Romanii nu mai au incredere in sistemul public de sanatate

SMURD, Ambulanta si spitalele private se bucura de increderea romanilor, in timp ce spaga, incoerenta guvernantilor si accesul greu la medicamente sunt „taxate” de populatie. Concluziile au fost formulate pe baza unui sondaj prezentat astazi, la cea de-a patra editie a Bucharest Forun/Healthcare .

 

Bucharest Forum HealthcareUn nou studiu CONFIDO realizat in perioada 20-31 martie de Exact Cercetare si Consultanta, in colaborare cu Link Resource, la solicitarea Aspen Romania a fost prezentat astazi, in cadrul celei de-a treia editii a Bucharest Forum / Healthcare, unde experti in sanatate din mai multe tari europene (Franta, Marea Britanie, Spania, Suedia, Croatia) si din Romania au discutat despre solutii de eficientizare a sistemului de compensare a medicamentelor si a serviciilor medicale.

Studiul, realizat pe un esantion de 1.161 de persoane din mediul urban, cu varste cuprinse intre 18 si 70 de ani, a relevat faptul ca in topul increderii populatiei se afla SMURD (83 la suta), spitalele private (74 la suta) si serviciile de ambulanta (60 la suta), in timp ce Ministerul Sanatatii este creditat de romani cu  cea mai mica incredere intre institutiile medicale.

Aceeasi cercetare arata ca romanii considera „contributia personala” in cazul achizitionarii medicamentelor ca fiind „foarte mare” (44  la suta), doar 23  la suta afirmand ca „valoarea sumei achitate s-a situat la un nivel scazut”.

Mai mult de 70 la suta dintre cei intervievati cu aceeasi ocazie au raspuns ca au oferit in ultimele luni spaga personalului medical, in special celui din sistemul public, in top aflandu-se asistentele medicale. Totodata, romanii au apreciat ca personalul medical ar trebui remunerat dupa aprecierea pacientilor.

 

medicamenteIn legatura cu nivelul valorii decontate de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru medicamentele compensate, 54 la suta dintre romani considera ca acest nivel ar trebui sa se stabileasca in functie de pretul medicamentului, iar 29 la suta cred ca eficacitatea tratamentului ar trebui sa fie primul criteriu de care sa se tina seama. In acelasi timp, majoritatea pacientilor (84 la suta) sunt de parere ca sistemul public trebuie sa asigure accesul tuturor bolnavilor la medicamente ieftine, in timp ce 76 la suta dintre cei intervievati s-au pronuntat in favoarea suportarii costurilor tot de catre stat.

Cercetarea mai arata ca 58 la suta dintre romani ar fi dispusi sa achite o contributie mai mare la sanatate daca asta s-ar concretiza in tratamente noi si mai eficiente, cu efecte adverse reduse. Totodata „52 la suta dintre romani considera ca introducerea de medicamente noi pe lista de compensate ar trebui sa fie conditionata de oferirea lor gratuita de catre producator pe o perioada de pana la un an”, in timp ce 56 la suta dintre respondenti considera ca statul ar trebui sa plateasca producatorului pentru medicamentele compensate doar in momentul in care pastilele isi arata eficacitatea.

 

Nicolae Banicioiu

Nicolae Banicioiu

Prezent la eveniment, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a precizat ca procedurile privind nouile liste de medicamente compensate si gratuite ar putea fi finalizate in 2014, iar pacientii vor avea acces la noile terapii in acest an. „Anul 2014 trebuie sa fie punct final pentru toate procedurile privind noua lista de compensate si gratuite. Asta inseamna sa avem un mecanism complet, final, care sa asigure accesul la molecule noi pe piata romaneasca. Cred ca impreuna putem ajunge la o formula foarte buna, imi doresc ca acest mecanism pentru accedere pe piata si, mai ales, pe piata de compensate sa fie terminat intr-un timp cat mai scurt. Imi doresc ca anul 2014 sa fie un punct final al acestor dezbateri. Indiferent daca la iarna sau anul viitor vor fi alti ministri ai Sanatatii, important este ca impreuna sa lasam un mecanism care sa fie predictibil, sa permita un accees continuu, sa fie sustenabil si sa aiba efecte terapeutice scontate pentru pacienti”, a declarat Banicioiu, citat de Mediafax.

Ministrul Sanatatii a mentionat ca la realizarea noi liste de compensate si gratuite si introducerea moleculelor noi va lucra impreuna cu Agentia Nationala a Medicamentului (ANM), care considera ca are atat specialistii de care este neboie, cat si expertiza necesara.

 

farmacie-cancerStudiul Confido mai arata ca la ultima vizita facuta in farmacie, 78 la suta dintre romani au achizitionat medicamente eliberate fara reteta (OTC), achitand in medie 80 de lei, in timp ce medicamente compensate, eliberate pe baza de reteta, au fost cumparate de doar 52 la suta. Nevoia de produse parafarmaceutice si de igiena personala a reprezentat pentru 25 la suta si, respectiv, 24 la suta dintre respondenti motivul pentru care acestia au intrat intr-o farmacie, in ultima perioada. „Suplimentele nutritive au fost achizitionate de 21  la suta dintre romani, in timp ce 16 la suta dintre acestia au optat pentru produse dermato-cosmetice”, arata studiul, care mai evidentiaza faptul ca doar 6 la suta dintre cei care au achizitionat medicamente compensate in ultimul trimestru au afirmat ca medicamentele au fost compensate integral, in timp ce 94  la suta au declarat ca au achitat anumite sume pentru a beneficia de tratament.

 

medici-arestati-preventiv-pentru-luare-de-mita-in-dolj-111792-1Aceeasi cercetare pune in evidenta si faptul ca potrivit aprecierii bolnavilor, medicii ar trebui remunerati in functie de evaluarile facute de beneficiarii actului medical, adica de pacienti – „70 la suta dintre romani sunt de parere ca atat medicii din sistemul public, cat si cei din privat, ar trebui remunerati tinandu-se cont de evaluarile facute de catre pacienti”.

38 la suta dintre romani spun ca au oferit recompense financiare medicilor specialisti care i-au consultat, in timp ce 23 la suta dintre pacienti au apelat la stimulente financiare in cazul marii chirurgii, cu ocazia ultimei vizite facute la medic. Pe de alta parte, aproape 70 la suta dintre romanii chestionati au declarat ca au oferit bani sau cadouri pentru a beneficia de atentia cadrelor medicale. 84 la suta dintre aceste gesturi s-au manifestat in cadrul unor institutii publice de sanatate, in timp ce institutiile private au fost mentionate doar de 5 la suta dintre respondenti. Valoarea medie a stimulentelor financiare a fost de 337 de lei, iar mai frecvent  recompensate au fost asistentele medicale, urmate de medicii chirurgi si de infirmiere, potrivit aceluiasi studiu.

 

*Realizat trimestrial, incepand cu anul 2013, studiul CONFIDO masoara dinamica preferintelor populatiei cu privire la sistemului medical si farmaceutic din Romania.

Bucharest Forum / Healthcare este platforma de dezbateri dedicata decidentilor din domeniul sanatatii dezvoltata de Institutul Aspen Romania si Link Resource, sub egida Guvernului Romaniei si cu sprijinul Ministerului Sanatatii, al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si al Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale.

In deschiderea Forumului au luat cuvantul Nicolae Banicioiu, Ministrul Sanatatii si Mircea Geoana, Presedintele Institutului Aspen Romania.

 


Adaugati un comentariu


 

*