Reteta electronica se naste greu la Buzau

3 iulie 2012 | 0 comentarii |

Cativa medici au emis retete in format electronic, dar nici sistemul informatic, nici farmaciile nu au fost pregatite sa le proceseze. Spitalele se pregatesc sa testeze si ele, de saptamana viitoare, programul electronic de prescriptive electronica.

 

Peste 200 de medici de familie buzoieni si cateva zeci de medici specialisti din ambulatoriile de specialitate ar fi trebuit sa inceapa, de luni, sa completeze retetele medicale pacientilor lor, in sistem electronic.

Nu s-a eliberat, insa, nicio prescriptie electronica, pentru ca  pe de o parte, cei mai multi dintre medicii prescriptori si farmaciile nu au tot ce le trebuie pentru a folosi sistemul electronic, iar pe de alta parte, au existat proleme cu accesarea serverului.

Potrivit conducerii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Buzau, la primele ore au existat totusi trei medici prescriptori au emis retete electronice, cu care pacientii asigurati puteau merge direct la farmacie. Medicii si farmacistii buzoieni au fost deja instruiti cum trebuie sa lucreze cu noul sistem electronic, dar inceputul pare sa fie mai greu. Au existat, se pare, si anumite dificultati de accesare a programului, dar exista inca medici si farmacii care inca nu au softul instalat, nu au imprimante sau nu dispun inca de  cititoarele de coduri pe care le-au comandat la firma furnizoare, a declarat pentru www.sanatateabuzoiana.ro  presedinta CJAS, ec. Laura Circei.

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) a solicitat insa Ministerului Sanatatii si CNAS sa renunte la obligativitatea prescriptiei electronice, considerand ca nu exista conditii pentru introducerea acesteia.

 

Bajbaiala, neclaritati, reprosuri

 

Practic, incepand de luni, 2 iulie, bolnavul ar fi trebuit sa poata merge la medic, acesta sa-i elibereze formularul tipizat care sa contina medicamentele prescrise si care sa aiba inscriptionat codul de bare, iar cu acest formular sa mearga la farmacie, unde dupa citirea codului, farmacistul sa-i elibereze medicamentele. Nu s-a intamplat asa, pentru ca o serie de probleme au aparut inca din prima zi.

Medicii buzoieni spun ca sistemul ar fi putut fi mai eficient, dar se tem ca vor exista inca mult timp probleme, pentru ca nu a fost gandit cu cap si coada, cum se spune, si nu s-a aplicat asa cum ar fi trebuit. Pentru a se obtine rezultatele scontate, trebuia aplicat la toate esaloanele din sanatate in acelasi timp. In plus, pentru ca nu noi am cerut acest sistem, trebuia sa se faca dotarile necesare pe banii statului, nu ai nostri. Personal, am eliberat astazi retete tot pe sistemul clasic. Chiar si asa, exista probleme, nu avem cea mai buna comunicare cu unii medici din ambulatoriul de specialitate sau din spital, care nu numai ca ei nu scriu reteta, dar ii dau bolnavului scrisoare medicala cu cinci-sase medicamente din care eu nu-i pot prescrie decat trei pe o reteta, sustine dr. Valeriu Bistriceanu, care considera ca ar fi fost necesar sa se stabileasca mai intai pachetul minimal de servicii si medicamentele la care orice bolnav are dreptul, dupa care sa se introduca aceste programe, care asa cum functioneaza la ora actuala, mai mult incurca lucrurile.

 

Sistemul clasic si cel electronic, in paralael

 

Conducerea CNAS spune ca pana la sfarsitul anului, ambele sisteme vor merge in paralel, pentru ca atat medicii si farmacistii, cat si pacientii sa nu intampine probleme in eliberarea si cumpararea medicamentelor. Inca din aceasta luna se estimeaza ca 10% dintre retete vor fi prescrise si eliberate in noul sistem, urmand ca in doua-trei luni sa se ajunga la 30-40%.

„Sistemul este functional, dar nu excludem posibilitatea de a aparea si unele probleme. Noi ne ocupam de partea de informare si indrumare a medicilor si farmacistilor. Problemele vor fi rezolvate cu specialistii CJAS, iar la nevoie se apeleaza si la specialistii de la Bucuresti ”, a mai spus pentru www.sanatateabuzoiana.ro  sefa CJAS Buzau, Laura Circei.

Reprezentantii CJAS considera ca prin introducerea noului sistem, in timp, se vor elimina prescriptiile abuzive si fraudele din sistem.

Pentru problemele intampinate de furnizorii de servicii medicale care trebuie sa elibereze medicamente pe retete in format electronic s-a infiintat, la nivelul CJAS Buzau, un Callcenter, la care intre orele 8,00 – 20,00 raspund medicilor, farmacistilor si CNAS, ec. Paula Grigore (e-mail: spitale@casbz.ro) sau la telefoanele : 0238/711929; 0753/054253, respectiv, jr. Olga Negociu (e-mail: negociu@casbz.ro ) sau la telefoanele : 0238/724108;  0720/042172, care au fost afisate si pe site-ul Casei”, mai spune presedinta CJAS.

 

Contre intre furnizori si beneficiari

 

Conducerea CNAS sustine insa ca problemele legate de eliberarea retetelor electronice au aparut deoarece medicii nu au folosit softul realizat in acest scop, ci tot Sistemul Informatic Integrat (SIUI).

Unii prescriptori nu au urcat reteta in Sistemul Informatic de Prescriptie Electronica, ci in SIUI. Din acest motiv, ei nu au putut, practic, sa elibereze retete electronice“, a spus medicul sef al CNAS, dr. Marius Filip, mentionand ca „la prima ora” a zilei de luni au fost eliberate, la nivel national, 130 de retete electronice, ceea ce ar demonstra ca sistemul este functional.

Medicii buzoieni il contrazic, ei sustin ca sistemul a fost inaccesibil.

„Noi suntem pregatiti pentru a elibera retete online, dar astazi nu am putut accesa serverul CNAS pentru a obtine seria necesara prescriptiei. Avem semnatura electronica, ne-am cumparat imprimante cu laser, dar avem probleme cu sistemul. Din punctul meu de vedere, reteta electronica online este asteptata, dar este necesar ca si sistemul sa functioneze, sa preia retetele, sa nu ne tinem pacientii in asteptare”, a declarat dr. Angela Mazdrag, presedinta Patronatului Medicilor de Familie din Buzau.

 

Si medicii de spital vor prescrie electronic

 

Potrivit conducerii CJAS, si la nivelul spitalelor se vor prescrie medicamente in sistem electronic.

Medicii spitalului Judetean de Urgenta spun ca se pregatesc sa implementeze noul sistem informatic, de saptamana viitoare.

Am avut o intalnire cu reprezentantii Casei, medicii nostri au fost informati cum trebuie sa procedeze pentru a folosi noul sistem de prescriptie electronica. Urmeaza ca in aceste zile, firma care asigura mentenanta la nivelul SJU sa preia softul si sa-l racordeze la Programul Hipocrate cu care noi lucram, astfel incat bolnavii sa poata primi retete electronice si de la medicii din spital, atat la externare, cat si in cazul afectiunilor cronice (diabet, oncologie etc.). Mai avem de cumparat si cateva imprimante, si speram ca de saptamana viitoare sa fim pregatiti sa probam noua aplicatie”, spune dr. Ion Draghici, directorul medical al SJU, apreciind ca nu vor exista probleme deosebite.

Medicii nu sunt insa de aceeasi parere si considera ca pana cand intreaga retea va functiona coerent va mai trece multa vreme.

La randul lor, farmacistii promit ca in cel mult o saptamana vor fi pregatiti sa elibereze prescriptiile electronice in toate unitatile, cu conditia sa functioneze sistemul si sa aiba acces la internet.


Categorii: Eveniment

Adaugati un comentariu


 

*