REZIDENTIAT 2017: Viitorii medici, tinuti in sah de Ministerul Sanatatii

3 aprilie 2017 | 5 comentarii |

Sesiunea din 21 mai 2017 a examenului de intrare in rezidentiat contine inca multe „necunoscute” pentru tinerii medici care s-ar putea inscrie la concurs pentru cele 37 de posturi ramase neocupate in 2016.

 

rezidentiatCriza acuta de medici, adancita din an in an, nu mai este un secret pentru nimeni. Spitalele romanesti sunt tot mai sarace in specialisti, iar multi dintre cei ramasi in tara, fie sunt in prag de pensionare, fie sunt nevoiti sa munceasca 2-3 norme, ca sa nu lase bolnavii sa moara cu zile. Iar firmele de recrutare vin cu oferte din ce in ce mai tentante, atat de natura salariala, cat mai ales motivationala.

Statul roman, in loc sa gaseasca solutii pentru a-i determina pe tinerii medici sa ramana in tara, se lamentezeaza ca absolventii de medicina sunt decisi sa plece sa lucreze in strainatate, chiar de cand intra pe bancile facultatilor. Si cum sa nu doreasca sa plece, cand in Romania, multi dintre absolvenii de medicina sunt someri, dupa 6 ani de facultate, pentru ca la rezidentiat nu sunt scoase suficiente locuri si posturi pentru a-si continua pregatirea?

Intre doua deplasari in strainatate, ministrul Sanatatii, Florian Bodog, spune ca are sperante ca multi dintre medicii care au plecat sa lucreze in strainatate se vor intoarce in tara, dupa ce au fost marite salariile. Asa sa fie? Greu de crezut, in contextul in care nu exista politici predictibile, nici in domeniul financiar, nici in cel organizational.

 

locuinte_medici_rezidentiNu ar fi, insa, mai convenabil, sa faca astfel incat sa-i determine pe medici sa nu mai vrea sa plece sa lucreze pentru straini? Se pare insa ca nu se doresta asta, sau nu exista capacitatea de a stabili politici de sanatate prin care sa se diminueze din criza de specialisti care domina, la ora actuala spitalele publice, mai ales in orasele care nu sunt centre universitare.

Alfel cum sa intelegem faptul ca, desi mai este putin pana la organizarea concursului de intrare in rezidentiat (sesiune de primavara), Ministerul Sanatatii tine medicii tineri intr-o continua nebuloasa?

Nimeni nu pare dispus sa-i bage in seama, desi acestia nu au cerut decat sa li se spuna daca si in ce conditii se organizeaza aceasta sesiune de rezidentiat si cate locuri sunt scoase la concurs, daca cele 37 sau 38 de locuri si posturi ramase neocupate in urma concursului de rezidentiat din noiembrie 2016 vor fi suplimentate, pentru ca la ora actuala sunt 500 (dupa unii) sau 1.000 (dupa altii) de absolventi care vor sa-si continue pregatirea in specialitate.

Paginile de socializare sunt pline de nedumeriri, de intrebari fara raspuns.

 

medici rezidentiO serie de mesaje prin care isi manifesta nedumerirea ca sunt lasati in „plata Domnului” au ajuns si pe adresa redactiei SanatateaBuzoiana.ro. Tinerii medici spun ca „Suntem aproape 1.000 de absolventi care vrem sa se organizeze rezidentiatul in luna mai, dar ministrul Sanatatii nici nu ne baga in seama. Ne raspunde pe Facebook ca se va organiza in luna mai rezidentiatul, dar nu avem.nimic oficial. Pe data de 6 martie primisem audienta la dumnealui, dar bineinteles ca era plecat din tara si nu s-a stabilit nimic oficial”, sustin tinerii medici, care din surse neoficiale au aflat ca vor avea la dispozitie diar 37 de locuri si posturi pe care vor fi nevoiti sa se „bata”, la nivel national.

Ei nu doresc decat sa se anunte oficial, toate datele referitoare la acest examen „sa stim daca intr-adevar se organizeaza, data si locul, sau daca se suplimenteaza numarul de locuri. Se tot vorbeste de criza de medici, dar exista medici care stau acasa, desi isi doresc sa lucreze”, se mai spune in mesajele tinerilor absolventi de Medicina, amintindu-se ca in 2016, in aceeasi sesiune de examen, au fost disponibile 220 de locuri si posturi.

 

medici rezidentiat-2015In incercarea de a obtine pentru ei un raspuns oficial, din partea Ministerului Sanatatii, am transmis si noi, o solicitare, prin care am rugat sa ni se raspunda la intrebarile de mai sus. Biroul de presa al MS ne-a lasat, insa, in aceeasi ceata.  „La data de 21 mai 2017, in centrul universitar Targu Mures se va desfasura, concursul de rezidentiat pentru locurile si posturile ramase libere, la domeniul medicina, in urma desfasurarii concursului din sesiunea 20 noiembrie 2016. Detalii privind acest concurs se vor regasi, in cel mai scurt timp, prin publicare in ziarul ’Viata Medicala’ si pe site-ul oficial al concursului de rezidentiat”, este raspunsul primit in data de 31 martie, iar pana astazi, nicio informatie nu s-a afisat pe site-ul rezidentiat.ro sau pe cel al UMF Targu-Mures.

Doar UMF „Victor Babes” Timisoara a anuntat  ca organizeaza, pentru studentii anilor terminali (anul VI Facultatea de Medicina si Medicina Dentara, anul V Facultatea de Farmacie), sambata, 8 aprilie 2017, ora 9 am, simularea examenului de rezidentiat.

Tematica si bibliografia sunt afisate pe site-ul UMFVBT, iar metodologia aplicata este cea valabila pentru concursul de rezidentiat din sesiunea noiembrie 2016.

O sansa de care, probabil, vor profita multi medici tineri, ignorati de autoritatile din Romania, va fi cea oferita, chiar in aceasta perioada, de companiile medicale din strainatate care paricipa la Targul „Cariere in Alb”, cu mii de joburi in domeniul medical, in sase centre universitare din tara.

 



Comentarii (5)

  1. Mihaela D. spune:

    Fac prea mult tam-tam… fara suparare dar se folosesc de faptul ca nu ajungeau locurile pt toti… dar au promovat toti ca sa poate sa folosească argumentul asta? Au ramas 37 locuri ceea ce inseamna ca oamenii care au ramas nu au reusit sa ia nici 560 pct sau cat a fost maximul, dar ne plangem… sa plece dincolo ca sunt prea buni pt Romania, din 6 ani sa nu faci de trecere si apoi tot tu sa acuzi…

  2. Irina Marculescu spune:

    Buna ziua! Am citit cu placere articolul scris de dumneavoastra, bucurandu-ma de interesul pe care il aratati tinerilor medici! Am de facut cateva precizari cu privire la aricol: consultand lista cu rezultatele finale ale concursului de Rezidentiat din noiembrie 2016, suntem 804 medici ce nu am fost integrati in sistemul de sanatate, desi ordonanta nr.18/2009 actualizata la 19 feb.2016, la articolul 22 al. 1^1 stabileste statutul legal si forma de angajare si intrare in sistemul sanitar a medicilor care nu au fost confirmati prin examenul de rezidentiat;
    in alta ordine de idei, Ministerul nu scoate la concursul din mai 2017 locurile ce nu au fost ocupate de colegii nostri in urama cancursului din noiembrie 2016, si nici macar nu face publice aceste informatii. De ce este necesar sa asteptam concursul din noiembrie 2017 cand aceste locuri vor fi scoase la concurs?
    Tin sa precizez ca noi, absolventii de medicina generala ne gasim intr-o situatie “bizara” avand in vedere ca medicii stomatologi si farmacistii pot sa profeseze fara rezidentiat.
    In alta ordine de idei, avand in vedere ca eu am fost persoana care m-am dus la minister si in nume propriu am semnat si sustinut un memoriu care pleda pentru organizarea sesiunii extraordinare de rezidentiat din mai, azi (3/4/2017) am primit un raspuns prin posta prin care se intelege ca se va organiza o sesiune de rezidentiat.

  3. Popescu Claudia spune:

    In monitorul oficial 214, din 29.03.2017, s-a publicat faptul ca examenul de rezidentiat va avea loc pe 21.05.2017 in Tg. Mures. Referitor la nr. de locuri, se vehiculeaza 38 locuri, desi din sesiunea noiembrie 2017 au ramas mai multe neocupate. Probabil s-au mai ocupat intre timp… nu exista nimic oficial.
    Este o rusine faptul ca in toata Europa nu se mai da un astfel de examen, iar la noi, desi este o cerere mare, examenul costa 360 lei. De ce in toata Europa sunt primiti medicii nostri, tineri absolventi, si sunt integrati in forma de rezidentiat fara un examen? Sunt buni in Europa, dar nu si in Romania. Rusine ministrului si ministerului!

Adaugati un comentariu


 

*