Uleiul de masline si efectele sale benefice asupra organismului

25 februarie 2017 | 0 comentarii |

Folosit ca ingredient in dietele de tip mediteranean, uleiul de masline potenteaza intr-o mai mare masura efectele asupra colesterolului si ajuta inima si vasele de sange sa se mentina sanatoase.

 

maslineBeneficiile dietei mediteraneene nu mai reprezinta o noutate, este deja cunoscut faptul ca legumele, maslinele, uleiul de masline, produsele lactate si pestele, care constituie baza acestui regim, reduc riscul de boli cardiovasculare si atacuri cerebrale.

Studii recente au stabilit insa ca, desi regimul alimentar mediteranean bazat pe uleiul de masline virgin nu ajuta semnificativ la cresterea nivelului colesterolului „bun“ – HDL din organism, acesta creste sansele de a avea o inima mai sanatoasa, pentru mai multa vreme, comparativ cu o dieta fara carne rosie dar cu alimente procesate.

Colesterolul este o substanta lipidica, aflata in toate celulele organismului. El indeplineste un rol important pentru sanatate, intrucat ajuta la formarea membranelor celulare, constituie punctul de plecare al sintezei hormonilor in glandele suprarenale si in ovar si este de neinlocuit pentru indeplinirea anumitor functii organice. Colesterolul devine indispensabil lipidelor in momentul in care ele sunt transformate de catre ficat in acid biliar.

 

Depunerea-de-colesterol-pe-artereColesterolul provine din doua surse: 75% se fabrica in ficat, in special in grasimile alimentare, iar 25% vine direct din alimente. Nivelul colesterolului este strans legat de regimul alimentar al unei persoane. Intotdeauna o alimentatie saraca in grasimi saturate sau transgrasimi va favoriza mentinerea unui nivel al colesterolului optim.

Exista doua tipuri de colesterol: „colesterolul bun” (HDL) si „colesterolul rau” (LDL).  HDL transpora colesterolul din diverse parti ale organismului inapoi la ficat, ceea ce duce la inlaturarea lui din organism si, in consecinta, la protejarea vasului de sange, iar LDL transporta cea mai mare parte a colestrolului in sange, contribuind astfel la formarea leziunilor aterosclerotice ce duc la ingustarea vasului de sange. Se stie ca, in momentul in care valoarea colesterolului din sange creste (hipercolesterolemie), o persoana poate deveni victima unei afectiuni cardiovasculare.

 

dieta mediteraneanaCel mai recent studiu privind efectul uleiului de masline asupra HDL a fost realizat de un grup de cercetatori italieni, care au studiat efectele acestuia pe 296 de persoane trecute de varsta de 66 de ani, aflate la risc cardiac.  Tinand cont de considerentele stiute deja despre calitatile uleiului de masline, cercetatorii au impartit persoanele incluse in studiu in 3 grupuri distincte, iar fiecare dintre acestea a tinut, timp de un an, un anumit tip de regim alimentar.

Astfel, primul grup a urmat o dieta mediteraneana clasica, bogata in ulei de masline, la care s-a adaugat o cantitate extra de circa 4 linguri pe zi. Al doilea grup a urmat o dieta mediteraneana cu un surplus de nuci, iar al treilea grup a urmat o dieta sanatoasa controlata, cu mai putina carne rosie, alimente procesate, grasimi si dulciuri.

 

Colesterol-HDLRezultatele cercetarii au aratat ca dieta controlata a dus la reducerea colesterolului total si a celui „rau” de tip LDL, in timp ce nivelul colesterolului bun – HDL a crescut usor.

In cazul dietei controlate, regimurile alimentare mediteraneene au dus la imbunatatirea functionarii HDL, iar efectul a fost pus de cercetatori pe seama uleiului de masline.

Un studiu aditional, desfasurat in Spania, a aratat insa ca dieta controlata a avut un impact negativ asupra proprietatilor antiinflamatorii ale HDL, proprietati care feresc organismul de boli cardiovasculare.

Cercetarea a mai relevat ca persoanele care au urmat dieta mediteraneana bogata in ulei de masline au fost mai putin expuse riscului unor boli cardiace, prin mai buna functionare a colesterolului bun, care a protejat inima mai bine decat in cazul celoralalti participanti la studiu.

De retinut ar fi si faptul ca mentinerea nivelului HDL precum si scaderea nivelului LDL trebuie sa se realizeze in interdependenta, pentru ca organismul sa functioneze cum trebuie.

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*