Romania, paralizata de ger

8 ianuarie 2017 | 0 comentarii |

Autoritatile sunt in alerta, scolile vor fi inchise luni si marti, cu exceptia creselor din municipiul Buzau, iar medicii umani si cei veterinari atrag atentia ca trebuie respectate masuri de preventie pentru a se evita problemele cauzate de temperaturile extreme. 

 UPDATE, ora 19.00: Vis-a-vis de decizia Primariei BuzauDirectia de Sanatate Publica a remis un comunicat prin care avertizeaza parintii asupra riscurilor la care sunt expusi copiii care vor fi dusi la cresa in aceasta perioada, acestia neavand un sistem de termoreglare foarte ridicat si fiind vulnerabili la raceli si virusi, mai ales in colectivitate, sugerand ca ar fi de preferat ca micutii sa fie tinuti acasa, iar in cazul in care nu pot renunta la serviciile acestor unitati, parintii sa aiba grija sa asigure un transport rapid al copiilor la cerse si apoi inapoi acasa, asigurandu-le confortul termic necesar.

 

Premierul Grindeanu si min.

Premierul Grindeanu si ministrul Carmen Dan

Dupa doua zile in care Romania a fost paralizata de viscol si ninsori, meteorologii au emis Cod galben de ger, care se va resimti mai acut in sudul, estul si sud-estul tarii. Temperaturile se vor incadra intre -10 si – 28 de grade Celsius, iar vantul va face ca organismul sa resimta cu 5-6 grade mai putin. In aceste conditii este necesar ca oamenii si animalele sa stea la adapost si sa aiba provizii, pentru a nu deveni victime ale gerului cumplit. Directorul general al ANM, Elena Mateescu, a anuntat sambata, ca „maximele si minimele vor fi deosebit de coborate, iar marti va fi cea mai geroasa dimineata din aceasta iarna, cu pana la -28 de grade. Ninsoarea se va domoli dar nu va inceta si va fi posibila din nou spulberarea si troienirea zapezii, asociate si cu temperaturile deosebit de scazute, creand un disconfort deosebit de accentuat. Cu formarea unui nou ciclon, posibil in cursul zilei de marti spre miercuri sa avem din nou fenomen de viscol in partea de sud, sud-est si est a Romaniei”.

Primul-ministru Sorin Grindeanu a convocat, sambata, un Comandament de iarna pe tema problemelor generate de viscol, ninsoare si ger in intreaga tara, la care au participat ministrii Transporturilor, Energiei, Economiei si Internelor. Premierul le- a solicitat ministrilor si autoritatilor locale sa ramana in stare de alerta pentru a evita situatiile neplacute cauzate de conditiile meteorologice si sa gestioneze fiecare situatie ca si cum ar fi o problema personala. Grindeanu a subliniat ca alimentarea cu energie este cea de-a doua urgenta, cerandu-i ministrului de resort sa monitorizeze situatia si sa tina legatura cu autoritatile.

 

Petre Emanoil Neagu - deszapezire

Petre Emanoil Neagu – deszapezire

La Buzau, dupa o zi in care cinci tronsoane de Drumuri nationale au fost blocate, s-a reluat circulatia. Zapada viscolita a ingropat casele din satele izolate, iar la Boldu – polul frigului din judet, oamenii au putut iesi afara abia dupa doua zile, din cauza troienelor care ajungeau pana la ferestre. Acum, oamenii se tem ca gerul napraznic va ingheta muntii de zapada din curtile lor si acestia se vor transforma in adevarate blocuri de gheata care cu greu vor putea fi mutate din loc.

Ambulantele au ajuns mai greu la solicitari, dar din fericire toate au fost rezolvate cu bine. Oamenii strazii au fost adunati de politistii comunitari de pe strazi si au fost dusi in adapostul Primariei, unde li s-a oferit adapost si mancare calda. Presedintele Consiliului Judetean, Petre Emanoil Neagu, a anuntat ca in judet „se cirula in conditii de iarna, pe cele mai multe drumuri judetene, dar toate sunt circulabile, actionandu-se permanent, in acest sens”.

 

scoli viscolElevii buzoieni vor avea insa vacanta prelungita cu doua zile, in urma unei decizii a Prefecturii. „Cursurile vor fi suspendate luni si marti, 9 si 10 ianuarie, in toate unitatile de invatamant din judetul Buzau, in urma unei hotarari a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta. Masura a fost luata sambata, in cadrul sedintei extraordinare a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, ca urmare a avertizarii de cod galben, ce vizeaza vreme geroasa, cu maxime diurne situate intre -16 si -10 grade Celsius si minime nocturne cuprinse intre -25 si -15 grade, emisa de meteorologi pentru intervalul 7 – 9 ianuarie”, se arata intr-un comunicat de presa transmis de Prefectua Buzau.

Aceeasi decizie a fost luata si in alte cateva zeci de judete din tara si chiar in municipiul Bucuresti, chiar daca premierul Grindeanu a atras atentia ca nu este cazul sa se faca „un concurs in suspendarea cursurilor scolare” si sa se ia aceasta masura doar acolo unde situatia o impune.

Primarul Buzaului, Constantin Toma, a decis insa, ca in muncipiu vor functiona cresele si in aceste zile, pentru a veni astfel in sprijinul parintilor care nu ar avea cu cine sa-si lase copiii pentru a merge la serviciu.

 

ambulanta viscol3In zilele cu temperaturi scazute, Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa asculte sfatul medicilor, sa evite deplasarile in spatii deschise si expunerea prelungita la frig, sa respecte regulile de igiena pentru evitarea imbolnavirilor prin viroze respiratorii si sa consume alimente bogate in proteine, fructe si legume. Persoanele varstnice, in special cele cu afectiuni cardiace si respiratorii, sunt sfatuite sa-si ia cu strictete tratamentul si sa respecte recomandarile medicilor curanti si evite deplasarile si locurile aglomerate care creeaza premisele decompensarii, in conditiile de temperaturi scazute.

In cazul in care este necesara deplasarea in spatii deschise, este recomandata folosirea mijloacelor de protectie adecvate – caciuli, manusi etc. Trebuie evitata expunerea prelungita a mainilor si picioarelor la temperaturi scazute pentru a se feri de degeraturi. In cazul in care apar simptome de raceala, trebuie evitata automedicatia si este recomandata consultarea medicului.

 

ger - zapada - copilO atentie speciala trebuie acordata copiilor, care nu trebuie lasati sa astepte in interiorul autovehiculelor parcate sau sa fie transportati pe distante lungi, in vehicule, fara posibilitati de climatizare si neechipate corespunzator.

Locuintele si spatiile inchise de locuit trebuie sa fie incalzite corespunzator si trebuie evitata utilizarea instalatiilor improvizate, care pot duce la intoxicatii cu monoxid de carbon.

Ministerul Sanatatii a cerut directiilor de sanatate publica judetene si a Municipiului Bucuresti sa ia toate masurile care se impun la nivelul unitatilor sanitare, astfel incat acestea sa poata primi, tria si interna un numar mai mare de pacienti, pe perioada atentionarilor meteo si sa colaboreze cu Ministerul de Interne si autoritatile locale pentru a preveni decesul prin hipotermie a oamenilor strazii.

 

porc zapadaSi animalele trebuie ferite de ger si tinute la adapost, in aceata perioada. Medicii veterinari atrag atentia ca vremea geroasa, caderile masive de zapada si mai ales viscolele afecteaza si animalele, atat din ferme cat si pe cele de companie.

Dr. Florin Sangiu, presedintele Colegiului Medicilor Veterinari din Buzau spune ca atat ferimerii cat si detinatorii de animale de companie „trebuie sa aiba in vedere asigurarea unui adapost corespunzator pentru animale, care sa ofere protectie fata de actiunea directa a frigului si zapezii, sa le asigure apa si hrana de calitate si in cantitati corespunzatoare, sa verifice  buna functionare a echipamentelor de adapare si de furajare, sa aiba disponibile echipamentele de rezerva, in principal generatoare de energie electrica, iar la orice modificare suspecta a starii de sanatate si bunastare a animalelor precum si la aparitia unor modificari comportamentale, pe langa masurile enumerate mai sus, sa anunte urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sanatate a animalelor din localitatea respectiva”.

 

oi zapadaTransportatorii de animale vii sunt obligati la randul lor, prin lege, sa nu transporte animalele intr-un mod care ar putea provoca rani sau suferinte inutile. In cazul in care in timpul calatoriei temperatura ambientala coboara sub 0°C este obligatoriu ca, in mijlocul de transport sa se mentina o temperatura constanta. De aceea este de preferat sa se evite transportul acestora daca in mijlocul de transport nu poate fi asigurata temperatura constanta mai mare de 0°C.

O atentie deosebita se acorda si vitezei de transport, numarului de opriri precum si varstei animalelor transportate, mai atrag atentia medicii veterinari. Ei spun ca datorita conditiilor meteorologice exista riscul aparitiei stresului termic prin frig, motiv pentru care se impune inspectarea animalelor la intervale regulate in timpul calatoriei si totodata identificarea simptomelor acestuia.

 Organizatorii targurilor de animale vii sunt obligati, la randul lor, sa asigure padocuri suficient de spatioase si prevazute cu zone de adapostire.

 „Asadar, toti detinatorii de animale au obligatia legala de a lua toate masurile necesare astfel incat sa evite orice suferinta inutuila si sa asigure cel putin standarde minime privitoare la bunastara animalelor detinute”, concluzioneaza presedintele CMV Buzau, dr. Florin Sangiu.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*