Sanatatea si infrastructura, prioritatile lui Petre Emanoil Neagu pentru urmatorii patru ani la Consiliul Judetean

2 iunie 2016 | 0 comentarii |

„Sursele de finantare sunt atat proprii, din bugetul CJ, cat si guvernamentale si europene. Un presedinte responsabil de Consiliu lucreaza 24 de ore din 24”, sustine Neagu. 

 

Petre Emanoil Neagu

Petre Emanoil Neagu

Reporter: Domnule Petre Emanoil Neagu, ati preluat mandatul de presedinte al Consiliului Judetean Buzau in urma cu un an si jumatate. Cum descrieti aceasta perioada?

Petre Emanoil Neagu: In urma cu un an si jumatate am preluat mandatul de presedinte, in urma votului consilierilor judeteni. Activitatea Consiliului Judetean nu a reprezentat o noutate pentru mine, avand in vedere ca primul mandat de consilier judetean l-am castigat in anul 1992.

Insa, evident, pozitia de presedinte implica mult mai multe responsabilitati. Un presedinte responsabil de Consiliu lucreaza 24 de ore din 24. Oricand pot aparea situatii limita: caderi masive de zapada, inundatii sau alte probleme generatoare de riscuri. Orice clipa conteaza, iar deciziile trebuie luate rapid, in colaborare cu celelalte institutii abilitate.

Avantajul meu a fost acela ca am detineam deja pozitia de vicepresedinte al Consiliului Judetean, ceea ce a insemnat ca nu am luat lucrurile de la zero si am avut sprijinul aparatului de specialitate, foarte bine pregatit din punct de vedere profesional.

Vreau sa multumesc tuturor angajatilor Consiliului, tuturor institutiilor subordonate, cat si tuturor insitutiilor buzoiene pentru modul in care am colaborat in acesta perioada.

De asemenea, multumesc si presei locale care a prezentat activitatea si proiectele Consiliului.

 

Consiliul Judetean buzauReporter: Primul mandat de consilier judetean l-ati obtinut in 1992, la 33 de ani. Cum functiona Consiliul Judetean la inceputurile democratiei romanesti?

Petre Emanoil Neagu: Putem vorbi despre inceputurile anilor `90 ca despre perioada romantica a activitatii Consiliului Judetean. Pe vremea aceea, consilierii judeteni erau alesi de consilierii locali, nu de catre cetateni. Regulile erau cu totul altele.

A fost o perioada de cautari, atat in Buzau, cat si in toata tara. De-abia incepusem sa ne dezmeticim, noi, ca popor.

Ulterior, lucrurile au inceput sa intre pe un fagas normal. Am cunoscut oameni deosebiti in aceasta perioada. Au fost insa in Consiliu, si trebuie sa recunoastem, si oameni care nu au adus niciun fel de plus valoare judetului.

Dintre oamenii deosebiti, as vrea sa il amintesc pe maestrul Corneliu Stefan, un intelectual adevarat, cel despre care putem spune, fara sa gresim, ca este fondatorul presei independente buzoiene.

Bineinteles, in toata aceasta perioada au existat si momente tensionate, si nu putine. Dar asta inseamna, de fapt, democratia: libertatea de a-ti exprima, in mod civilizat, opinia.

Una dintre cele mai notabile diferente in activitatea de acum a Consiliului si cea de la inceputul anilor `90 este aceea a relatiei cu cetatenii. Modalitatea de comunicare s-a schimbat, in prezent avand mult mai multe mijloace prin care cetatenii se pot informa, iar activitatea Consiliului este mult mai transparent, asa cum, de altfel, si trebuie sa fie.

 

Petre Emanoil Neagu

Petre Emanoil Neagu

Reporter: Care sunt proiectele de suflet ale dumneavoastra?

Petre Emanoil Neagu: Sunt multe proiecte pe care le-am initiat si sustinut, alaturi de colegii din Consiliul Judetean. Dar printre cele mai importante se numara Maternitatea noua si infiintarea Teatrului George Ciprian.

Teatrul George Ciprian este primul teatru de proiecte din Romania. Buzaul avea nevoie de o institutie de cultura care sa raspunda nevoilor cetatenilor. In cei 21 de ani de functionare, Teatrul George Ciprian a crescut frumos si se mandreste cu rezultatele obtinute. Chiar in aceasta perioada se desfasoara Gala VedeTeatru, festival devenit simbolic pentru Buzau si nu numai.

In acelasi timp, Maternitatea noua este una dintre cele mai moderne unitati spitalicesti din tara. A fost un proiect amplu, in cadrul caruia au existat suisuri si coborasuri dar, la final, ne mandrim cu faptul ca putem oferi tuturor mamicilor din Buzau conditiile cele mai bune pentru a aduce pe lume copilasii.

 

neagu-cj-psdReporter: Candidati pentru un nou mandat de presedinte al Consiliului Judetean Buzau, pe lista de consilieri ai Partidului Social Democrat. Care sunt prioritatile pentru urmatorii patru ani?

Petre Emanoil Neagu: Pentru urmatorii patru ani am trasat deja prioritatile: infrastructura de transport si sanatatea. Sunt proiecte ample si foarte ample pe care le avem in vedere, care necesita timp si pregatire pentru a fi implementate.

Am inceput deja pregatirea documentatiei necesare, astfel incat sa putem sa le dam drumul. Sursele de finantare sunt atat proprii, din bugetul CJ, cat si guvernamentale si europene.

In domeniul sanatatii, am inceput demersurile pentru accesarea de fonduri europene pentru:

*Extinderea si dotarea unitatii de primiri urgente, astfel incat pacientii sa beneficieze de conditii mai bune

*Reabilitarea si dotarea blocului operator

*Reabilitarea sectiei de Dermato-Venerice

*Eficientizarea termica a Spitalului, ceea ce va spori confortul tuturor pacientilor si va conduce la diminuarea cheltuielilor unitatii spitalicesti

*Pe termen lung, ne propunem sa modernizam toate sectiile Spitalului Judetean, precum si cresterea numarului de servicii care pot fi oferite buzoienilor. De asemenea, avem in vedere si infiintarea unei sectii destinate bolnavilor cronici si de ingrijiri paliative.

 

pod CernatestiIn ceea ce priveste infrastructura de transport, programul de asfaltare prevede lucrari pe:

– DJ 203 K celmai lung drum judetean: Robeasca – Sageata – Vadu Pasii – Maracineni – Sapoca –  Cernatesti – Beceni – Vintila Voda – Manzalesti – Plaiul Nucului – Gura Teghii

– DJ 203 A: Ghergheasa – ValeaRamnicului – Grebanu – Margaritesti

– DJ 203 L: Parscov – Cozieni – Bozioru – Odaile – Braiesti

– DJ 102 F: Scortoasa – Canesti – Chiliile

– DJ 220: Boldu – Ghergheasa – Balaceanu – Cochirleanca – PostaCalnau – Zarnesti – Racoviteni – Murgesti – Pardosi

– DJ 203 D: Scutelnici – Bradeanu – Smeeni – Tintesti – Buzau

– DJ 203 I: Scutelnici – Pogoanele – Cilibia

– DJ 203 G: Costesti – Stalpu – Merei

– DJ 203 C: Pogoanele – Bradeanu – Florica – Mihailesti – Amaru – MovilaBanului – Pietroasele

– DJ 205 Pietroasele – Breaza – Naieni – Fintesti – Sahateni

– DJ 102 L Chiojdu – Catina

– DC 69 Patarlagele – Sibiciul de Sus – Colti

Toate acestea sunt proiecte ambitioase, dar cu multa munca si seriozitate cu siguranta le vom pune in aplicare.

 


Adaugati un comentariu


 

*