REZIDENTIAT 2016: Creste perioada de pregatire in specialitate

8 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Ministerul Sanatatii considera ca doctorii, care si asa aveau nevoie de 10-11 sau chiar 12 ani pana obtineau dreptul de parafa, au nevoie de si mai multi ani de scoala pentru a deveni specialisti intr-un domeniu medical.

 

examen rezidentiatPeste mai putin de doua saptamani are loc, in Romania, concursul pentru intrare in rezidentiat. Asa cum s-a anuntat inca de anul trecut si a fost reconfirmat in aceasta primavara, examenul din aceasta toamna are loc pe 20 noiembrie, in centrele universitare din Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Targu Mures si Timisoara, cu clasificare unica pe tara.

Pe ultima suta de metri, Ministerul Sanatatii anunta, insa, ca „concursul de Rezidentiat 2016 vine cu noutati pentru absolventii care il promoveaza. O serie de specialitati a caror durata a fost redusa in anul 2010 au fost aduse acum la standarde europene”, se precizeaza intr-un comunicat remis luni.

Mai exact, prin Ordinul 1109/2016, pentru modificarea Ordinului ministrului sanatatii publice nr. 1509/2008 privind aprobarea Nomenclatorului de specialitati medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala, s-a decis ca o serie de specialitati sa aiba o durata mai mare de pregatire.

Adica, cei care se vor specializa in chirurgie toracica, spre exemplu, vor avea de parcurs un rezidentiat de 6 ani in loc de 5 ani, in cardiologie creste durata de la 5 ani la 6 ani, viitorii endocrinologi se vor pregati timp de 5 ani in loc de 4 ani, pentru gastroenterologie creste perioada de la 4 la 5 ani, iar viitorii specialisti in geriatrie si gerontologie vor avea drept de parafa abia dupa 5 ani, in loc de 4 ani.

 

examen rezidentiat (2)Ministerul Sanatatii arata, in comunicatul amintit, ca mai multe dintre comisiile sale de specialitate au solicitat armonizarea curriculelor de pregatire cu cele europene, ceea ce a dus la decizia de a reveni la duratele de pregatire avute anterior anului 2010 sau la majorarea duratei de pregatire.

In opinia specialistilor, majorarea este sustinuta de faptul ca si in celelalte tari ale Uniunii Europene exista o tendinta generala in acest sens, tendinta agreata si de Uniunea Europeana a Medicilor Specialisti. Demersul Ministerului Sanatatii de revizuire a duratelor de pregatire a fost sustinut si de Colegiul Medicilor din Romania”, sustin oficialii MS.

O alta noutate a rezidentiatului din 20 noiembrie consta in infiintarea specialitatilor care vizeaza patologia pediatrica. In acest sens au fost create noi specialitati: cardiologie pediatrica, gastroenterologie pediatrica, nefrologie pediatrica, oncologie si hematologie pediatrica, pneumologie pediatrica. „Curricula pentru aceste noi specialitati este in curs de elaborare, avand trunchi comun cu specialitatea pediatrie in primii ani”, mai precizeaza MS.

Totodata, pentru medicina dentara s-a infiintat, la solicitarea Colegiului Medicilor Dentisti din Romania, specialitatea de pedodontie, cu o durata de pregatire de 3 ani, se mentioneaza in comunicat.

 


Adaugati un comentariu


 

*