Rezidentii pot efectua garzi la cerere, inca din primul an de rezidentiat

O lege in acest sens a fost adoptata de Parlament, impreuna cu un alt proiect care face referire le drepturile pacientilor.

 

Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a adoptat marti, un proiect legislativ ce aduce anumite modificari ordonantei privind organizarea si finantarea rezidentiatului, modificari ce le dau posibilitatea medicilor rezidenti de a face garzi la cerere, inca din primul an de pregatire, dar si sa fie platiti pentru asta.

Potrivit proiectului adoptat cu 223 de voturi pentru, 4 impotriva si 40 de abtineri, rezidentii pot fi inclusi, la cerere, inca din primul an, in linia de garda a specialitatii in care isi desfasoara pregatirea, cu exceptia liniei I de garda si in afara programului normal de lucru. „Activitatea rezidentilor inclusi in linia de garda se desfasoara pe raspunderea si sub supravegherea medicului titular de garda”, se mentioneaza in proiectul de lege care completeaza OUG nr.18/2009, privind organizarea si finantarea rezidentiatului.

 

Acelasi document adoptat ieri in Camera Deputatilor stipuleaza ca includerea la cerere in linia I de garda a rezidentilor este posibila doar incepand cu anul trei de pregatire.

Astfel, incpand cu acest an  de pregatire in specialitate, medicii rezidenti pot fi inclusi, la cerere, in linia I de garda efectuata in specialitatea in care isi desfasoara rezidentiatul, in afara programului normal de lucru, cu respectarea limitelor de competenta.

Activitatea rezidentilor in aceasta linie de garda se va desfasura sub supravegherea unui medic specialist sau primar care efectueaza garda la domiciliu si care a fost desemnat in acest sens de catre seful de sectie. „Dupa promulgarea legii Ciuhodaru niciun medic rezident nu va mai fi folosit ca sclavul pe plantatie, fara a fi platit, supus abuzurilor vreunui sef de sectie sau director de spital iar toate orele de munca suplimentara vor fi remunerate” a declarat medicul Tudor Ciuhodaru, deputat PSD.

 

Tot ieri, deputatii au adoptat si un proiect care aduce anumite modificari legii privind drepturile pacientului. Actul normativ prevede ca pacientilor care nu sunt cetateni romani sa le fie aduse la cunostinta informatiile privind starea lor de sanatate, intr-o limba de circulatie internationala sau in limba materna.

„Informatiile se aduc la cunostinta pacientului intr-un limbaj respectuos, clar, cu minimalizarea terminologiei de specialitate. In cazul in care pacientul nu cunoaste limba romana, informatiile i se aduc la cunostinta in limba materna ori intr-o limba pe care o cunoaste, sau, dupa caz, se va cauta o alta forma de comunicare. Daca pacientul nu este cetatean roman, informatiile i se aduc la cunostinta intr-o limba de circulatie internationala sau, dupa caz, se va cauta o alta forma de comunicare” se mai arata in textul legii.

 


Adaugati un comentariu


 

*