Romania, peste media europeana la consumul de tutun in randul adolescentilor

27 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Rezultatele unui studiu efectuat de Agentia Nationala Antidrog arata ca aproape o treime dintre adolescentii peste 16 ani au fumat cel putin o tigara in ultimele 30 de zile.

 

fumat UPDATE: Comisia de Sanatate din Senat a respins, astazi, initiativa legislativa care prevedea redefinirea legii antifumat. Toti membrii Comisiei au votat respingerea proiectului de lege potrivit caruia, prin spatiu public inchis se intelege „orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are acoperis, plafon sau tavan si care este incadrat de pereti de jur imprejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent“, ceea ce ar fi facut mai permisiva legea decat cea in vigoare.

Propunerea prevedea, de asemenea, ca fumatorii se pot constitui in asociatii si cluburi de fumatori, care pot amenaja spatii destinate exclusiv fumatului si activitatilor asociate fumatului.

Senatoarea Cristiana Anghel i-a caracterizat pe cei care se opun proiectului de lege drept „niste frustrati” si sustine ca interzicerea fumatului produce efecte care „fac mult mai mult rau” sanatatii, cum ar fi consumul de „etnobotanice la greu” sau consumul de alcool.

In luna mai, mai multe amendamente la legea ani-fumat au fost citite in Comisia juridica de senatorul PNL Steliana Miron, care a semnat modificarea legii, in calitate de initiator, alaturi de deputatii Daniel Fenechiu si Razvan Tanase. Proiectul va fi supus aprobarii in plenul Senatului, dupa care va merge spre aprobare in Camera Deputatilor, care este decizionala.

 

fumatIncidenta fumatului in Romania continua sa reprezinte un risc sporit de imbolnaviri la care sunt expusi adolescentii. Acest viciu continua sa fie unul foarte raspandit in randul lor, desi, fata de anul 2003, s-a inregistrat un trend descendent, arata un nou studiu dat publicitatii de Agentia Nationala Antidrog.

Cercetarea a fost efectuata pe un esantion reprezentativ de 3.500 de elevi si releva ca 51,7 la suta dintre tinerii cu varste pana in 16 ani au fumat cel putin o tigara de-a lungul vietii. In cazul adolescentiolor de peste 16 ani, 31,1 la suta dintre ei au fumat cel putin o data in ultimele 30 de zile. Totodata, 8 la suta dintre minorii chestionati, au recunoscut ca fumeaza zilnic.

Incidenta fumatului in randul minorilor este pe un trend descendent, comparativ cu situatia din 2003, insa depasesete cu aproape 10 procente media Uniunii Europene.

In contextul intrarii in vigoare a Legii anti-fumat, studiul i-a vizat si pe fumatorii adulti, relevand ca majoritatea au inteles care este scopul acestei legi, 61 la suta fiind de acord cu prevederile actului normativ.

 

Vlad Voiculescu

Vlad Voiculescu

Prezentat in cadrul unei conferinte, raportul a genereat reactii si din partea autoritatilor din Sanatate, care au insistat din nou ca Legea anti-fumat sa ramana in forma actuala si sa nu i se mai aduca modificari care ar imblanzi restrictiile impuse in ceea ce priveste fumatul in spatile publice inchise.

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a facut un nou apel catre parlamentari, cerandu-le sa nu „schilodeasca” aceasta lege si sa nu aprobe modificarile unora dintre prevederile ei. Ca argument, acesta a folosit rezultatele studiului mentionat, precizand ca o modificare a Legii anti-fumat le va da ocazia adolescentilor care astazi sunt consumatori ocazionali de tutun, sa devina fumatori. „Legea anti-fumat a fost atacata si in Parlament, chiar de medici cu renume, care au adus amendamente ce pun in pericol sanatatea tuturor romanilor, amendamente care permit in realitate sa se fumeze in orice spatiu inchis. Romania ar deveni un caz unic in lumea civilizata, am deveni, potrivit tuturor expertilor pe care i-am consultat, prima tara care imblanzeste legile anti-fumat”, a declarat ministrul.

 

Dr. Raed Arafat

Dr. Raed Arafat

In calitatea sa de medic, secretarul de stat Raed Arafat a declarat in cadrul aceleiasi conferinte ca fumatorii vor face la un moment dat parte dintre „clientii siguri” ai serviciilor de urgenta. Comentand rezultatele studiului Agentiei Nationale Antidrog, dr. Raed Arafat a explicat ca un copil care se apuca de fumat la varsta de 13 ani, la 20 de ani are deja afectiuni pe care nu le cunoaste, dar pe care le va resimti la 35-40 de ani. Tot atunci vor fi mai expusi riscului unui infarct, unui accident vascular cerebral sau unei boli pulmonare cronice.

Secretarul de stat a abordat problema si din punct de vedere economic, precizand ca ar fi mai preferabil ca fumatorii sa nu mai plateasca taxa de viciu inclusa in costul pachetelor de tigari si sa renunte la acest obicei, pentru ca astfel s-ar reduce mult costurile pentru sistemul public de sanatate, chiar daca bugetul acestuia ar fi diminuat din cauza ca nu va mai fi completat cu banii din aceasta taxa. Raed Arafat s-a declarat un sustinator al Legii anti-fumat in forma sa actuala, pecizand ca nu e normal ca autoritatile sa trateze drogurile ca pe o amenintare, dar sa fie aparat fumatul in Parlament.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*