Societatea Romana de Pneumologie a lansat Ghidul „Chestionare si instrumente de lucru utile in BPOC”

Acesta este un instrument practic dedicat abordarii clinice a bronhopneumopatiei obstructive cronice si cuprinde 12 chestionare si 15 scale care pot fi completate de pacienti si aplicate de medici.   

 

Dr. Ruxandra Ulmeanu

Dr. Ruxandra Ulmeanu

Societatea Romana de Pneumologie (SRP) a lansat, in cadrul evenimentului Young Respiratory Academy” Academia Tinerilor Pneumologi, care s-a desfasurat in perioada 27-29 aprilie, la Bucuresti, un ghid practic de abordare a problematicii bronhopneumopatiei obstructive cronice „Chestionare si instrumente de lucru utile in BPOC”, in cadrul unei manifestari dedicata bolilor respiratorii, organizata de Sectiunea 9G – Noua Generatie a Societatii Romane de Pneumologie si Societatea Romane de Pneumologie.

Ghidul, conceput in scop strict informativ si educational, include 12 chestionare si 15 scale care pot fi completate de catre pacienti si aplicate de medici, grupate in sase sectiuni majore: screening, dispnee, simptome generale BPOC, impactul simptomelor si calitatea vietii.

Pentru pregatirea generatiilor viitoare de medici, dar si pentru tinerii medici rezidenti si specialisti, Ghidul de chestionare si instrumente de lucru utile in BPOC trebuie sa reprezinte o lucrare de referinta, iar editarea acestui material vrem sa arate interesul continuu al Societatii Romane de Pneumologie in pregatirea si educatia medicala continua a membrilor societatii, totul avand ca deziderat ingrijirea conform standardelor a pacientului cu afectiuni pulmonare”, a precizat prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, presedintele SRP.

 

Dr. Florin Mihaltan

Dr. Florin Mihaltan

Acest instrument de lucru se adreseaza clinicilor, fiind util in evaluare pacientilor cu BPOC si are un format practic, atractiv si foarte accesibil, sustin specialistii, care apreciaza ca includerea unor intrebari simple in timpul interviului clinic si aplicarea scalelor si a chestionarelor validate pentru pacientii cu BPOC au o contributie importanta in managementul afectiunii.

 „Acest ghid reprezinta un ajutor deopotriva pentru profesionisti si pentru pacienti. Cartea prezinta scalele si chestionarele utilizate cel mai frecvent pentru pacientii cu aceasta boala, fiind foarte folositoare pentru clinicieni si in scop de cercetare. In domeniul sanatatii respiratorii trebuie luata in considerare variabilitatea simptomelor si impactul acestora asupra calitatii vietii, pentru a putea stabili si ajuta tratamentul pe termen lung al BPOCa declarat prof. dr. Florin Mihaltan, fostul presedinte al SRP.

Ghidul este alcatuit si dintr-un scurt istoric al dezvoltarii fiecarei scale sau chestionar prezentat, alaturi de metodele de aplicare si modul de interpretare al acestora, respectiv avantajele si dezavantajele asociate. Starea de sanatate si calitatea vietii in legatura cu starea de sanatate sunt importante in evaluarea simptomelor si a impactului lor, raportat la pacienti. Acestea necesita evaluarea cu ajutorul unor instrumente specifice, din mai multe domenii.

 

bpoc (1)Screening-ului ii este dedicata o sectiune importanta in cadrul Ghidului, deoarece identificarea BPOC in fazele incipiente ale bolii este importanta in vederea aplicarii masuratorilor de intrerupere a fumatului si instruirea managementului farmacologic si non-farmacologic al bolii, inainte ca pacientii sa prezinte simptome si boala sa se agraveze, se arata in Ghid.

Bazele evaluarii clinice a dispneei, cel mai important simptom pe care il percep pacientii cu boli respiratorii cronice, se evidentiaza, de asemenea, in ghid. Specialistii considera ca evaluarea este necesara in vederea determinarii cauzelor simptomelor, in intelegerea impactului dispneei asupra individului si in stabilirea unui plan adecvat de management. Pentru evaluarea dispneei sunt utilizate scale clinice, completate de catre pacienti sau medici, si scale psiho-somatice, mai specifica Ghidul. Specialistii afirma ca, in luarea celor mai bune decizii terapeutice, sau pentru imbunatatirea rezultatelor terapeutice ale pacientilor cu BPOC, evaluarea corecta a simptomelor este esentiala.

Ghidul mai cuprinde si Chestionarul de evaluare a functiei pulmonare, Scala MRC, Instrumentul BDI/TDI de evaluare a dispneei, Scala Borg modificata, Chestionarul BFI de evaluare a fatigabilitatii, evaluarea impactului simptomelor BPOC, Scala LACDL, Scala de evaluare a impactului tulburarilor de somn in astm si BPOC, Scala Jenkins de evaluare a somnului, Chestionarul de evaluare a activitatilor matinale zilnice, Chestionarul de evaluare a simptomelor toracice generale, Scala de evaluare a anxietatii si depresiei etc.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*