Specialisti de top din domeniul urologiei, prezenti la Bucuresti

Acestia participa la o noua editie a Congresului National de Urologie, eveniment care include si alte doua manifestari stiintifice importante.

 

Acad. Ioanel Sinescu

Congresul National de Urologie, eveniment stiintific organizat de Asociatia Romana de Urologie si inclus pe agenda manifestarilor iportante la nivel european se desfasoara, in aceste zile, in Capitala. Data fiind amploarea si nivelul stiintific al evenimentului, la congres sunt prezenti peste 500 de perticipanti, speciaisti de top din domeniul urologiei, atat din Romania, cat si din strainatate prezentand ultimele noutati in domeniu.

Evenimentul a debutat la jumatatea acestei saptamani si se desfasoara pe durata a patru zile, in program fiind incluse si alte doua manifestari importante, respectiv, Scoala Europeana de Urologie si de a 11-a  editie a Congresului Societatii  Asistentilor Medicali din Urologie.

Academicianul Ioanel Sinescu, rector al UMF Carol Davila si  presedinte al Asociatiei Romane de Urologie, a declarat ca „din punct de vedere al numarului de participanti, anul acesta, Congresul National de Urologie, eveniment cu participare internationala, inregistreaza un record, fiind prezenti peste 500 de medici urologi, atat din tara cat si din strainatate, ceea ce denota cu siguranta, prin interesul crescut, valoarea stiintifica ridicata, de la o editie la alta, a acestei reuniuni, dar si o continua si asidua preocupare a urologilor romani in ceea ce priveste noile abordari clinice si ale cercetarii stiintifice la nivel european”.

 

O sectiune importanta a evenimentului este modulul de practica laparoscopica, introdus in premiera, anul acesta, in workshopurile congresului. Organizat in colaborare cu Scoala Europeana de Urologie, modulul „Hands on Training”, denumit E-BLUS (European Training in Basic Laparoscopical  Skills), reprezinta o oportunitate pentru medicii urologi romani in dobandirea si perfectionarea tehnicilor de baza in chirurgia laparoscopica sub directa coordonare a unor experti in domeniu, atat din tara, cat si din afara ei.

Invitat special in cadrul acestei sectiuni este profesorul  doctor Gozen Ali, din partea Catedrei de Urologie a Universitatii din Heidelberg. Cursul este compus din doua parti – una teoretica si una practica – partea teoretica reprezentand  introducerea in ceea ce inseamna chirurgia laparoscopica, istoricul acestei specialitati, explicarea termenilor specifici, cat si prezentarea aparaturii si tehnologiei, oarecum diferita fata de instrumentarul clasic chirurgical. Modulul teoretic poate fi accesat si on-line, iar la sfarsitul parcurgerii materialului se poate sustine un test, necesar pentru pasul urmator de acreditare in dobandirea tehnicilor minim necesare.

 

Partea a doua a modulului, cea de instruire practica, ofera posibilitatea insusirii si dezvoltarii tehnicilor chirurgicale, sub indrumarea  unor tutori cu experienta in domeniu. Acest modul este compus din patru exercitii diferite, fiecare avand drept scop evoluarea tehnicilor necesare efectuarii operatiilor. Astfel, cele patru exercitii presupun dezvoltarea miscarilor si orientarea in spatiu, dezvoltarea tehnicilor de ghidaj si de efectuare a suturilor intracorporeale, a tehnicilor de sectionare si coordonare bimanuala.

In cadrul congresului, cei inscrisi la curs pot sa invete sau sa repete aceste tehnici, folosind tehnologie laparoscopica avansata pe modele standardizate, fara riscurile si stresul aferente operatiilor pe subiecti umani. La sfarsitul modulului, exista posibilitatea sustinerii examenului pentru obtinerea certificatului E-BLUS, necesar recunoasterii calificarii la nivel european.

In cadrul Scolii Europene de Urologie se desfasoara cursuri referitoare la tumorile renale, tumorile uroteliale inalte sau tumorile testiculare si peniene. Aceste prezentari sunt sustinute de catre personalitati ale urologiei europene, iar dezbaterile tematice vizeaza implicarea activa a medicilor rezidenti si a tinerilor specialisti urologi din Romania.

 


Adaugati un comentariu


 

*