Sfaturi pentru monitorizarea corecta a greutatii corporale

18 februarie 2017 | 0 comentarii |

Pe parcursul zilei, sau de la o zi la alta, valorile indicate de cantar pot varia cu unul sau chiar mai multe kilograme, insa acest lucru nu inseamna ca organismul a castigat sau si-a redus din grutate intr-un interval atat de scurt.

 

cantarControlul greutatii corporale si teama de a nu acumula kilograme in plus constituie pentru multe persoane o preocupare zilnica, iar in aceste conditii, cantarul este un instrument la care se apeleaza frecvent, de multe ori mai des decat este cazul. Obsesia pentru cantar, manifestata prin masurarea greutatii chiar si de mai multe ori pe zi, nu face decat sa ofere informatii eronate. Specialistii in nutritie avertizeaza ca exista anumite momente din zi in care cantaritul este recomandat, la fel cum exista si alte momente in care acest lucru este inutil, valorile indicate de cantar fiind irelevante.

Astfel, specialistii spun ca masurarea greutatii in timpul zilei este inutila, intrucat in organism au loc anumite schimbari iar greutatea coprorala variaza, astfel ca cifrele indicate de cantar intr-un anumit moment din zi nu reflecta realitatea.

Nici cei care se cantaresc seara, dupa ce si-au finalizat activitatile de peste zi, nu procedeaza corect, intrucat coprul uman este cu aproximativ un kilogram mai greu seara decat dimineata. Pentru ca valorile indicate de cantar pot avea si un important efect psihologic asupra celor carora isi masoara zilnic greutatea, nutritionistii recomanda sa se tina cont de anumite reguli, pentru a fi siguri ca valorile indicate de cantar sunt de maxima acuratete.

 

greutatePrima dintre recomandari este cantarirea zilnica, dimineata, la cel puţin 8-10 ore dupa ultima masa, si dupa satisfacerea necesitatilor fiziologice. Pentru a se evita „incarcarea” greutatii masurate de cantar, se recomanda si purtarea unei tinute cat mai sumare in momentul cantaririi. De asemenea, nutritionistii recomanda folosirea unui cantar electronic, care indica atat numarul de kilograme cat si gramele, dand astfel posibilitatea unei mai bune monitorizari a modificarilor survenite. Greutatea trebuie notata intr-un jurnal, iar evaluarea rezultatelor de bilant trebuie facuta la mijlocul saptamanii, miercuri sau joi dimineata, pentru ca sfarsitul de saptamana este foarte tentant, si apar multe situatii in care se fac abateri de la dieta, influentand astfel greutatea, care, luni dimineata sau chiar si marti, va fi mai mare.

In rest, masurarea greutatii in oricare alt moment al zilei nu are nicio relevanta, dat fiind ca pana seara, organismul acumuleaza apa, hrana consumata, si este evident ca valoarea indicata de cantar va fi mai mare.

 

sport-sanatateIn situatia in care se constata o crestere in greutate de 1-2 kilograme de la o zi la alta, aceasta poate fi cauzata de consumul exagerat de sare, stiut fiind faptul ca 9 grame de sare, adica doua lingurite, retin in organism circa un litru de apa. Efectul este amplificat si de alcool, deci in aceste situatii nu este vorba despre acumulare de tesut gras, ci de retentie de apa. Ingrasarea cu un kilogram apare dupa un consum caloric de 9.000 de kilocalorii, ceea ce, la o zi la alta, ar fi neobisnuit. Prin urmare, o astfel de variatie a greutatii nu ar trebui sa ingrijoreze.

De asemenea, constipatia sau evacuarea intestinala incompleta pot produce o crestere in greutate de unu-doua kilograme, dar  nici aceasta situatie nu este considerata ca fiind ingrasare propriu-zisa.

Uneori, desi se respecta cu strictete dieta hipocalorica si programul de exercitii fizice zilnice, se constata o greutate stationara in prima luna. Fenomenul este cauzat de cresterea masei musculare, concomitent cu scaderea grasimii si nu trebuie sa ingrijoreze.


Categorii: Actual, Lifestyle, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*