Teste de detectare a astmului, la medicul de familie

Presedintele Societatii Romane de Pneumologie spune ca medicii va trebui sa isi dobandeasca mai intai competente in acest sens, pentu a fi avizati sa efectueze spirtometrii.

 

AstmSpirometria, un test de respiratie cu ajutorul caruia este detectat astmul, ar putea fie efectuata si de catre medicii de familie care vor dori sa isi obtina o competenta in acest sens si isi vor achizitiona ulterior si aparatul necesar efectuarii acestui test. Conform legislatiei actuale, singurii avizati sa isi obtina competenta pentru efectuarea spirometriilor sunt medicii alergologi, pneumologii si medicii de medicina muncii, iar acestor categorii li s-ar putea alatura si medicii de familie, dupa cum a precizat medicul pneumolog Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie. Acesta a declarat ca societatea pe care o reprezinta este de acord ca medicii de familie sa poate efectua spirometrii la cabinetele proprii, subliniind insa ca este nevoie ca acestia sa isi insuseasca competentele necesare si sa faca in acelasi timp si un mic efort financiar pentru a-si achizitiona un aparat special destinat acestui test. „Medicii de familie ar putea realiza spirometrii – teste de detectare a astmului – la cabinetele proprii, doar in masura in care isi insusesc anumite competente in acest sens, incluzand si o buna interpretare a rezultatelor. Noi, Societatea Romana de Pneumologie, nu avem nimic impotriva ca medicul de familie sa faca spirometrii, daca depaseste problema pecuniara presupusa de cumpararea unui nou aparat si  daca indeplineste conditiile necesare pentru a sa se incrie la competenta. La competenta, la ora actuala, avem stipulat in lege accesul alergologului, medicului de medicina muncii si pneumologului , iar competenta trebuie extinsa si pentru medicul de familie”, a precizat dr. Florin Mihaltan.

 

Dr. Florin Mihaltan

Dr. Florin Mihaltan

Acesta a insistat in ceea ce priveste deprinderea acestor competente de catre medicii de familie, precizand ca sunt anumite amanunte de care trebuie sa se tina seama pentru a nu se obtine rezultate distorsionate. Dupa realizarea testelor de spirometrie la cabinetele medicilor de familie, rezultatele vor fi trimise spre verificare catre un specialist pneumolog, care trebuie sa se asigure ca nu exista greseli de interpretare. „Chiar daca sunt rezultate ale unor analize de baza, trebuie sa fie verificate de un specialist care cunoaste foarte bine capcanele unei spirometrii. Altfel, s-ar putea ca rezultatele sa fie fals pozitive sau fals negative. Din punctul acesta de vedere, exista un procent mare de pacienti care cad in aceasta capcana a falsului pozitiv si a falsului negativ. De exemplu,  in cazul BPOC-ului, daca au o functie respiratorie aproximativ normala, stau linistiti, fumeaza in continuare si isi pierd aceasta capacitate pana cand pierderea este asa de spectaculoasa incat este imposibil sa nu fie detectata pe spirometru”, a mai precizat medicul Florin Mihaltan.

 

astm_2Precizarile au fost facute de medicul pneumolog ca un preambul la Ziua Mondiala a Astmului, care va fi celebrata in week-end-ul 16-17 mai prin realizarea de spirometrii gratuite in Parcul Tineretului din Capitala.

Astmul este o boala cronica de plamani, caracterizata prin probleme recurente de respiratie si prin simptome ca lipsa de aer, respiratie suieratoare, senzatie de apasare in piept si tuse. Afectiunea se agraveaza in timp si afecteaza oamenii in mod diferit fiind foarte important ca pacientii sa invete sa tina astmul sub control. Boala nu poate fi vindecata, dar pacientii pot duce o viata normala, activa, daca respecta cateva reguli, precum administrarea medicatiei  prescrise de medic si evitarea factorilor  factorii de risc precum polen, animale de companie, fum, praf de casa, mirosuri puternice.

Astmul afecteaza mai mult de 300 de milioane oameni in toata lumea si este cea mai raspandita boala cronica printre copii. Doar in Europa, 30 de milioane de persoane sufera din cauza astmului, iar in Romania, se estimeaza ca sunt intre 800.000 si 1.000.000 de cazuri de astm.


Adaugati un comentariu


 

*