Rujeola a provocat primul deces in judetul ministrului Sanatatii

In aceasta dimineata, ministrul Florian Bodoga confirmat cel de-al 25-lea deces datorat acestei boli, cazul fiind inregistrat chiar in Bihor, judetul sau de origine.

 

pediatrieDupa vestea privind blocarea temporara a exporturilor intracomunitare de vaccin antirujeolic in vederea asigurarii stocurilor necesare in tara, ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a venit in aceasta dimineata, cu o veste trista, anuntand ca a fost confirmat cel de-al 25-lea deces provocat de rujeola. Cazul a fost consemnat in judetul Bihor, judetul de origine al ministrului Sanatatii si o zona in care epidemia de rujeola nu a facut pana acum prea multe victime, spre deosebire de alte judete din zona de Vest a tarii, unde numarul imbolnavirilor se apropie de 1.000. In raportarile prezentate saptamanal de Institutul National de Sanatate Publica, Bihorul nu a aparut pana acum nici pe lista judetelor cu cele mai multe cazuri de imbolnaviri nici pe lista celor in care s-au inregistrat decese. Se numara printre cele 38 de judete din tara in care au aparut cazuri de rujeola, insa pana in prezent situatia nu a fost una alarmanta.

Cazul confirmat astazi de ministrul Bodog schimba insa situatia, Bihorul adaugandu-se pe lista judetelor in care boala a rapit vieti. Timisul continua sa fie judetul in care s-au consemnat cele mai multe decese, 8 la numar, in Arad si Dolj au fost ainregistrate cate 5 cazuri, 3 in Caras Severin, iar in Calarasi, Satu Mare, Bucuresti si acum si Bhior, s-a inregistrat cate 1 deces.

 

Florian Bodog

Florian Bodog

Anuntul a fost facut de ministrul Florian Bodog chiar la finalul primei dezbateri publice pe marginea proiectului Legii Vaccinarii, acesta precizand ca este vorba de un copil de doi ani, nevaccinat impotriva rujeolei, ca si celelalte 24 de victime rapuse de virus, de la declansarea epidemiei si pana acum. „Avem al 25-lea caz de deces de rujeola, de data aceasta in judetul Bihor, in localitatea Alesti. Un copil care s-a chinuit foarte mult, care a fost internat in spital, dupa care a fost externat pe proprie raspundere. Un copil care traia acasa fara mama — mama lui era plecata in strainatate — si care a intrat in contact cu pacienti care au fost bolnavi de rujeola, un copil de doi ani nevaccinat” a declarat ministrul in aceasta dimineata. Totodata, acesta a facut un nou apel catre parintii care nu si-au vaccinat copiii, sa faca acest lucru cat mai curand cu putinta, precizand ca s-au trimis primele doze de vaccin in teritoriu, cu prioritate catre judetele in care stocurile se epuizasera. Ceea ce omite insa ministrul sa spuna este ca nu catre DSP-uri, care sa le distribuie apoi medicilor de familie au fost trimise vaccinurile, ci catre farmacii, astfel incat parintii nu au la dispozitie decat varianta cumpararii dozelor necesare, daca vor sa-si imunizeze copiii. Mai mult, nu exista nici seringi monodoza, pentru administrare, asa ca multi farmacisti au refuzat sa cumpere vaccinurile, de teama sa nu ramana cu ele pe stoc.

 

vaccin copilSe pare ca in vestul tarii, zona in care rujeola a facut cele mai multe vitctime, tot mai multi parinti devin constienti de importanta vaccinarii, ingrijorati de numarul mare de imbolnaviri si decese inregistrat pana acum. Astfel, in judetul Arad, care ocupa locul al doilea in ceea ce priveste numarul deceselor si locul al treilea in privinta numarului de imbolnaviri, s-a constatat ca numarul vaccinarilor impotriva rujeolei s-a dublat fata de perioada similara a anului trecut. Conform datelor DSP Arad, in primul trimestru al anului s-au efectuat peste 4.400 de vaccinari ROR, fata de aproximativ 2.000, inregistrate in primele trei luni ale lui 2016. La acest fapt a contribuit si campania de recuperare la vaccinare demarata de autoritati, insa principalul factor a fost teama parintilor, dupa ce in judet s-au consemnat primele decese, iar numarul imbolnavirilor a crescut ingrijorator.

Urmarile nu au intarziat sa se faca simtite, numarul imbolnavirilor scazand contin de la inceputul anului. In ianuarie erau inregistrate 109 cazuri, numarul acestora reducandu-se la 105 in februarie, pentru ca in martie sa creasca, ajungand la 123, iar in aprilie sa scada din nou la doar 53 de cazuri noi.

La nivel national, numarul total de imbolnaviri este de aproximativ 5.300, de la finele lunii septembrie 2016, pana in prezent.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*