Un nou Cod deontologic si un nou Statut al Colegiului Medicilor din Romania

7 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

In cadrul Adunarii Generale Extraordinare de la sfarsitul saptamanii trecute au fost aprobate modificari semnificative ale celor doua repere dupa care medicii din Romania isi coordoneaza activitatea si isi exercita profesia, in acord cu normele si legislatia europeana in domeniu. 

 

adunare colegiul medicilorLa sfarsitul saptamanii trecute a avut loc Adunarea Generala Extraordinara a Colegiului Medicilor din Romania. Evenimentul a avut ca subiecte principale pe ordinea de zi aprobarea unor modificari aduse Statutului organizatiei profesionale si Codului deontologic al profesiei de medic. Initiativa modificarii acestor documente a fost luata in luna martie, atunci cand conducerea CMR a solicitat propuneri din partea tuturor organizatiilor profesionale teritoriale. O importanta deosebita s-a acordat Codului Deontologic, acesta suferind numeroase modificari, pentru ca cele existente nu mai corespundeau realitatilor actuale in care medicii isi desfasoara activitatea. Propunerile au fost apoi analizate punct cu punct, in trei sedinte consecutive, atat din punct de vedere legal cat si din perspectiva necesitatii lor si a posibilitatii de punere in practica, dupa care au fost redactate amendamentele, care au fost supuse aprobarii membrilor Adunarii Generale, in cadrul careia s-a ajuns la o varianta finala“, a explicat presedintele Colegiului Judetean al Medicilor Buzau, dr. Ion Japie.

 

Colegiul Medicilor Buzau

Colegiul Medicilor Buzau

Modificarile aduse Codului Deontologic au tinut cont, de asemenea, de dreptul pacientului de a fi informat cu privire la starea sa de sanatate. In acest sens, au fost clarificate prevederile care se refera la obligatiile pe care le are medicul, acesta trebuind sa actioneze strict conform deciziei pacientului, de a-l informa numai in masura in care acesta doreste acest lucru, aspectul fiind valabil si in cazul persoanelor anume desemnate de catre pacienti pentru a fi informate cu privire la diagnostic si starea sa de sanatate.

Codului Deontologic i s-au adaugat doua noi capitole, unul referitor la transparenta cu referire la sponsorizarile primite de medici, iar celalalt privind concurenta loiala, practicile neloiale sau serviciile gratuite in scop filantropic. In acest sens, a fost definita exhaustiv concurenta neloiala, pentru a proteja interesele profesiei de medic, „guvernata de cu totul alte principii decat cele comerciale”S-a discutat foarte mult si despre transparenta activitatii Colegiului, dar s-au luat decizii si cu privire la concurenta neloiala care trebuie evitata, in contextul inmultirii cabinetelor si clinicilor particulare. Nu in ultimul rand s-a discutat despre conditiile in care medicii si unitatile medicalepot beneficia de sponsorizari si despre obligatiile pe care si le pot asuma, a mai aratat dr. Japie.

 

medici fundeniAu fost revizuite si sistematizate, totodata, prevederile care asigura cadrul legal al desfasurarii anchetei disciplinare, tinandu-se cont si de motivele instantelor de judecata care au desfiintat deciziile adoptate de Comisiile judetene de disciplina, respectiv, de Comisia Superioara de Disciplina.

La acest capitol, dupa analiza Comisiei de Jurisdictie, cazul este adus in atentia Biroului Executiv al Colegiului, care discuta cazul respectiv si stabileste trimiterea acestuia in Comisia de Disciplina. Ulterior, sentinta Comisiei de Disciplina este adusa la cunostinta presedintelui Colegiului teritorial, care poate decide daca este cazul declansarii unei anchete disciplinare a membrilor colegiului. Exceptie fac membrii Biroului, pentru care declansarea anchetei disciplinare se face in cadrul Comisiei Nationale de Disciplina, pentru a nu exista conflict de interese. In cazul litigiilor dintre medici, acestea vor fi solutionate in cadrul unei comisii speciale, constituite la nivelul Colegiului teritorial, care va media aceste conflicte si va decide modul de solutionare, a explicat presedintele Colegiului Judetean al Medicilor Buzau.

 

studenti medicinaIn ceea ce priveste Statutul CMR, principalele modificari aduse se refera la gestionarea mai riguroasa a evidentei membrilor, prevederile privind desfasurarea sedintelor Adunarilor Generale si eficientizarea activitatii comisiilor de lucru ale Consiliului National al Colegiului Medicilor din Romania. Totodata, in noul statut a fost introdus un capitol care se refera la mecanismul de alerta prin care organizatia instiinteaza autoritatile din celelalte state europene cu privire la medicii carora li s-a restrans sau interzis de catre autoritatile sau instantele judecatoresti nationale sa desfasoare pe teritoriul Romaniei, in intregime sau in parte, chiar si cu caracter temporar, activitatile profesionale.

 Statutul adoptat in cadrul Adunarii Generale extraordinare mai contine, in plus, fata de vechile reglementari, o serie de specificatii cu referire la atributiile presedintilor colegiilor teritoriale, fiind intorduse si termenii si conditiile prevazute de lege pentru radierea sanctiunilor disciplinare, precum si modalitatea de constatare a radierii.

 


Adaugati un comentariu


 

*