Studentii la Medicina Veterinara din Cluj scapa de stresul sesiunii cu ajutorul cainilor utilitari

24 ianuarie 2014 | 0 comentarii |

Este vorba de un program unic in tara prin care se urmareste implementarea unor terapii antistres prin intermediul cainilor special dresati, selectati in functie de temperament si modul in care isi manifesta afectiunea.

 

caineAflati in plina sesiune, o parte dintre studentii Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca sunt mai putin afectati de stresul examenelor datorita unor parteneri patrupezi care se ingrijesc ca starea lor psihica sa fie una buna in aceasta perioada. Aceasta, pentru ca s-au angajat sa participe la un proiect unic in tara de folosire a cainilor, ca animale de terapie  si destresare, pentru studentii aflati in sesiune, in scopul de a-i ajuta pe acestia sa-si imbunarateasca abilitatile de invatare si starea emotionala in aceasta perioada. Rolul cainilor special dresati, in imbunatatirea starii psihice a pacientilor cu depresie sau a copiilor cu diverse afectiuni psihice, a fost deja dovedit, iar aceasta terapie se practica in mod frecvent, initiatorii proiectului incercand sa testeze si efectul pe care il are interactiunea cu aceste animale in cazul studentilor aflati in sesiune, perioada caracterizata de o stare sporita de stres.

Proiectul a fost numit Keep calm with dogs, iar initiatorii sai sunt  Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei din cadrul Universitatii Babes Bolyai si asociatia Dog Assist, studentii ce beneficiaza de aceasta terapie inedita fiind cei din cadrul USAMV Cluj.

 

usamv-cluj

USAMV Cluj-Napoca

Efectele interactiunii dintre on si animal fac de mai multa vreme obiectul cercetarilor specialistilor de la universitatea din Cluj, insa este pentru prima dasta cand studentii fac obiectul unui astfel de studiu. Pentru ca, in general, viata de student este lipsita de stres, initiatorii proiectului au asteptat perioada sesiunii, atunci cand „subiectii”  intra in febra examenelor iar nivelul de stres creste. „Programul consta in oferirea, intr-un cadru structurat, a unor exercitii de relaxare, prin interactiunea cu animalele acreditate de terapie si vom lucra in special cu caini de terapie din cadrul Asociaţiei Dog Assist”, a declarat conferenţiarul Alina Rusu, de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, care va coordona acest proiect. Studentii implicati in proiect s-au declarat foarte entuziasmati, oferindu-se voluntari sa participe la acest studiu, dupa ce, in urma cu ceva vreme, conducerea facultatii le-a permis sa vina la cursuri cu propriile animale de companie. De fapt, ideea acestui proiect a venit dupa aceasta initiativa inedita, studentii fiind cei care au lansat ideea studierii efectelor interactiunii cu cainii dresati pentru terapie.

 

Echipa-ciiniIntr-o prima faza, se lucreaza doar cu trei caini, studentii fiind sfatuiti sa faca anumite exercitii care ii vor face pe de o parte sa se relaxeze, dar vor imbunatati si capacitatea de concentrare sau increderea, prin imbunatatirea perceptiei de sine. „Pentru dezvoltarea personala a studenţilor conteaza mult stima de sine si felul in care isi percep abilitatile. Faptul ca dai comenzi cainilor de terapie te ajuta sa te percepi ca fiind in control, pentru ca animalul te ajuta si atunci, perceptia de sine este mai buna”, a declarat psihologul Anca Zagrean, unul din coordonatorii proiectului.

La randul sau, presedintele asociatiei Dog Asist, George Mosoia, a declarat ca in acest caz nu este importanta rasa cainelui ci temperamentul si dragostea pe care o ofera, important fiind sa primeasca afectiune si din partea celor care ii au in grija.

Acţiunile care vor avea loc in cadrul acestui proiect  vor face si obiectul unor cercetari de doctorat, iar coordonatorii incearca sa gaseasca finantare prin programele de cercetare, pentru ca acest proiect sa poata fi pus in practica si in afara perioadelor de sesiune.

 

Dr. Danut PaleSi doctorul Danut Pale, presedintele Colegiului Medicilor Veterinari Buzau, este de acord ca proiectul derulat la universitatea clujeana poate fi unul benefic atat pentru studenti, dar si pentru animale, iar rezultatele ar putea incuraja practicarea pe scara mai larga a acestui gen de terapie. „Terapia cu animale de companie se practica de mai multa vreme si de la inceput am considerat ca este un lucru benefic. Pentru prima data aud de folosirea acestei terapii pentru studentii aflati in sesiune si imi mentin parerea si de aceasta data. In multe cazuri, cainii folositi pentru astfel de terapii nu sunt caini de rasa, ci provin de pe strazi. Au fost extrasi din acel mediu si li s-a gasit o utilitate, ceea ce e bine si pentru animale si pentru cei ce beneficiaza de serviciile lor. S-a dovedit ca tratamentele de acest gen au dat rezultate  si sunt convins ca asa se va intampla si in cazul proiectului in care sunt implicati studentii de la medicina veterinara din Cluj. Eu un lucru bun ca se fac astfel de proiecte. E bine pentru animale pentru ca primesc atentie si afectiune, e bine pentru studenti pentru ca se elibereaza de stres si, in plus, invata si sa interactioneze cu animalele, ceea ce este esential pentru viitoarea lor profesie si este bine si pentru cercetarotii care efectueaza studiile respective” a declarat medicul Danut Pale.


Adaugati un comentariu


 

*