Revolta fara precedent a medicilor. Sistemul sanitar, la un pas de colaps

14 august 2015 | 4 comentarii |

Doctorii au inceput sa se organizeze pe retelele de socializare si ameninta cu proteste fara precedent dupa 1 septembrie, daca nu li se dau salarii decente si cer presedintelui Iohannis si premierului Ponta sa ia in serios faptul ca sanatatea este o problema de siguranta nationala.

 

medici revendicari grevaCa si cand sistemul sanitar romanesc nu ar fi deja la pamant, de la 1 septembrie acesta ar putea intra in colaps. Dupa ce instanta suprema a decis ca medicii fac inchisoare daca primesc atentii din partea pacientilor, ei vor sa declanseze greva generala sau sa isi dea demisia in bloc.

Reuniti intr-un grup pe Facebook, zeci de mii de medici cer sa nu mai fie considerati functionari publici, iar profesia lor sa fie din nou considerata una liberala, cer conditii de pregatire si de munca normale pentru un stat al Uniunii Europene si vor salarii decente. Ei sustin ca s-au saturat sa primeasca spagi de la pacienti ca sa aiba din ce trai si ameninta ca daca nu le sunt luate in considerare solicitarile vor declansa greva generala si chiar vor demisiona in bloc.

Medicii solicita salariul de baza de 1000 de euro, garzi platite, medicamente pentru pacienti, asigurarea consumabilelor in spitale si spitale in care sa „nu ne cada tavanul in cap sau sa miroasa a mucegai”, sa aiba posibilitatea de a fi pregatiti pentru profesia pe care si-au ales-o.

Presedintelui Klaus Iohannis si premierului Victor Ponta le cer sa ia in serios aceste avertismente, sa constientizeze ca sanatatea este o problema de securitate nationala si le solicita o intalnire pentru negocieri, in vederea rezolvarii acestor probleme.

Grupul creste de la ora la ora, ajungand la peste 13.000 de membri la ora publicarii acestui articol. Unii dintre ei, probabil, nu sunt cadre medicale, dar este posibil ca reteaua de socializare sa rezolve ceea ce iesirile in strada si miscarile sindicale de pana acum nu au putut.

 

medicChemarile la greva si modalitatile de punere in practica sunt in centrul discutiei. DRAGI COLEGI – Am inceput ca o reactie la nesimtirea celor care ne guverneaza si care nu considera ca ne meritam locul in aceasta societate.
Suntem profesia cea mai umilita prin salariile cele mai mici din Uniunea Europeana, prin permanenta batjocorire a profesionalismului nostru, prin ofensele aduse asupra moralitatii noastre. Suntem ponegriti zi de zi!

Suntem inca un grup mic, dar il putem creste fiecare. Vorbiti cu colegii vostri care poate nu au incredere in retele de socializare. Popularizati sentimentele si intentiile voastre tuturor colegilor care sunt apasati de cantitatea imensa de munca datorata lipsurilor de medici, asistente, infirmiere, de aparatura performanta, de service al acestei aparaturi, de materiale sanitare elementare. Suntem convinsi ca in provincie se lucreaza in conditii foarte grele si de asemenea, pacientii, oameni simpli nu pot beneficia de tratamente corespunzatoare.

Suntem pana acum SINGURA reactie a medicilor la umilirea celor care ne-au incadrat cu statut de functionar public. Nicaieri in lume doctorul nu are statut de functionar public.

Nimeni din liderii nostri de opinie, marile nume din medicina, nu a suflat un cuvant sa ne ajute. Pesemne ca le lipseste curajul sau deja lehamitea a pus stapanire pe toti.

Noi suntem inca tineri, avem o viata de dus inca in Romania, avem copii studenti la medicina, avem parinti pensionari sau rude bolnave care nu pot ajunge dupa o viata de munca sa se trateze in Viena, Turcia sau in Spitale Private care sunt doar in stadiul de germene.

Trebuie sa ni se auda si noua vuietul, ca un urlet al nedreptatii!!!

Pentru inceput sfatul nostru este sa incercam sa lucram exact dupa orarul nostru actual de functionar public, 8-14, si o singura garda obligatorie daca se poate. Nu mai faceti consultatii in plus. Sau operatii. Sau anestezii. Respectati orarul legal si nu mai faceti activitati paralele.Convingeti-va colegii. Astfel se va vedea cu adevarat cat munceste in plus un medic, cu adevarat si cate falii are sistemul!

Va rog dati si like si SHARE, sa vedem cati suntem. Trebuie sa devenim VIRALI!” – isi indeamna colegii Coriu Letitia-Veronica.

 

spital de copii grigore alexandrescuVrem un statut de medic (ca pantru asta am invatat atat); Vrem salariul de baza la jumatatea nivelului din UE (adica 1000 euro); Vrem ca garzile sa fie platite; Vrem respectarea contractului de munca (7 ore/zi de munca, 24 ore garda apoi liber);Vrem medicamente ca sa avem cu ce trata pacientii; Vrem consumabile (in multe spitale manusile sau simpla ata chirurgicala reprezinta un lux); Vrem aparatura pe care o au colegii nostri din alte tari; Vrem spitale, nu cazemate in care ne cade tavanul in cap si miroase a mucegai; Vrem deblocarea posturilor de medici specialisti/primari pentru ca nu este normal sa termini un rezidentiat intr-un anumit domeniu, sa fie nevoie in spital de tine, dar in acelasi timp sa nu existe locuri”- sunt principalele revendicari ale medicilor.

Acum circa 20 de ani, in senatul Camerei Federative a Medicilor propuneam demisia in bloc, am fost tratat de <ciudat>! Stim ca nu putem face greva (greva reala si consistenta) demisia in bloc insa e o solutie; cei care ne conduc ar fi siliti sa ne mobilizeze (militar) sa ne condamne la locul de munca pe toti sau foarte multi. NU SE POATE ! Vor aduce medici din Africa sau China ? Dupa atatia ani am ajuns la vorbele de atunci….Ce bine era daca o si faceam atunci! Slovacii au facut-o acum cativa ani si au castigat! Colegilor!! avem trei arme: demisia in bloc, plecarea in strainatate, plecarea in privat !!!! Miscati-va odata, singuri suntem vulnerabili, uniti vom fi o forta !!!” – scrie dr. Gheorghe Plesea, care-si indeamna colegii sa semneze „cu nume real luarile de pozitie; doar asa conteaza, nu va ascundeti dupa pseudonime !!!

 

UPUUn alt medic, pentru a arata cat de nedrept este sistemul medical si in ce conditii muncesc medicii, pe salarii de mizerie, posteazaJurnal din garda de ieri”: Este ora 2 AM si sunt de garda si sunt convinsa ca mai sunt multi amarati in situatia asta. Si spun amarati in cel mai plastic mod posibil… Astazi am ajuns la ora 8 la spital, sunt de garda si mai am 30 lei in portofel, 2 pachete de tigari si un pachetel modest (fiind o fiinta modesta – nu exagerez). Sunt pregatita de linia intai a frontului. Am vazut pacientii de pe sectie, am pregatit externari, am mers la vizita si la ora 13 am intrat in garda cu prima prezentare extrem de punctuala. Bineinteles nu era urgenta, insa pacientul nu a mai reusit sa obtina o programare pentru luna asta la specialist si s-a gandit sa vina in garda (subscriu: „trebuie sa ne vada cineva si pe noi, doar nu puteti sa ne trimiteti inapoi acasa”). (…) Vad despre ce e vorba, anamneza, ex. clinic si recomandari, multumiri si urari de sanatate, daca am noroc unii mai imi spun si garda usoara. Si incep sa vina, si tot vin, si urgente si prostii si balarii si nebuni/nebune etc. La un moment dat, vine o pacienta de pe sectie sa ma roage sa o invoiesc putin (vroia sa iasa din curtea spitalului si sa mearga pana la Profi), iar eu foarte inocenta ii sugerez sa mearga la magazinul din curte, „au de toate acolo”. Pacienta o tot tinea pe a ei, ca putin, ca doar face un pic de miscare, se mai deconecteaza, are mai multe de cu mparat si sunt mai ieftine, si din una in alta, de la atata negociat, pacienta cedeaza si recunoaste totusi faptul ca trebuie neaparat sa iasa din curte si nu o lasa pazinicii, o asteapta sotul cu masina si au aranjat la cineva, in alta parte, sa fuga repede sa mai ceara o alta parere, pentru ca nu sunt multumiti de raspunsurile primite. STOP! Cat de deplasate si descentrate sa-ti fie gandurile, fiinta superioara care te numesti! Am ajuns batjocura si ultimii oameni in aceasta tara, ultimii oameni!!! Daca vanzatoarea de la Mega Image iti da sfaturi medicale mai bune decat medicul tau curant, si netul iti gaseste imediat diagnosticul, iti spune exact ce investigatii ai de facut si ce fel de buline sa iei, ce rost mai avem pe lumea asta? Va spun eu ce rol: diagnostic diferential! Pacientii stiu deja diagnosticul cand vin la spital, noi trebuie doar sa le facem diagnosticul diferential al migrenei.

Imi este foame, mai am ceva din pachet, il impart in 2 – mananc mai incolo jumate si maine dimineata jumate (…)”.

 

perchezitii dgaUnii nu mai au incredere in negocieri si dezbateri cu Guvernul.Ce dezbatere cu ministerul! Nu vedeti ca deja a inceput atacul la baioneta impotriva noastra!Uitati-va la televiziuni si veti vedea stirile labartate despre actiunile eroice ale procurorilor DNA impotriva „grupurilor organizate mafiote” de medici care ataca radacinile statului roman! 50 de medici au creat o retea mafiota prin care au facut evaziune fiscala de 700.000 euro in doi ani (298 euro pe luna pentru fiecare medic!!!!). Rusine, sa fie arsi pe rug! Si nenorocitii astia, acesti vampiri care sug sangele poporului nu se mai satura! Mai vor si salarii decente! Mai vor si conditii civilizate de munca! Mai vor sa munceasca si in afara programului de functionar public! Huooo! La cremenal! Este normal ca DNA sa-si faca datoria, dar eu cred ca DNA stie ce face! A reusit sa nu se atinga de cadoul facut de ponta (500 000 000 euro) firmei Kaz Munai gaz! Normal! Si sa auziti pasiunea si indignarea prezentatoarei Realitatea TV cand relateaza si infiereaza acesti infami medici! Asa ca, fiti constienti ca nu se poate lupta cu acesti nenorociti decat in forta! Dar oare avem forta, unitatea, determinarea de a lupta? Ma-s mira! Pe FB suntem tari, in realitate suntem mielusei! Marea majoritate abia asteapta ca celalalt sa atace pentru el si apoi sa vina la masa cu bucate!”  – spune Costache Botezatu.

 

Protest medici

Protest medici (3013)

Altii indeamna toti medicii tineri sa plece in privat au in strainatate, dar exista si contrareactii la aceste indemnuri:

Buna seara, dragi colegi! Chiar daca sunt in Franta, sustin initiativa! Nu zic nu, Unei posibile intoarceri, nicaieri nu este ca acasa, va asigur! Dar, nu ma pot intoarce acolo unde ma simt ca un cersetor, neputand sa ma ajut pe mine, nu mi pot ajuta pacientii! Va salut cu respect!” – scrie Costina Enescu.

Totul trebuie facut cu cap , organizat de catre un sindicat (potrivit legii, doar ei pot organiza) si mobilizate cat mai multe persoane”, se arata mai grijulie vizavi de respectarea unor pasi legali in declansarea unor miscari de amploare, Anca Mures.

In toamna lui 2013, sindicatele din sanatate au scos in strada 5000 de oameni, printre principalii organizatori fiind Vasile Astarastoae, presedintele de atunci al Colegiului Medicilor din Romania, ulterior condamnat definitiv pentru incompatibilitate. Marirea salariilor se numara si in 2013 printre solicitari, impreuna cu cererea „ne-negociabila” de dublare a salariilor medicilor rezidenti. Niciuna dintre masuri nu a fost satisfacuta de guvernanti, rezidentii primind doar o bursa de aproximativ 150 de Euro.

In 2011, medicii din Cehia au declansat la randu-le o greva, solicitarile fiind legate tot de veniturile prea mici. Mii de medici cehi si-au scris atunci demisiile, riscandu-se blocarea sistemului. Iar acum au o viata decenta.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Medici

Comentarii (4)

  1. Laszlo Tuka spune:

    Amenintarea cu greva sau protestul medicilor nu este serioasa. Si in trecut la astfel de “demonstratii” de protest nu participau medicii din comoditate, ci numai asistentii medicali, laborantii si brancardierii. Cand am intrebat un medic de ce nu participa la demonstratia stradala, mi-a raspuns ca medicii trebuie sa castige bani, adica nu pot renunta la spaga. Cand vom vedea si profesori universitari sau medici specialisti la astfel de “greve” ?

  2. Tache Mihai spune:

    Sistemul Sanitar este atat de putred incat daca s-ar investi si 12% din PIB, i-ar trebui minim 10 ani pentru a se redresa. Dar, odata trebuie inceput.
    Ce ar trebui facut:
    – Inlaturarea politicului din sistem: numirea de ministri, secretari de stat, directori de spitale pe criterii profesionale
    – CNAS ar trebui sa redevina Banca de sanatate a populației si nu parte din buget, din care se infrupta fiecare partid cum crede;
    – Acreditarea – acum, aceasta nu este decat o bataie de joc prin care se mai iau bani de la spitale. Acreditarea ar trebui sa defineasca prin norme cum ar trebui sa fie dotat la minim un spital de rangul x sau y, dotarea unei sectii, pregatirea personalului, norma de personal minim si maxim si nu pe sistemul daca pleaca 7 vine unul, etc. La acest moment, spitalele care s-au acreditat sau urmeaza a se acredita pregatesc acreditarea dupa ce au si nu dupa ce ar trebui sa aiba.
    – Respectarea normei de munca in spitale, respectiv, ori se asigura numarul de medici conform paturilor, ori se reduce numarul de paturi dupa cati medici sunt incadrati, respectarea zilei libere dupa garda (lucru care nu a existat niciodata), etc
    – Salarizare sa fie conforma cu pregatirea, responsabilitatea, munca depusa. Cum este posibil ca un medic cu Cabinet Medical Individual din policlinici sa aiba un venit de circa 5 ori mai mare decat al unul medic care lucreaza in spital? Cum se poate ca medicului din cabinetele individuale sa le fie limitate numarul de consultatii la 28 si medicului din spital sa i se ceara sa trataze toti pacientii (adica de de 2-3 ori norma) pe un salariu mult mai mic?
    Aceasta reactie a corpului medical este corecta. Populatia ar trebui sa constientizeze situatia in care se afla, faptul ca in 2-3 ani numarul de medici deja mic de va diminua si mai mult, deci accesul populatiei la sanatate va fi drastic restrictionat. In consecinta, populatia ar trebui sa sustina demersul medicilor, deoarece majoritatea nu au relatiile sau resursele sa se trateze in Turcia, Viena, etc.

  3. Mihailescu Sorina spune:

    Sunt cu totul de acord!!! Sunt din Brasov si sunt dispusa sa particip si sa incerc sa mobilizez cunostinte si prieteni pentru a va sprijini!

  4. Calin Manta spune:

    Situatia e mult mai grava decit isi inchipuie populatia! De mult era nevoie de o greva…de cel putin 40 de ani !

Adaugati un comentariu


 

*