Se prefigureaza un record de transplanturi cardiace la Targu Mures

Inima unui tanar din Oradea, a carui viata a fost curmata de un accident, continua sa bata in pieptul unui tanar din Vaslui datorita medicilor Institutului Inimii din Targu Mures. Ficatul, rinichii si corneea au salvat alte vieti. 

 

operatieViata unui tanar din Bihor a fost curmata de un teribil accident, dar de dincolo de moarte, el a salvat alte vieti. In ciuda eforturilor medicilor, viata tanarului accidentat nu a mai putut fi salvata. Familia acestuia a avut insa puterea sa treaca peste suferinta si a acceptat donarea de organe. 12 medici specializati in recoltare de organe si transplant s-au delasat la Oradea unde, impreuna cu medicii oradeni din echipa detransplant au prelevat cordul, ficatul, corneea si rinichii intr-o lupta contra cronometru. Rinichii au ajuns la Cluj, cordul la Targu Mures, iar ficatul si corneea la Bucuresti.

Asa se face ca a fot inca un weekend agitat pentru specialistii Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant de la Targu Mures, cele mai multe dintre cele cinci transplanturi cardiace realizate in acest an fiind facute la sfarsit de saptamana. Ultimele doua transplanturi reusite au avut loc la interval de doar o saptamana. Sambata trecuta a fost salvata viata unui timisorean de 46 de ani, iar ieri, un tanar de 18 de ani a primit o inima noua.

Specialistii Institutului de la Targu Mures sunt foarte multumiti ca anul acesta au putut salva, deja, cinci vieti, in urma unor transplanturi cardiace. Ei spun ca, dupa primul trimestru au realizat tot atatea transplanturi cat intr-un an intreg. Cinci transplanturi au fost efectuate cu succes de la inceputul anului, iar daca interventiile de acest gen vor continua in acelasi ritm, in 2016 se va inregistra un record in ceea ce priveste numarul acestor interventii. Performanta este cu atat mai importanta daca tinem seama ca, in cazurile transplanturilor cardiace, gasirea unor donatori compatibili este mult mai dificla decat in cazul transplantului altor organe, criteriile de care trebuie sa se tina seama fiind mult mai numeroase si mai stricte.

 

IBCvT Targu Mures

IBCvT Targu Mures

Si de aceasta data, viata pacientului care a beneficiat de transplant a fost salvata pe ultima suta de metri, medicii care au efectuat operatia spunand ca inima acestuia era atat de slabita, incat a cedat chiar in timpul interventiei chirurgicale.

Pacientul salvat are doar 18 ani, este din Vaslui si suferea de insuficienta cardiaca inca de la varsta de trei ani. El mai fusese chemat de trei ori pentru transplant, insa de fiecare data se constatase ca nu exista o compatibilitate deplina cu donatorii, astfel ca operatia a fost amanata. Starea sa de sanatate se agravase ingrijorator in ultima perioada, iar in situatia in care nu s-ar fi gasit rapid un donator compatibil, sansele sale de supravietuire erau nule.

Sansa i-a suras insa chiar in ultimul moment, medicii mureseni fiind anuntati de aparitia unui donator din Oradea, care suferise un accident rutier si intrase in moarte cerebrala. In urma unei interventii care a durat aproape 5 ore, tanarul Alexandru Adrian Pop a primit astfel o inima noua. „Doresc sa multumesc si sa subliniez gestul de noblete al parintilor donatorului, un tanar de 22 de ani, din Oradea, victima unui accident rutier. Parintii au inteles ca prin acest nobil au salvat viata unui tanar de 18 ani. E drept ca nimic nu poate sa le aline suferinta, dar poate ca este un lucru bun ca inima acestui tanar continua sa bata in pieptul unui tanar de 18 ani”, a declarat dr. Horatiu Suciu, seful IUBCvT Targu Mures, dupa operatie.

 

organe transplantFamilia tanarului bihorean isi daduse acordul pentru prelevarea de organe, iar mai multe echipe de specialisti s-au deplasat la Oradea pentru a preleva organele ce puteau fi folosite pentru salvarea altor vieti.

Pentru prima data a sosit in Romania si o echipa de la clinica AKH din Viena, cu misiunea de a preleva plamanii, dupa ce Romania a semnat recent un acord cu agentia Eurotransplant, in ceea ce priveste transplantul pulmonar. Deocamdata, un astfel de transplant nu se efectueaza in clinicile din Romania, insa prin semnarea protocolului, pacientii romani pot beneficia de astfel de operatii in clinicile din strainatate, iar specialistii acestor centre acreditate pot preleva organe de la donatorii romani.

Din pacate, plamanii prelevati nu indeplineau toate conditiile necesare pentru a fi transplantati, insa celelalte echipe medicale au recoltat cu succes inima, rinichii si ficatul donatorului. Inima a ajuns la Targu Mures duminica dimineata, iar specialistii de la Institutul Inimii au demarat imediat procedurile de transplant in cazul pacientului de 18 ani. In timpul interventiei, inima bolnava a acestuia a cedat ca urmare a epuizarii complete, insa medicii au reusit sa il mentina pe pacient in viata si sa ii transplanteze noul cord.

 

Radu Curca, primul pacient roman cu inima artificiala, care a beneficiat de un transplant cardiac

Radu Curca, primul pacient roman cu inima artificiala, care a beneficiat de un transplant cardiac

Tinand cont de  ritmul alert in care au avut loc cele cinci transplanturi din acest an, trei dintre pacientii operati se afla inca in spital, fiind vorba de tanarul din Vaslui operat ieri, de timisoreranul operat saptamana trecuta si de pacientul cu inima artificiala care a primit un luna februarie un cord de la un donator.

Medicul Horatiu Suciu, seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul institutului, a precizat ca doar doi dintre cei 5 pacienti transplantati de la inceputul anului au peste 40 de ani, atragand atentia ca in celelalte trei cazuri este vorba de pacienti foarte tineri, cum a fost si cel operat ieri. „Tinerii se agraveaza cel mai repede, insuficienta cardiaca evolueaza mult mai rapid la tineri. Pacientii mai in varsta au o toleranta mai buna la situatia de insuficienta cardiaca. Am avut situatii in care pacientii mai in varsta, peste 50 de ani, au stat pe lista de asteptare si cate 3 ani pana in momentul transplantarii. Tinerii, in schimb, se degradeaza foarte repede si toti acesti pacienti au fost operati in urgenta, acesta a fost motivul pentru care au fost selectati, plus varsta donatorului, pentru ca de la donator tanar trebuie sa beneficieze un receptor tanar”, a explicat medicul.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*