Romania a facut progrese in tratarea tuberculozei

Mortalitatea prin aceasta afectiune s-a injumatatit in ultimii 13 ani, insa ramanem in continuare tara cu cele mai multe cazuri din Uniunea Europeana.

 

Tuberculoza , tbc plamaniAstazi este marcata Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Tuberculozei, 24 martie fiind data la care tuberculoza a fost recunoscuta ca boala in 1882, dupa ce medicul si biologul german Robert Koch a anuntat comunitatea stiintifica internationala ca a descoperit bacilul care provoaca aceasta afectiune. Ulterior, acesta a primit denumirea de „bacilul Koch” dupa numele cercetatorului care l-a descoperit, anul acesta implinindu-se 135 de ani de la acel moment extrem de important in istoria medicinei.

Supranumita si „boala saraciei”, tuberculoza constituie, din pacate, un alt capitol care plaseaza Romania la coada Europei, fiind tara cu cel mai mare numar de cazuri din Uniunea Europeana. Un lucru imbucurator, conform medicului Victor Spinu, coordonator al Programului national de prevenire, supraveghere si control al tuberculozei, este faptul ca mortalitatea datorata acestei boli a scazut la jumatate in Romania, in ultimii 13 ani, asta datorita tratamentelor care se dovedesc foarte eficiente in 85-86 la suta din cazuri.

 

Dr. Victor Spinu

Dr. Victor Spinu

Dr Victor Spinu mai sustine ca, in ciuda faptului ca in Romania sunt inregistrate cele mai multe cazuri din Uniunea Europeana, s-au facut progrese importante in ceea ce priveste controlul acestei boli, rata de depistare fiind de peste 70% inca din anul 2009, iar in 2014 a crescut la 94% pentru cazurile noi si la 85% pentru cazurile de tuberculoza multidrog-rezistenta. „Pacientul ar trebui sa aiba incredere in capacitatea medicilor de a-l diagnostica si de a-l trata. Tuberculoza, in niciun caz, nu o luam mergand pe strada, pentru ca germenele nu rezista in spatiul deschis, se transmite in general in spatii inchise, in anumite conditii de temperatura. Dar exista anumite contexte in care transmiterea bolii se face de la persoana bolnava la martorul inocent. Infectia tuberculoasa se transmite prin aer, prin particule de dimensiuni foarte mici. Infectia nu este totuna cu boala, dintre toti cei infectati numai unul din zece face boala”, a mai explicat coordonatorul Programului national de prevenire, supraveghere si control al tuberculozei.

 

bolnavi-TBCAnul trecut, in Romania s-au inregistrat 12.836 de cazuri noi si recidive de tuberculoza, incidenta globala a bolii fiind de 6,5 ori mai mare decat in Uniunea Europeana. Chiar daca in ultimii ani s-a constatat o usoara scadere a incidentei, numarul pacientilor aflati la aceasta ora sub tratament depaseste 30.000, acestora adaugandu-li-se si multe alte cazuri care nu sunt inca diagnosticate.

Tuberculoza este a doua cauza de mortalitate, dupa HIV/SIDA, la nivel mondial. Potrivit statisticilor internationale, in 2013, noua milioane de persoane s-au imbolnavit de tuberculoza si 1,5 milioane au murit din cauza bolii. Peste 95 la suta din decesele provocate de tuberculoza apar in tarile cu venituri mici si medii.

Medicii avertizeaza ca manifestari precum astenie, absenta poftei de mancare, episoade de subfebra, febra fara o cauza evidenta, tuse cronica persistenta mai mult de trei saptamani trebuie sa atraga atentia si asupra posibilitatii unei tuberculoze situatie in care pacientilor le este recomandat sa se prezinte de urgenta la medic.

 

campanie antibiotice-tbcIn toata tara, directiile de Sanatate Publica, prin Compartimentele de promovare a sanatatii, dar si organizatiile neguvernamentale cu activitati in domeniul sanatatii au desfasurat, cu prilejul Zilei Mondiale de lupta impotriva Tuberculozei, actiuni de informare si de constientizare a publicului larg, despre riscurile pe care le presupune aceasta afectiune, dar si despre faptul ca depistata la timp poate fi tratata. O importanta aparte s-a acordat tuberculozei rezistente la medicatia uzuala si s-a s-a atras atentia asupra faptului ca tuberculoza reprezinta una dintre problemele prioritare de sanatate si este important ca toti partenerii implicati sa isi uneasca fortele pentru ca aceasta boala sa poata fi eradicata.

La Iasi, aceasta zi s-a marcat intr-un mod deosebit, Compania farmaceutica Antibiotice, sustinand campania de informare desfasurata de Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, Directia de Sanatate Publica si UMF „Grigore T Popa”, care anul acesta au organizat si un flash-mob, pe esplanada din fata UMF Iasi.

Antibiotice Iasi, principalul producator de medicamente generice din Romania si primul producator european precalificat OMS pentru gama de antituberculoase esentiale, asigura intreaga gama de medicamente anti-tuberculoase esentiale (considerate medicamente de linia I) si o parte din medicamentele destinate tratamentului tuberculozei multidrogrezistente (de linia a II a).

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*