Un nou episod al razboiului dintre medicii de familie si CNAS

Si de aceasta data, marul discordiei este cardul de sanatate, medicii acuzand casa de asigurari ca dezinformeaza populatia, punand in seama lor anumite sarcini pe care de fapt nu si le-au asumat si obligandu-i sa incalce legea.

 

aglomeratie cnas In contextul in care relatiile dintre medicii de familie si CNAS nu au fost niciodata unele dintre cele mai bune, odata cu aparitia cardului de sanatate se poate spune ca acestea s-au deteriorat in mod dramatic, ajungandu-se la un adevarat razboi in care se arunca de o parte si de alta acuzatii si amenintari. Situatia a inceput sa se deterioreze la momentul la care CNAS a venit cu propunerea ca medicii de familie sa distribuie pacientilor cardurile care nu ajunsesera la acestia prin intermediul postei, initiativa cu care medicii nu au fost de acord, motivand ca sarcina lor este aceea de a acorda servicii medicale. Cu timpul s-a dovedit ca au fost indreptatiti sa refuze aceasta sarcina, intrucat cozile care s-au creat dupa 1 mai la ghiseele CNAS din cauza pacientilor care au lasat pe ultimul moment obtinerea cardului de sanatate, s-ar fi format la usile cabinetelor mediocilor de familie.

In final Casa de Asigurari a fost de acord sa distribuie cardurile care nu ajunsesera la asigurati si parea ca lucrurile s-a mai linistit, asta pana la momentul la care utilizarea cardului a devenit obligatorie. In haosul creat, CNAS i-a acuzat pe medici ca blocheaza sistemul informatic accesandu-l de mai multe ori de cat este nevoie si ca refuza sa la acorde consultatii pacientilor care nu au card, trimitandu-i sa ingroase cozile de la ghiseele CNAS.

 

cititor-card-de-sanatateLa randul lor, medicii de familie au acuzat proasta gestionare a impelemntarii acestui serviciu, faptul ca sistemul informatic functioneaza greu si se blocheaza, ingreunandu-le considerabil activitatea si facandu-i pe pacienti sa sa astepte ore in sir la usile cabinetelor, in replica, reprezentantii CNAS cerandu-le sa acorde consultatii si pacientilor care se prezinta fara card. Au fost trimise si controale pe la cabinete, iar medicii au fost avertizati ca sanctiunile pot ajunge chiar pana la desfacerea contractului cu CNAS, acestia solicitand un temei legal pe baza caruia sa poata acorda consultatii pacientilor fara card, in conditiile in care de la 1 mai, legea prevede ca de aceste servicii pot beneficia doar asiguratii care au acest instrument.

Dupa o saptamana in care parea ca lucrurile s-au mai calmat, conflictul dintre cele doua parti isi consuma un nou episod. De aceasta data, totul a pornit de la un comunicat al CNAS in care se arata ca implementarea cardului de sanatate aproape aintrat pe fagasul normal, anuntand ca la jumatatea saptamanii au fost acordate intr-o singura zi, la nivel national, 320 de mii de servicii medicale pe baza cardului si alte 139 de mii de servicii fara card.

 

coada la cabinetComunicatul contine si cateva paragrafe impaciuitoare referitoare la medicii de familie, despre care se spune ca reprezinta o veriga importanta in sistemul de sanatate si joaca un rol esential in implementarea proiectelor dezvoltate de CNAS. In urma dialogului purtat de institutie cu acestia, si de aceasta data ei au inteles importanta si necesitatea introducerii cardului de sanatate si contribuie la implementarea cu succes a sistemului”. Totodata, in document se mai arata ca  „medicii de familie se vor implica in activitatea de distribuire a cardurilor de sanatate si vor prelua de la casele de asigurari cardurile asiguraţilor din listele lor, fapt care va reduce semnificativ durata operatiunilor de distribuire. Astfel, activitatea caselor de asigurari de sanatate va reintra rapid in normal, pentru a raspunde solicitarilor curente ale asiguratilor”.

Acesta este paragraful care a starnit noi proteste din partrea celor doua organizatii care reprezinta interesele medicilor de familie, mai precis Societatea Nationala de Medicina Familiei si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie, care au remis la randul lor un comunicat in care ii acuza pe reprezentantii CNAS ca dezinformeaza „pentru a masca modul dezastruos in care implementeaza proiectul national privind cardul de sanatate”.

 

control medici familiePentru a-si argumenta aceasta acuzatie, medicii de familie reitereaza faptul ca pozitia lor fata de distribuirea cardurilor de sanatate este aceeasi, specificand ca nu au dorit si nu doresc sa se implice in aceasta activitate. Totodata, medicii de familie mai spun ca nu mai doresc sa aceepte alte sarcini administrative din partea decidentilor din sistemul de sanatate, pentru ca aceste sarcini ar fi in detrimentul actului medical. In comunicat se mai arata ca distribuirea cardurilor de catre medici este optionala, in sensul ca acei medici de familie care doresc, pot face acest lucru, insa nimeni nu este obligat.

In acelasi timp medicii se arata deranjati si de acuzatiile de sabotaj care li s-au adus in ultima perioada precizand ca sunt de acord cu implementarea cardului de sanatater si o considera benefica.

In final, reprezentantii celor doua asociatii cer autoritatilor sa le precizeze cu exactitate temeiul legal in baza caruia li se impune sa acorde servicii medicale pacientilor care nu au card de sanatate. „Precizam inca o data ca, in ciuda declaratiilor din presa si ale indicatiilor transmise caselor judetene de CNAS, in continuare NU exista suport legal pentru decontarea serviciilor acordate fara card, cu exceptia adeverintelor eliberate pentru refuzul cardului din motive religioase. De asemenea, amenintarile privind sanctiunile trebuie sustinute de suportul legal pentru acestea. Solicitam baza legala (legea, articolul, numarul monitorului oficial in care a fost publicata) pentru cele de mai sus”, se mai arata in comunicat.


Adaugati un comentariu


 

*