Riscul de ateroscleroza, diminuat cu un vaccin care scade colesterolul

Persoanele care au niveluri ridicate de colesterol LDL, fie din cauze genetice, fie ca urmare a alimentatiei nesanatoase ori a stilului de viata necorespunzator, manifesta un risc mai mare de a dezvolta in mod prematur boli cardiovasculare, cea mai frecvente fiind ateroscleroza.

 

Un vaccin realizat in vederea imunizarii contra cresterii nivelului de colesterol LDL, numit si „colesterol rau”, si a riscului de ingustare a arterelor cauzat de ateroscleroza, ar putea deveni disponibil dupa ce oamenii de stiinta olandezi si austrieci au inregistrat rezultate promitatoare in testele de laborator efectuate pe soareci.

Un articol publicat recent pe aceasta tema arata ca studiul demonstreaza, in premiera, ca este posibila imunizarea cu o molecula care determina producerea de anticorpi la soareci modificati genetic impotriva unei enzime numita PCSK9, ce impiedica eliminarea din sange a lipoproteinelor cu densitate scazuta,  care formeaza colesterolul rau.

In prezent, pentru scaderea nivelurilor de colesterol LDL sunt utilizate medicamente precum statinele, insa acestea trebuie administrate zilnic si, desi sunt bine tolerate de organism, pot cauza efecte adverse la unele persoane.

 

Potrivit noii cercetari, in cazul soarecilor care au primit o alimentatie bogata in grasimi pentru a se induce cresterea nivelului de colesterol LDL si aparitia aterosclerozei, vaccinul a redus cu 53% cantitatea de colesterol din sange si a micsorat cu 64% efectele negative produse asupra vaselor de sange, reducandu-se totodata markerii biologici ai inflamatiilor de la nivelul acestora cu 21-28%, in comparatie cu soarecii nevaccinati, se arata in articol.

In plus, anticorpii stimulati prin vaccin au fost functionali pe toata perioada studiului, iar concentratiile acestora au ramas ridicate pana la finalul cercetarii.

Ca urmare, nivelurile de colesterol au scazut in mod consistent si pe termen lung, ceea ce a contribuit la reducerea depozitelor de grasime din artere, a deteriorarii determinate de ateroscleroza si la reducerea inflamatiilor peretilor arterelor.

 


Categorii: Actual, Stiintific, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*