Spitalul Judetean de Urgenta coordoneaza screeningul de cancer de col uterin in Buzau

24 august 2012 | 0 comentarii |

Pana acum, 42 de medici de familie, cinci ginecologi si doua laboratoare de analize medicale – citologie din Buzau s-au inregistrat in reteaua de screening coordonata de Spitalul Judetean. La nivel national, 200.000 de femei vor face anul acesta testul Babes Papanicolau gratuit. In urmatorii cinci ani, sase milioane de romance vor fi incluse in program.

 

Incepand din 1 septembrie, Programul National de screening pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin, gratuit, al Ministerului Sanatatii va fi functional in 10 judete, urmand sa fie extins la nivel national, anunta Ministerul Sanatatii (MS), printr-un comunicat de presa.

Programul debuteaza in 10 judete si va fi coordonat de noua unitati regionale de management organizate la nivelul Institutelor Oncologice „Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” din Bucuresti si „Prof. dr. I. Chiricuta” din Cluj Napoca, Institutului Regional Oncologic Iasi, Spitalului Clinic de  Urgenta „Sf. Pantelimon”, Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului „Prof. dr. Alfred Rusescu”, Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti si Spitalelor Clinice Judetene de Urgenta Craiova,Timisoara si Tg. Mures.

Romania este pe primul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea prin cancer de col uterin, riscul de deces fiind de 6,3 ori mai mare decat in oricare alta tara din UE. In fiecare an se depisteaza peste 3.000 de noi cazuri de boala, la ora actuala peste 45.000 de romance fiind diagnosticate cu aceasta afectiune.

 

Sase milioane de femei, testate gratuit

 

Potrivit MS, in program sunt incluse toate femeile cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fara antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Acestea vor avea posibilitatea sa efectueze testarea prin metoda frotiului cervico-vaginal Babes –Papanicolau, gratuit, care se va desfasura pe parcursul a  cinci ani.

Anul acesta avem in vedere testarea a peste 200.000 de femei care sunt eligibile pentru program. In cinci ani vor fi incluse in programul MS aproximativ sase milioane de femei. Acest deziderat, insa, depinde de receptivitatea femeilor, motiv pentru care am pregatit campanii locale de informare atat prin media, cat si prin cabinetele medicilor de familie, a declarat ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi.

In acest an, Programul de screening are la dispozitie un buget alocat pentru testare de 66 milioane de lei, din fonduri proprii ale Ministerului Sanatatii.

 

 34.117 de buzoience ar putea face testul in acest an

 

Programul de screening pentru depistarea precoce activa a cancerului  de col uterin va incepe si in judetul Buzau. La ora actuala se desfasoara activitatile managerialesi administrative privind selectarea furnizorilor de servicii medicale, informarea femeilor, incheierea contractelor pentru finantarea cazurilor testate, elaborarea protocoalelor si constituirea bazei de date. Pana acum, la nivelul judetului s-a facut inscrierea si instruirea medicilor de familie si este in curs formarea retelei de screening, de catre Spitalul Judetean de Urgenta Buzau, care include (pana la acesta data) 42 de cabinete de asistenta medicala primara cu 34.117 femei catagrafiate, 5 cabinete de obstetrica-ginecologie si 2 laboratoare de analize medicale în domeniul citologiei” a precizat purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Buzau, Mihaela Voineagu, mentionand ca sunt eligibile pentru acest program atat femeile asigurate medical, cat si cele neasigurate care  indeplinesc celelalte conditii stabilite de MS.

 

Scopul programului

 

Programul MS a fost elaborat in scopul prevenirii si combaterii cancerului de col uterin si are ca obiectiv principal reducerea incidentei formelor invazive de boala si a mortalitatii datorate acestora.

Prin implementarea unui astfel de program autoritatile sanitare urmaresc, in primul rand, depistarea bolii in stadii cat mai precoce, care de obicei sunt vindecabile, cat si  indrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigatii suplimentare si tratament de specialitate. De asemenea, se are in vedere cresterea gradului de informare a populatiei, pentru adoptarea unui stil de viata sanatos si utilizarea programelor de preventie.

Nu vor intra in program femeile care prezinta absenta iatrogena a colului uterin sau histerectomie totala pentru afectiuni benigne si femeile carora li s-a stabilit deja diagnosticul de cancer de col uterin si nici femeile care au implinit varsta de 64 de ani daca la ultimele trei examene citologice Babes-Papanicolau au avut rezultate normale.


Adaugati un comentariu


 

*