Suprafetele expuse fumului de tigara – risc de contaminare pentru copii

22 aprilie 2017 | 0 comentarii |

Acestia pot fi expusi unor niveluri ridicate de nicotina chiar si prin simpla atingere a acestor suprafete, chiar daca nu sunt expusi direct, fumului.

 

fumat-pasivStim cu totii ca fumatul pasiv si expunerea directa la fumul de tigara, fie si pentru un interval mic de timp, reprezinta factori de risc pentru sanatate. Stim, de asemenea, ca cei mai vulnerabili in acest sens sunt copiii, pentru ca au o imunitate scazuta, iar organismul lor fragil face fata cu dificultate factorilor agresivi din mediul in care traiesc. Un studiu recent evidentiaza ca un alt factor de risc important care poate pune in pericol sanatatea copiilor, chiar daca nu se fumeaza in preajma lor si nu sunt expusi direct fumului de tigara, sunt obiectele impregnate cu acest fum.

Cercetatorii din cadrul Centrului Medical al Spitalului de Pediatrie din Cincinnati au stabilit ca simpla atingere a unor obiecte sau suprafete care au fost expuse fumului de tigara constituie o sursa de contaminare cu nicotina. Copiii pot fi astfel expusi la niveluri ridicate de nicotina, in urma atingerii obiectelor si a suprafetelor contaminate cu reziduuri provenite de la fumul de tutun. In cadrul studiului s-a evidentiat faptul ca pe mainile copiilor pot exista niveluri ridicate de nicotina chiar si atunci cand parintii nu fumeaza in preajma lor.

Studiul a fost efectuat pe 25 de copii, cu o medie de varsta de 5 ani si parinti fumatori, iar in urma analizelor, pe mainile tuturor micutilor a fost detectata prezenta nicotinei.

 

fumatul interzisDe asemenea, in cazul tuturor copiilor, cu exceptia unuia dintre ei, cercetatorii au descoperit nicotina prezenta in mostrele de saliva – un produs chimic rezultat dupa ce nicotina patrunde in corp.

Tinand cont de aceste rezultate ingrijoratoare, oamenii de stiinta au anuntat ca intentioneaza sa efectueze un studiu mai amplu, pe 700 de copii, pentru a confirma aceste concluzii.

Expunerea la nicotina reprezinta un risc ridicat pentru copii, acestia putand dezvolta anumite probleme de sanatate, printre care afectiuni respiratorii, infectii ale urechilor si atacuri de astm frecvente si severe.

Cercetari anterioare au demonstrat ca reziduurile provenite de la fumatul pasiv se pot acumula in praf, pe suprafetele din locuinte, in hainele fumatorilor si pe diverse obiecte precum jucariile.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*