Terapie cromatica marca Valeriu Susnea si Ion Grigore

Cei doi artisti si-au serbat in acest mod, la Galeriile de Arta Ion Andreescu din Buzau, zilele de nastere, dar si 30, respectiv 50 de ani de cariera, invitand iubitorii de frumos la un Recurs la peisaj”.

 

DSCF8662Un peisaj pictat pe panza aduce intotdeauna privitorului o oarecare liniste si relaxare. Iar o expozitie a unor artisti plastici talentati, al caror nume a depasit de mult granitele tarii si ale caror tablouri se afla in colectii importante, poate fi un excelent prilej de a ne  elibera, fie chiar si pentru un timp limitat, de stresul cotidian, uitand de grijile de zi cu zi si de a ne refugia in universul calm si plin de culoare al peisajelor zugravite pe panza. O astfel de expozitie a avut vernisajul la jumatatea acestei saptamani si este deschisa la Galeriile de Arta din Buzau pana la finele lunii martie. Cei doi artisiti care invita la terapie prin frumos si culoare sunt buzoianul Valeriu Susnea si mentorul sau Ion Grigore, care au pus in practica un proiect pe care il planuiau de multa vreme. Expozitia este una aniversara, cei doi artisti marcand astfel sarbatorirea zilelor de nastere, dar si implinirea unui numar rotund de ani de cand fiecare dintre ei a absolvit Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti. Se poate spune ca este vorba de patru aniversari marcate printr-un singur eveniment. La vernisaj au participat cateva zeci de personalitati ale vietii culturale buzoiene, elevi ai Liceului de Arta si multi buzoieni iubitori de frumos, care au tinut sa fie alaturi de cei doi artisti si sa se numere printre primii care admira lucrarile expuse de acestia.

 

DSCF8658Asa cum a precizat Valeriu Susnea in alocutiunea rostita la vernisaj, anul acesta se implinesc 30 de ani de cand a absolvit cursurile Universitatii Nationale de Arte, iar pictorul Ion Grigore, care i-a fost profesor in acea perioada, implineste 50 de ani de la absolvire. Cei doi artisti, care nu sunt la prima colaborare, au si zile de nastere apropiate, Valeriu Susnea fiind nascut pe 6 martie, iar Ion Grigore pe 25 martie. Au hotarat, de aceea, ca vernisajul expozitiei Recurs la peisaj” sa fie organizat intre cele doua date. Ceea ce s-a si intamplat, miercuri, 12 martie, cand cei doi artisti si-au primit invitatii la Galeriile de Arta Ion Andreescu”. Expozitia este organizata atat in spatiul de la parter cat si la etajul Galeriilor, in calitate de oaspete, pictorul Ion Grigore beneficiind de un spatiu mai larg si avand expuse circa 60 de tablouri. Toate reprezinta peisaje din lumea satului romanesc,  cele mai multe in deplina armonie cu vremea de afara, prilejuindu-le vizitarorilor o scurta incursiune in lumea satului traditional.

 

DSCF8628La parterul Galeriilor de Arta sunt expuse lucrarile artistului buzoian Valeriu Susnea, „gazda” acestui eveniment, tablourile reprezentand peisaje si flori. Asa cum remarca si profesorul George Tarara, invitat sa ia cuvantul la vernisaj, picturile marcheaza revenirea artistului buzoian la peisaj, acesta fiind recunoscut in mod deosebit pentru lucrarile sale in stil abstractionist. La randul sau, Valeriu Susnea le-a marturisit invitatilor ca lucratile expuse cu aceasta ocazie constituie un exercitiu cromatic, avand pentru el un efect terapeutic pe care spera sa-l resimta si cei care viziteaza expozitia, tema peisajului constituind o obsesie personala. Printre tablourile expuse se afla si cateva „note de calatorie din Balcic”, peisaje din Sighisoara, pe unde artistul a martusisit ca poposeste des, dar si peisaje de le meleaguri buzoiene, reprezentand o fantana de la Ciolanu devenita laitmotiv in lucrarile sale, pesterile rupestre de la Bozioru si padurile din zona Ciolanu.

 

terapia cromatica

In terapia cromatica merita amintit marele vindecator oriental Avicenna (980-1037 d.Hr.) care, intr-una din cele 450 de lucrari ale sale, trateaza influenta culorilor nu numai asupra starii de spirit, ci si asupra sanatatii.

Matisse ii scria pictorului roman Theodor Pallady ca nu conteaza atata cum desenezi, cat conteaza cum colorezi. Si nu conteaza cum colorezi, cat conteaza cum asociezi culorile: rosul langa albastru spune una, verdele langa brun exprima alta, albul langa negru este ceva cu totul aparte.

In zilele noastre, nimeni nu se indoieste de anumite efecte pe care culorile le exercita asupra starii noastre de spirit si asupra sanatatii.

Potrivit terapeutilor, rosul este cularea de stimulare al neuronilor, a glandelor adrenale si nervilor senzoriali, inducand efecte subtile, dar intense, in functiile de conducere ale creierului si ale intregului sistem nervos.

Efectele portocaliului actioneaza chiar si in marirea rezistentei organismului in fata infectiilor. S-a constatat ca portocaliul joaca un rol neasteptat in cresterea ratei metabolismului, in consolidarea plamanilor, splinei, pancreasului, dar si in mentinerea tensiunii arteriale normale.

Radiatiile luminoase galbene revigoreaza intreg organismul si ajuta mecanismele motorii ale corpului. Culoarea favorizeaza intarirea muschilor si buna intretinere a functiilor digestive.

Verdele este culoarea are efecte benefice globale asupra organimsului, ce pot concura cu unele medicamente. Majoritatea nuantelor de verde au un impact favorabil in mecanismul gandirii, in relaxarea nervoasa si, ca urmare, este prescrisa pentru managementul stresului.

Albastrul induce o stare de calm si produce acea deconectare de care avem nevoie pentru un somn linistit, iar nuantele de indigo si violet relaxeaza si incetinesc sistemul neuro-muscular, cardiovascular si limfatic.

 


Adaugati un comentariu


 

*