile de zi aduc un castig atat pacientului cat si spitalului. Acum, persoana beneficieaza de analize, consult si tratament, iar seara merge acasa, daca nu are o afectiune grava. iar spitalul deconteaza costurile la Casa de Sanatate” au explicat medicii.

 

hematologie colentina (3)Problema numarului mare de cabinete in detrimentul paturilor nu este unaspecifica doar acestei sectii, managerul dand si exemplul Clinicii de Recuperare, care functiona „in acte” cu 25 de paturi, fiind dotata in realitate doar cu 10. „Clinica de Recuperare care functiona la etajul 3 al Clinicii de Neurologie, in structura functioneaza din 2014 cu 25 de paturi si avea doar 10 paturi, total insuficiente si total ilegal. Celelalte paturi erau undeva in virtual, pe unde nu se stie, pe la ortopedie si prin alte parti. Lucrurile acestea nu le-am tolerat si am reusit sa aduc cele 15 paturi lipsa si sa le redau Clinicii de Recuperare. Colegii de la Recuperare au eliberat cabinetele pe care le aveau, stateau doi doctori intr-un cabinet, au inteles si s-au mutat. Toata lumea a inteles necesitatea acestor mutari. Sigur ca aceste mutari nu sunt placute, dar nu putem sa stam fara paturi, dar sa avem cabinete. In momentul acesta, Clinica de Recuperare are 25 de paturi, nu 10 cat a avut acum o saptamana, asa trebuia sa aiba din 2014”, a mai precizat Silvi Ifrim.

In planurile sale intra si revitalizarea vechii sectii de garda, care functiona la intrarea in spital, precum si infiintarea unui compartiment de Oncologie si a unei sectii noi si moderne de Cardiologie.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*