Semnal de alarma tras de Institutul de Sanatate Publica

8 februarie 2017 | 0 comentarii |

Ultimele statistici indica faptul ca zece la suta dintre femeile din Romania nu s-au prezentat la niciun control medical in ultimii zece ani.

 

testare  cancer de col uterinInstitutul National de Sanatate Publica (INSP) a anuntat lansarea unei ample campanii de informare si preventie adresata populatiei feminine, decizie bazata pe rezultatele ingrijoratoare ale unui studiu efectuat recent la nivel national.

Cercetarea arata ca 86 la suta dintre romance au auzit despre cancerul de col uterin, insa mai mult de jumatate dintre acestea nu asociaza aparitia acestei boli cu infectia persistenta cauzata de virusul HPV. Mai mult, specialistii INSP atrag atentia ca 70 la suta dintre romance nu si-au facut, in ultimii trei ani, niciun test pentru depistarea leziunilor precanceroase sau pentru depistarea HPV, in conditiile in care aceste controale sunt vitale pentru depistarea bolii in stadiu incipient si pentru eficienta tratamentului, iar astfel de controale se fac gratuit.

Un alt aspect ingrijorator relevat de studiul efectuat de Institutul National de Sanatate Publica il constituie faptul ca 10 la suta dintre femeile din Romania nu s-au prezentat la niciun control medical in ultimii 10 ani, in timp ce, in aceeasi perioada, 11 la suta dintre romance nu si-a facut niciun set de analize de sange. Doar 40 la suta dintre femei si-au facut, totusi, un set de analize in ultimii trei ani.

 

Stadii ale cancerului de col uterin

Stadii ale cancerului de col uterin

In aceste conditii, reprezentantii INSP considera ca este extrem de utila o campanie nationala de informare si preventie a cancerului de col uterin si si-au asumat aceasta responsabilitate, anuntand, zilele trecute, lansarea campaniei. Actiunea va fi coordonata de medicul Carmen Ungureanu, in calitate de sef al Programului National de Screening pentru depistarea activa precoce a cancerului de col uterin din cadrul INSP, care a declarat ca aceasta campanie va cotribui implicit la cresterea ratei de adresabilitate a programului respectiv. „In calitate de coordonatori ai programului national de screening pentru cancerul de col uterin, consideram ca o campanie precum aceasta este esentiala pentru reusita oricarui program care vizeaza un segment de populatie extins, aproximativ sase milioane de femei cu varste cuprinse intre 25-64 de ani”, a declarat aceasta.

 

cancer ovarianDr. Carmen Ungureanu a mai precizat ca,  de la lansarea programului national de screening, aproximativ 700.000 de femei au beneficiat de serviciile gratuite de testare Babes Papanicolaou, reprezentand o rata de acoperire a populatiei feminine vizate de aproximativ 8 la suta, ceea ce reprezinta  un procentaj sub nivelul optim de eficienta.

Anual, peste 4.000 de romance sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, acesta fiind al doilea cel mai des intalnit cancer la femeile cu varsta cuprinsa intre 15 si 44 de ani din tara noastra, dupa cel mamar. Mai mult, pentru femeile cu varsta cuprinsa intre 15 si 44 de ani, cancerul de col uterin este principala cauza de mortalitate prin cancer, in contextul in care peste 1.900 de femei mor anual in urma diagnosticarii cu aceasta boala. Depistat din timp, cancerul de col uterin poate fi tratat corespunzator si vindecat, acesta fiind si scopul pentru care a fost lansat programul national de screening gratuit.

 

cancer uterin sau ovarian La nivelul judetului Buzau, potrivit datelor puse la dispozitie de Directia de Sanatate Publica, in cadrul programului de screening pentru despistarea precoce a cancerului de col uterin, in perioada 2014 – 2016 au fost testate  9.709  femei cu varste cuprinse intre  24 – 65 de ani. Din pacate, multe dintre cancerele depistate cu aceasta ocazie se aflau in faze avansate, astfel ca tratarea si vindecarea au fost imposibile, in unele cazuri. Asa se explica faptul ca 84 de femei si-au pierdut viata din cauza cancerului de col uterin in 2016 (55 din mediul urba, iar 29 din mediul rural), aproape dublu fata de anul anterior cand s-au inregistrat 46 de decese cauzate de aceasta boala, in contexul in care au fost depistate 55 de noi cazuri cu cancer de col uterin (71 in 2015), iar numarul pacientelor ramase in evidenta la sfarsitul anului era de 904 (933 in 2015).

In reteaua de screening a cancerului de col uterin sunt inscrisi, la nivelul judetului, 79 de medici de familie (65 – Buzau, 14 – Rm. Sarat) si 9 centre in care se recolteaza probele pentru Testul Babes Papanicolau.  

Prin urmare, posibilitatea depistarii din timp a bolii a fost creata, insa ramne de indus in constiinta populatiei faptul ca efectuarea cu regularitate a unui astfel de control este singura modalitate de a preveni si de a diagnostica din timp o astfel de afectiune.

 

Dr. Crina Stefanescu

Dr. Crina Stefanescu

Dr. Crina Stefanescu, medic ginecolog, explica importanta screeningului si vaccinarii impotriva infectiei cu virus HPV, considerat responsabil de declansarea cancerului de col uterin. Medicul buzoian precizeaza ca cele doua metode contribuie la reducerea numarului de imbolnaviri si mai ales de decese.

Infectiile cu HPV sunt, de obicei, asimptomatice. In momentul in care se ajunge la aceste simptome este deja prea tarziu. HPV este un virus care da cancerul de col uterin. Una dintre tulpini da, chiar, papilomatoza de curent a nou-nascutului in urma careia nou-nascutul moare, sufocandu-se. Persoana infestata cu HPV are la dispozitie un an sa se decida ce face cu virusul. In momentul in care virusul HPV face si cancer, atunci devine infectie persistenta. Cancerul nu este ereditar, ci cauzat de virusul HPV. Pe langa HPV se mai adauga si alti factori precum anticonceptionalele orale, fumatul sau obezitatea. Fumatul asociat cu HPV conduce mai repede la aparitia leziunilor canceroase. Vaccinarea, alaturi de screening, poate reduce povara generata de cancerul de col uterin”, a explicat dr. Crina Stefanescu, recomandand imunizarea tinerelor impotriva HPV, iar tuturor femeilor cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani, care nu au diagnosticul confirmat, sa ceara medicului de familie o trimitere catre medicii ginecologi inscrisi in program, pentru a face gratuit testul Babes-Papanicolau, indiferent de statutul de asigurat pe care il au.

 

 


Categorii: Actual, Analiza, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*