Terapii culturale: „Buzau iubeste teatrul”

Se spune ca arta face sufletul sa zambeasca, iar ceea ce vine din interior e mai adevarat, mai frumos si mai apreciat.

 

buzau iubeste teatrul - conf. de presaPuterea de a motiva schimbarea personala si sociala, ajungand la inimile tuturor, este demonstrata prin efectele benefice pe care acestea le au asupra sanatatii. Desi isi are radacinile in psihanaliza, artterapia este considerata, de tot mai multi specialisti in neurostiinte si terapie cognitiva, eficienta in amplificarea gandirii pozitive si ameliorarea multor probleme de sanatate fizica si mai ales psihica. Folosita o lunga perioada de timp in terapia persoanelor cu probleme mentale, terapia prin arta este astazi una dintre cele mai eficiente metode de incurajare si dezvoltare a increderii si stimei de sine, de exprimare a emotiilor, de dezvoltare a creativitatii, de vindecare a anxietatii si a depresiei. Rezultate foarte bune se obtin in terapiile pentru autism, iar in boli grave, precum cancerul, astfel ca pacientii suporta mai usor tratamentul si creste complianta (aderenta pacientului la toate recomandarile facute de medic, pe toata durata tratamentului).

Acestea fiind spuse, adaugam ca buzoienii au la dispozitie o intreaga saptamana pentru a profita de beneficiile artei, pentru a-si ajuta sufletul sa zambeasca, pentru a se lasa purtati si „tratati” prin iubire si arta teatrala, pentru ca astazi incepe Festivalul „Buzau iubeste teatrul!”, a carui tema este IUBIREA.

Directorul festivalului, Adrian Gazdaru, spune ca ideea schimbarii denumirii Festivalului de teatru de la Buzau si alegerea pieselor care vor fi puse in scena, i-a venit din dorinta de a „deschide noi orizonturi, pentru toate paturile sociale. Si cine deschide mai mult orizonturile, decat iubirea – singurul sentiment curat de pe aceasta lume?”.

 

Conferinta Buzau Iubeste TeatrulCu prilejul conferintei de presa la care s-a anuntat festivalul, tematica si distributia, presedintele Consiliului Judetean, Petre Emanoil Neagu, a declarat ca este fericit ca „festivalul de teatru si cultura, in general, au inceput sa aiba traditie la Buzau. Traim intr-o perioada in care timpul se scurge foarte repede si multi uitam de nevoile sufletului. De aceea cred ca este bine sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a readuce oamenii catre cultura, iar daca vom reusi, am certitudinea ca vom fi cu totii mai buni si speranta ca vom uita de lucrurile care ne streseaza. Eu cred ca suntem un popor care nu-si uita istoria, cultura, trecutul si prezentul, stim ce am fost, ce suntem si ce vrem sa fim, pentru ca un popor care renunta la aceste valori moare incet… Felicit conducerea Teatrului George Ciprian care, chiar daca este in subordinea Consiliului Judetean, noi nu ne ocupam decat de partea financiara. Tot ceea ce se intampla aici este meritul echipei manageriale a institutiei culturale, a conducerii si angajatilor teatrului. Ma bucur ca desi unii au crezut ca vom muri in fiecare zi cate putin, Teatrul George Ciprian reuseste sa se mentina in constelatia teatrelor de succes aflate in subordinea autoritatilor locale. Stiu ca buzoienii sunt „devoratori de cultura”, de aceea am convingerea ca va fi o saptamana in care vom uita cu totii de grijile cotidiene si vom invata sa ne respectam mai mult, sa ne iubim mai mult – ca sa fim in ton cu tema editiei din acest an a festivalului. Sunt mandru ca putem organiza la Buzau un eveniment de o asemenea amploare si fericit ca Buzau iubeste teatrul!”, a conchis presedintele CJ Buzau.

Juriul, format din Alina Epingeac (teatrolog, critic de teatru), Lucian Ghimisi (actor, manager Teatrul Ion Creanga Bucuresti) si Horia Suru (regizor) va avea o misiune dificila, pentru ca va trebui sa aleaga intre spectacole „unul si unul” si sa desemneze premiantii. Marele castigator va fi, insa, publicul.

 

Romeo si JulietaDin-spre Teatrul George Ciprian- Marin IfrimAsadar, in perioada 20- 27 maiTeatrul „George Ciprian” din Buzau, cu sprijinul Consiliului Judetean Buzau, al Ministerul Culturii si Identitatii Nationale si al UNITER, invita buzoienii la cea de-a XIV-a editie a Festivalului de Teatru de la Buzau, care in acest an se desfasoara sub genericul BUZAU IUBESTE TEATRUL! 

Evenimentul reuneste spectacole care au drept punct coagulant IUBIREA, in diversele sale ipostaze: iubirea tragica si nemuritoare, iubirea consumanta, iubirea neimpartasita, iubirea la inceput de drum, iubirea care topeste zapada in miezul unei nopti de iarna, iubirea care aprinde scantei in trecerea ei… Si pentru ca teatrul nu poate exista fara spectatori, se poate spune ca in mod cert exista o legatura indisolubila intre fauritorii si privitorii sai.

Festivalul debuteaza sambata, 20 mai, la Sala Mare a Teatrului „George Ciprian”, ora 19.00,  cu spectacolul ROMEO SI JULIETA. Eterna poveste a celor „doi indragostiti nascuti in zodie rea”, scrisa de William Shakespeare (este jucata de actorii Teatrului Metropolis Bucuresti, in regia lui Victor Ioan Frunza),  se desfasoara intr-o Verona macinata de conflict. Doua familii puternice, rivale, se lupta pe strazi, provocand interventia Printului care, sub amenintarea pedepsei cu moartea, interzice orice incaierare. Dar ce se intampla cand copiii celor doua familii se indragostesc si decid sa treaca peste orice obstacol?

In avanpremiera, la ora 18.30, scriitorul buzoian Marin Ifrim, el insusi un apropiat al scenei (a facut parte, ani buni, din aparatul tehnic), isi lanseaza, in foaierul Teatrului, cartea Din/Spre Teatrul „George Ciprian” ( Editura Teocora, Buzau, 2017).

 

un tramvai numit dorintateatru - noua generatieTot pe scena Salii Mari vor avea loc, in fiecare seara, productii invitate in Sectiunea Oficiala a Festivalului. „Un tramvai numit dorinta” (regia: Andrei si Andreea Grosu – UNTEATRU), se va juca duminica, 21 mai, la ora 19.00. Un spectacol care pune sub lupa evolutia celor patru personaje cu titlul unui destin comun: ratarea. Textul lui Tennessee Williams sta la baza unei creatii spectaculare care isi doreste raspandirea unei povesti de care nu te mai poti desparti.

In avanpremiera, Maria Timuc va lansa cartea „Donator, medic, pacient – calatori prin randuiala divina” (Editura Dharana, 2017), o carte document despre istoria transplantului in Romania, bazata pe marturii ale pacientilor salvati in urma unui transplant. O carte despre medicii si recunostinta pacientilor fata de medicii salvatori si donatorii ingeri.

Tot duminica, la ora 11.00, in Sala Teatrului G. Ciprian are loc specatacolul „O poveste a porcului”, dupa Ion Creanga (Teatrul Ion Creanga – Bucuresti), destinat celor mai mici iubitori ai teatrului.

La ora 16.00, in zona de promenada dintre Parcul Crang si Prefectura, buzoienii vor putea participa la spectacolul stradal, gratuit, in aer liber „Departe de casa”, de Eduard Petru Jighirgiu (Grupa 9+ a scolii Acting Dream Academy). O poveste despre copii, jucat exclusiv de copii – singurul din tara jucat pe scena unui teatru profesionist.

 

prenumele(1)Fluturii sunt liberiSaptamana viitoare, multe alte spectacole vor fi pe scena Festivalului „Buzau iubeste teatrul!”, Sectiunea oficiala debuteaza cu Prenumele – luni 22 mai, ora 19.00 (regia: Razvan Savescu – Wonder Theatre/ WonderTheatre). Vincent, un agent mobiliar de succes si in curand fericit tata, este invitat la cina de Babou si Pierre (sora si cumnatul sau). Sotia sa, Anna, specialista in moda, si prietenul lor din copilarie, Claude, trombonist la Filarmonica Radio, il insotesc. O gluma nevinovata despre numele viitorului copil declanseaza o cascada de situatii comice neprevazute si dezvaluiri hilare care pun la grea incercare prietenia lor.

Fluturii sunt liberimarti, 23 mai, ora 19.00 (regia: Erwin Simsensohn – Teatrul Excelsior). O poveste despre ambitie, vise si dezamagiri. O poveste despre Don, cel care vrea sa traiasca cu adevarat. O poveste despre Jill, cea care il invata sa o faca. O poveste despre d-na Baker si despre frica unei mame de a da drumul de la pieptul sau „puiului” care incearca sa zboare liber, de teama ca el sa nu-si franga aripile. O poveste despre doi tineri care se gasesc, apoi se pierd, pentru ca in final… O poveste cu zambete si cu lacrimi in ochi…

Tot marti, la ora 11.00, Liceul de Arta „Margareta Sterian” lanseaza cartea „Educatia si expresia vorbirii scenice”, de Scutariu Irina (Editura ARTES, 2017). O lucrare care urmareste temele de curs ale disciplinei Vorbirea scenica din primul an de licenta si care cuprinde informatii teoretice ale temelor prezente in fisa disciplinei.

 

aproapeMaia Morgenstern - Varsovia, ghid turisticZadarnicele chinuri ale dragostei – miercuri, 24 mai, ora 19.00 (regia: Alexandru Bogdan – Teatrul Municipal „Matei Visniec“ din Suceava), dupa W. Shakespeare. O pledoarie pentru dragoste si indragostiti, pentru sensibilitate si pasiune, o comedie pentru tinerii de toate varstele si mai ales pentru cei care cred ca existenta fara iubire e un nonsens. Un studiu atent elaborat asupra celor mai fine aspecte ale emotiei umane, totul vazut printr-o prisma comica, hilara, jucausa, relaxanta dar, in acelasi timp, lucida si ironica.

Aproape  – joi, 25 mai, ora 19.00, de John Cariani (regia: Vlad Cristache – Teatrul Tineretului Piatra Neamt). Anonime iubiri fericite ard sub cerul inghetat al unui orasel din Nord. Placere si exaltare, retrageri tematoare, dulci stangacii, tafne rasfatate, gesturi oprite la jumatatea drumului dintre dorinta si bunavointa, toate se amesteca in licoarea tare a indragostirii. Din piesa lui Cariani, Vlad Cristache a ales acele povesti in care iubirea vindeca si implineste, rotunjindu-ne asperitatile muscaturilor timpului. Alegerea sa creeaza o viziune reconfortanta, plina de tandrete, caci toti oamenii sunt frumosi atunci cand sunt fericiti.

Varsovia: Ghid turistic– vineri, 26 mai, ora 19.00 (regia: Eugen Gyemant – Teatrul Evreiesc de Stat). O comedie dulce-amara ce aminteste de filmele pasionale ale lui Almodovar, despre relatia de ura si iubire dintre noi si trecutul nostru, dintre noi si parintii nostri. O calatorie de afaceri intr-un oras ramas parca in alte vremuri se transforma intr-un uragan emotional, care scoate la suprafata toate reprosurile si adevarurile pe care o mama (Maia Morgenstern) si un fiu (Claudiu Istodor) au sa si le spuna si pe care le-au adunat in cincizeci de ani – un cocktail de nostalgie si pasiune dezlantuita, din care nu putem iesi decat transformati si, poate, putin purificati.

 

Mariana Mihut si Victor rebengiucomul de zapadaScrisori de dragoste   de A.R. Gurney, sambata, 27 mai, ora 19.00 (regia: Mircea Cornisteanu – CREART). A fost si este in continuare una dintre piesele pentru doi actori dintre cele mai jucate pe toate meridianele. Emotionantul si in acelasi timp plin de umor roman epistolar al autorului american a fost abordat de cupluri de actori celebri, in special actori de film, care au dorit sa demonstreze ca sunt si buni interpreti de teatru. Mariana Mihut si Victor Rebengiuc nu au acceptat propunerea mea din acest motiv, ei nu mai au nevoie demult sa mai demonstreze, nici in teatru si nici in film cat de mari actori sunt. Au fost alaturi de mine pur si simplu pentru ca le face placere sa spuna o poveste de iubire, pe care minunatul lor talent o face si mai frumoasa. Le multumesc!” (Mircea Cornisteanu, regizor).

Tot sambata, 27 mai, ora 11.00 –  sectiunea spectacole pentru copii, Sala Mare a Teatrului – „Omul de zapada care voia sa intalneasca soarele“, dupa Matei Visniec (Teatrul Tandarica din Bucuresti). Un poem plin de tandrete, de candoare, de sensibilitate, despre prietenie, intrajutorare, tristete, bucurie, speranta. Omul de zapada simte cum razele soarelui il topesc incetul cu incetul si porneste intr-o calatorie pentru a-l ruga pe astrul ceresc sa-i fie mila de el. Pe drum se intalneste cu o serie de animale, carora le da din „accesoriile” cu care l-au inzestrat copiii in schimbul ajutorului lor de a ajunge in tara Soarelui rasare.

Si tot in ultima zi a Festivalului, inainte de ultimul spectacol, la ora 18.30, in foaierul Salii mari a Teatrului, are loc lansarea volumului George Banu in dialog cu Mireca Morariu – VIATA SECUNDA (Fundatia Culturala „Camil Petrescu”, supliment al revistei Teatrul Azi, Editura Cheiron, 2016) – o premiera pentru Fundatia „Camil Petrescu”. Este primul volum dedicat unui critic de teatru, un veritabil si de necontestat sef de scoala, un critic-model, socotit unul dintre cei mai competenti comentatori ai fenomenului teatral mondial contemporan.

 

zborCa in fiecare an, spectatorii buzoieni vor avea ocazia sa priveasca si spre viitorul teatrului, urmarind spectacolele din cadrul sectiunii competitive dedicate studentilor la universitati de profil din tara. Astfel, in perioada 21 – 26 mai, in Club No Limit, sunt programate sase spectacole realizate de studenti.

Duminica, 21 mai, ora 22:00 – Ei, si? – adaptare dupa Improvizatie la Alma de Eugène Ionesco (spectacol de regie) ­‐ UNATC Bucuresti.  Luni, 22 mai, ora 22:00 – Where de Eliz Beata Orban (spectacol de coregrafie) – Universitatea de Arte Targu Mures.  Marti, 23 mai, ora 22:00 –Avioane de hartie de Elise Wilk (spectacol de actorie) –Universitatea din Craiova, Departamentul de Arta Teatrala. Miercuri, 24 mai, ora 22:00 –Adunarea femeilor de Aristofan (spectacol de actorie) – UNATC Bucuresti. Joi, 25 mai, ora 22:00 – Zbor deasupra unui cuib de cuci dupa romanul omonim a lui Ken Kesey (spectacol de actorie) -Universitatea Ovidius din Constanta, Facultatea de Arte. Vineri, 26 mai, ora 22:00Doua piese cu o femeie dupa La noroc si Melodia preferata de Franz Xaver Kroetz (spectacol de actorie ) – Universitatea de Arte „George Enescu” Iasi, Facultatea de Teatru.

 


Adaugati un comentariu


 

*