S-au pus bazele Retelei Nationale pentru Sanatate Mintala

13 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Aceasta va reuni organizatii care vor milita pentru interesele persoanelor cu probleme de sanatate mintala si vor promova respectarea drepturilor acestora in societate.

 

psihologia_muncii_si_organizationala6Fundatia Estuar si Liga Romana pentru Sanatate Mintala au anuntat ca au demarat proiectul MindReset, prin care se urmareste infiintarea unei retele nationale de sanatate mintala. A fost facut, totodata, un apel catre organizatiile neguvernamentale din domeniul sanatatii mintale, sa se alature acestui demers.

Reteaua Nationala pentru Sanatate Mintala se doreste a fi o retea formata din 18 organizatii neguvernamentale care, prin activitatea lor, vor apara interesele persoanelor cu probleme de sanatate mintala si vor promova respectarea drepturilor acestora in societate, prin servicii de formare si instruire, prin organizarea Forumului National de Sanatate Mintala si a unor mese rotunde cu autoritati locale si decidenti politici, se mentioneaza intr-un comunicat transmis de cele doua organizatii fondatoare.

Apelul a fost lansat in contextul marcarii Zilei Mondiale a Sanatatii Mintale (10 octombrie), care anul acesta a avut ca tema principala respectarea demnitatii persoanelor cu probleme de sanatate mintala.

 

Dr. Sarion - sectia Psihiatrie 3 Sapoca  3Cu aceeasi ocazie au fost facute publice cele mai noi date privitoare la starea de sanatate mintala in Romania, date deloc incurajatoare, care arata ca numarul persoanelor cu astfel de probleme este in crestere, de la un an la altul. Medicii spun ca cifrele oficiale sunt departe de a fi conforme cu realitatea, dat fiind faptul ca, pe de o parte, mersul la psiholog sau la un medic specialist in sanatate mintala este considerat inca rusinos si privit ca ceva tabu, iar pe de alta parte, din cauza faptului ca exista in continuare o lipsa de informare si educare la nivelului publicului larg cu privire la existenta unor astfel de servicii.

Potrivit statisticilor,  in ultimele 12 luni, zilnic, in Romania, au fost diagnosticate cate 8 persoane cu probleme de sanatate mintala. La data de 30 iunie 2015 erau inregistrate in evidenta peste 210.000 de persoane cu astfel de probleme, intre care 22.000 de copii. Comparativ cu anul trecut, numarul acestor persoane a crescut cu aproape 3.000, la 30 iunie 2014 inregistrandu-se aproximativ 207.000 persoane cu probleme de sanatate mintala, ceea ce inseamna unu la suta din totalul populatiei.

 

psihoeducatie bipolarS-a constatat, in ultimii ani, ca astfel de probleme se instaleaza de la varste tot mai fragede. O explicatie ar putea fi gasita in faptul ca mai mult de o treime dintre tinerii romani se afla in risc de saracie sau excluziune sociala. Acestia au acces mai tarziu si in masura mai mica la piata muncii, iar veniturile pe care le obtin sunt mai mici decat media europeana si prin urmare,  confruntati cu astfel de greutati la inceputul vietii, tinerii sunt mai predispusi la depresie sau anxietate.

Tinand cont de acest aspect, fundatia Estuar a anuntat ca a demarat o campanie de consiliere gratuita a tinerilor cu varste cuprinse intre 19 si 29 de ani care se confrunta cu astfel de probleme. Totodata, fundatia a lansat prima harta interactiva din domeniul sanatatii mintale din Romania, harta ce poate fi accesata aici. Aceasta a fost realizata cu ajutorul voluntarilor si specialistilor din domeniu, fiind cartografiate pana in acest moment peste 600 de institutii de stat si organizatii neguvernamentale din domeniul sanatatii mintale, intr-un demers care isi propune sa faciliteze accesul persoanelor cu probleme de sanatate mintala la servicii specifice.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*