Sistemul public de sanatate, la un pas de blocaj

27 iulie 2016 | 0 comentarii |

Daca medicii nu vor ajunge la o intelegere cu Ministerul Sanatatii in privinta garzilor, exista riscul declansarii unor proteste, dar mai ales exista riscul sa nu se mai asigure garzile in spitale.

 

protest medici (2)In urma intalnirii de astazi de la Ministerul Sanatatii, reprezentantii Federatiei Hipocrat au declarat ca sunt nemultumiti de pozitia pe care au avut-o oficialii din Sanatate, in privinta timpului de lucru si a garzilor supliementare in spitale. Sindicalistii sustin ca Ministerul Sanatatii nu are, la ora actuala, masuri acceptabile pentru a se rezolva aceasta problema, astfel ca se contureaza riscul declansarii unor proteste in sistemul sanitar.

In acest moment, Ministerul Sanatatii nu dispune de niciun proiect care sa vizeze rezolvarea acestei situatii, cu mentiunea ca un astfel de document ar putea fi elaborat si inaintat zilele urmatoare, potrivit reprezentantilor ministerului de resort”, a declarat liderul Federatiei Hipocrat, Ion Cotojman, la dupa intalnirea cu reprezentantii MS. Acesta a subliniat ca sunt medicii sunt in situatia de a profesa pana la epuizare, ceea ce poate afecta oricand calitatea actului medical.

In cazul in care nu va fi reglementata de urgenta, situatia actuala va duce inevitabil la perturbarea activitatii medicale in unitatile sanitare publice si chiar la o implementare neunitara. In acest moment, atat sefii de sectie, cat si angajatorii nu stiu cum sa intocmeasca graficul de lucru pentru garzi”, precizeaza Federatia Hipocrat intr-un comunicat.

 

Laurentiu Colintineanu

Laurentiu Colintineanu

Purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Laurentiu Colintineanu, recunoaste ca aspectele legate de garzile medicilor trebuie rezolvate rapid, dar nu ofera o explicatie clara referitoare la acest aspect.

Nu pot sa va spun masurile concrete in acest moment, pentru ca ele trebuie puse intr-o forma finala si agreata cu partenerii sociali si, bineinteles, cu guvernul in ansamblul sau. (…) Avem un termen-tinta, care este in acest moment vehiculat in spatiul public, cel de 1 august, pentru care lucram la unele modificari legale si la clarificari legate de contractele suplimentare, pe de o parte, si pe de alta parte, restul de modificari se vor opera in cel mai scurt timp, cu respectarea pasilor legali”, a precizat purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, mentionand ca se incearca gasirea  solutiilor  pentru a se evita blocajele in sistemul sanitar, daca medicii vor refuza, din 1 august, sa mai faca garzi.

 

spitalMedicii spun insa ca si ei sunt oameni, ca nu mai pot lucra in conditiile actuale, pana la epuizare, asa ca cer imperativ gasirea unor solutii.

Reprezentantii Sindicatului Promedica si cei ai Aliantei Medicilor arata, la randul lor, ca in urma intalnirilor pe care le-au avut cu medicii din tara, cea mai importanta problema luata in discutie a fost „Contractul Individual de Munca cu timp partial pentru garzi, care va intra in vigoare de la 1 august” si legislatia defectuoasa la care se raporteaza atat personalul medical cat si pacientii din Romania. La Constanta, chiar „a fost comentat un model de contract propus de un angajator (spital), pe care cei prezenti l-au considerat de-a dreptul abuziv si in neconcordanta cu realitatea si cu legislatia muncii, fapt care i-a nemultumit pe toti reprezentantii. Acestia au decis sa-si informeze membrii de sindicat si sa ii sfatuiasca sa nu accepte sa semneze niciun document fara acordul organizatiilor din care fac parte”.

In acest context, Federatia Sindicala Hipocrat recomanda medicilor sa nu semneze contractele propuse, pana in momentul in care normele de aplicare ale ordonantei nu vor fi redactate.

 

Dr. Florin Chirculescu

Dr. Florin Chirculescu

Dr. Florin Chirculescu arata, intr-o postare pe pagina sa de socializare, ca „acum 31 de ani abia asteptam garda – asa simte fiecare medic la inceput de cariera. Nimic nu e mai teribil decat sa alergi prin spital, noptile, nimic nu e mai incitant decat sa operezi dupa ce vezi urgenta din garda, nimic nu se compara cu efortul de a pune diagnostice si de a trata o urgenta. Ce poate fi mai frumos decat sa vezi ca pacientul scapa de chin? Acum 31 de ani, insa, in garda era suficient personal… Cum e acum? Orice medic o stie! Volumul de munca creste in fiecare zi, iar personalul din garzi se imputineaza de la luna la luna. Cat despre bani… Spor de noapte nu primim – desi Codul Muncii prevede spor de noapte pentru oricine. Spor de ore suplimentare nu primim – desi garzile sunt NUMAI ore suplimentare. Spor aferent locului de munca (urgenta, mediu infectat) nu primim – desi in garzi rezolvam urgente, inotand printre virusuri si bacterii… In aceste conditii, va recomandam sa NU semnati contractul pentru garzile suplimentare daca drepturile de mai sus nu sunt respectate. Munca neplatita corespunzator este, in orice legislatie de pe pamant, MUNCA FORTATA, iar eu stiu ca nici eu, nici voi, nu mai dorim sa prestam munca fortata. Nu noi, medicii, suntem de vina ca personalul pleaca. Nu noi, medicii, suntem de vina ca decidentii vor sa faca medicina fara sa stie cat costa. Nu noi, medicii, suntem de vina ca statul deturneaza banii pacientului din bugetul consolidat. Prin urmare, nu noi, medicii, trebuie sa platim oalele sparte, cu atat mai mult cu cat nimeni nu ne poate forta sa lucram, ignorand legea. Iata de ce va recomandam sa NU semnati contractul pentru garzile suplimentare, daca nu sunt platite corect. Noi ne dorim bani albi, nu o complicitate perpetua data de platile informale!

 

spital-curatenieLaurentiu Colintineanu, puratorul de cuvant al MS, sustine insa ca „nimeni nu isi doreste sa se ajunga in aceasta situatie, nimeni nu-si doreste sa se ajunga la un moment de blocaj si tocmai de aia se depun eforturi sa se rezolve”.

Potrivit unui studiu publicat de Solidaritatea Sanitara la inceputul lunii iunie, media numarului maxim de ore lucrate continuu de medici, fara pauza, (incluzand timpul normal de lucru si orele de garda) este de 33 ore, existand 78 la suta dintre medici care muncesc continuu, mai mult de 24 de ore. Potrivit aceleiasi cercetarii, 30 la suta dintre respondenti au muncit continuu mai mult de 33 de ore, astfel ca se ajunge ca la un calcul simplu sa se ajunga ca 48 la suta dintre medici sa lucreze inainte de a ajunge la pensie, echivalentul a 62,4 ani de munca.

Solidaritatea Sanitara a lansat online o petitie prin care medici sa-si manifeste refuzul garzilor suplimentare si sa-si ceara drepturile, pe care deja au semnat-o peste 3.000 de medici, in doar cateva zile.

Medicii sustin ca daca Ministerul Sanatatii nu modifica urgent HG 870/2014 si nu publica norme de aplicare clare pt OUG 20/2016 pana la 1 august, Romania va avea o imensa problema de siguranta nationala, garzile medicilor nu vor mai fi asigurate, pentru ca ei nu vor semna contractele de munca aditionale dedicate garzilor.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*