SANITAS si OAMMR sustin promovarea femeilor in functii de conducere

25 iunie 2013 | 0 comentarii |

Caravana proiect 50247 – o sansa pentru dezvoltarea carierei femeii in sistemul sanitar, care promoveaza site-ul promovareata.ro a ajuns, astazi, si la Buzau, fiindu-le prezentat asistentilor medicali buzoieni, la sala de sedinte a Spitalului Judetean de Urgenta.

 

Mariana Munteanu

Mariana Munteanu

Proiectul cofinantat din Fondul Social European, prin Programului Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 – „Investeste in oameni!” – „O sansa pentru dezvoltarea carierei pentru femeile din domeniul sanitar”, derulat de Asociatia „Centrul Roman de Initiative”, in parteneriat cu Federatia SANITAS din Romania, Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania (OAMGMAMR) si Societatea de Analize Feministe ANA a fost prezentat, astazi, asistentilor medicali buzoieni, odata cu prezentarea site-ului „promovareata.ro”, care sustine proiectul.

Scopul principal al evenimentului este promovarea site-ului promovareata.ro, in care se gasesc informatii complete despre Proiectul 50247 – o sansa pentru dezvoltarea carierei femeii in sistemul sanitar si beneficiile acestuia pentru noi. Colegele care se vor inscrie pe acest portal trebuie sa aiba o adesa de e-mail valida, prin intermediul careia vor avea prioritate in accesarea cursurilor viitoare si vor primi informatii despre evenimentele organizate de OAMGMAMR , despre masurile legate de job-urile lor si salarii, despre ceea ce se intampla in sistemul sanitar. Vor putea face, de asemeneqa, schimb de informatii intre ei, referitor la locul de munca, modalitati noi de tratament, acordarea drepturilor salariale, tichete de masa etc”, a precizat Mariana Munteanu, liderul SANITAS Buzau.

 

munteanuExista in sistemul de sanatate din Romania un procent semnificativ de femei care ocupa diverse functii situate la baza ierarhiei si un procent infim de femei aflate in pozitii de conducere. Multe dintre ele, desi, poate, si-ar dori sa progreseze intr-o cariera care sa le permita castiguri financiare si un statut social mai bun, nu stiu cum sa procedeze, pentru ca sunt coplesite de sarcinile de serviciu dublate de cele domestice. Pentru a-si pastra locul de munca, unele sunt nevoite sa suporte diverse forme de hartuire. Cat de normale sunt aceste situatii? Ce poate fi facut pentru a imbunatati aceasta stare de lucruri si cine ar trebui sa intreprinda ceva? Si, poate mai intai de toate, cum arata/se manifesta toate aceste aspecte si care ar putea fi cauzele? Toate aceste intrebari isi vor gasi, intr-o forma sau alta, raspunsul in ghidul proiectului, sustine promovareata.ro.

Dezvoltarea carierei femeilor in domeniul sanatatii depinde in buna masura de raspunsurile corecte la aceste intrebari, pentru ca, intr-un sistem de sanatate privit in Romania ca o „Cenusareasa” bugetara, constientizarea aspectelor referitoare la discriminare si a potentialelor solutii, individuale sau institutionale, reprezinta o premisa esentiala a potentialei dezvoltari”, apreciaza Mariana Munteanu.

 

Spital-computer „Ghidul este conceput si redactat ca sa poata fi parcurs, inteles si analizat atat de catre femeile care lucreaza in domeniul sanatatii (asistente medicale, infirmiere, personal auxiliar), cat si de catre alti potentiali subiecti ce ar putea fi implicati intr-o eventuala situatie problematica sau discriminatorie in sistemul medical, nu numai in etapa producerii acesteia, ci si in solutionarea ei (reprezentanti ai conducerii unitatilor medicale, membre si membri ai conducerii organizatiilor profesionale si sindicale din domeniu)”, mentioneaza administratorii portalului promovareata.ro.

Ghidul cuprinde abordari ale diferitelor aspecte pe care le implica activitatea profesionala/dezvoltarea carierei femeilor in domeniul sanatatii, incepand cu informatii referitoare la segregarea/discriminarea femeilor in acest domeniu de activitate si terminand cu modalitati concrete de flexibilizare a carierei femeilor, sustinute de date statistice , prevederi legale si exemple de buna practica din alte tari europene. Un capitol special este dedicat schimbului de idei si informatii tip „forum”.

 

Elena Comanescu

Elena Comanescu

Proiectul „O sansa pentru dezvoltarea carierei pentru femeile din domeniul sanitar” se va incheia la data de 30 noiembrie 2013 si are ca obiectiv general asigurarea accesului egal la ocupare si indeosebi la constituirea unei cariere profesionale si implicarea in functii de conducere, in vederea crearii unei piete a muncii inclusive pentru femeile din sistemul sanitar”.

Promoveza principiul egalitatii de sanse si de gen, prin activitati adresate autoritatilor publice centrale si locale si partenerilor sociali implicati in procesul de descentralizare a sistemului sanitar, elaborarea unui ghid pentru constituirea unei retele profesionale si interprofesionale pentru femeile angajate in sistemul de sanatate, organizarea si desfasurarea unei campanii de informare care pune accent atat pe atragerea femeilor in vederea ocuparii lor in unitatile din sistemul sanitar, cat si pe dezvoltarea carierei si promovarea acestora in functii de conducere.

Elena Comanescu, presedinta OAMGMAMR Buzau, apreciaza ca  „desi sistemul de sanatate are o pondere majoritar feminina, functiile de conducere sunt detinute mai ales de barbati, iar acest lucru ar putea sa se schimbe. Femeile au demnonstrat nu de putine ori ca au capacitatea de a gestiona foarte bine lucrurile, atatdin punct de vedere financiar, cat si al organizarii, comunicarii si coerentei activitatilor din domeniul medical”.


Categorii: Organizatii

Adaugati un comentariu


 

*