REPORTAJUL DE DUMINICA: Varza de Buzau, regina toamnei tarzii

25 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Batrana varza isi desface frunzele intr-un evantai frumos colorat in alb-galbui asortat cu verde, ca o regina care imparte, cu darnicie, hrana cu gust bun si sanatate din belsug.

 

piata-taraneasca-2924Ne face, deja, cu ochiul blonda iarna. Intalnim pe strada, la scoala sau la serviciu oameni care tusesc sau au deja diverse boli respiratorii. Ceata coboara  inspre campie la orele diminetii. Hornurile scot fum de vreo doua saptamani in mod continuu, iar orasenii au caldura in case tot cam de atatea zile.

Soarele insa parca nu se lasa dus inca si ne imbie la plimbare prin parc, unde frunzele galbene-aramii au asternut covor, dar si pe camp, unde gospodarii isi strang, cu migala, ultimele recolte…

Si mai e de luat in seama sanatoasa camara pe care o umplem fie pentru copiii plecati la studii si carora le facem pachet la final de saptamana, fie pentru ca asa suntem obisnuiti, fie pentru ca stim ca avem compoturi mai sanatoase decat ceea ce am putea cumpara din magazin, ori pentru a fi in randul lumii care, la sfarsit de octombrie nu mai alearga dupa gogosari, castraveciori si gogonele, ci cauta varza cu foaie subtire, in care sarmalele de Craciun sau din oricare alta zi vor fi impachetate ca un copil frumos in scutec…

 

Costel Vanatoru - castravete antidiabet

Costel Vanatoru – castravete antidiabet

Acum, la mijloc de toamna, nimic nu e mai frumos decat sa admiri culorile oferite de gradina de legume. Daca mai avem noroc sa gasim pe undeva vreji cu patlagele rosii pe ei, atunci fericirea licopenului bine rascopt e o mare bucurie pentru corpul haituit de salamuri si alte mezeluri cu E-uri, din cauza alergatului la serviciu. O rosie de octombrie, pusa intr-o salata, impreuna cu un gogosar crapat pe margini din cauza timpului de asteptare in gradina, la care adaugam o ceapa rosie de apa de la gradinarii dinspre Maracineni si un castravete de la Pitulicea, a treia recolta, spun cei care cunosc domeniul, e o fericire deplina pentru sanatate. E o salata pe care cercetatorii de la Statiunea Legumicola Buzau au modernizat-o si i-au oferit alte ingrediente – rosia neagra, cea mai gustoasa din lume si care a reusit sa faca fata conditiilor climatice din tara noastra, castravetele antidiabet – acel castravete care a cucerit Romania pentru ca e cel mai bun luptator cu diabetul, boala care ataca pe nevazute milioane de romani si cateva frunze de busuioc carnos destinat doar salatelor. E o salata amaruie, cu gust mediteranean, putem spune, in care medicii s-ar pierde in a identifica elementele propice sanatatii. Nici o reteta a lor nu ar rivaliza cu o portie din aceasta salata.

 

varza de toamnaScriu astazi despre un subiect placut noua, romanilor, dar si sanatos. Poate nu stim prea multe despre batrana varza care isi desface frunzele ca intr-un evantai frumos colorat in galben si verde, dar sigur stim ca ne place si am auzit, macar pe ici pe colo, ca are uneori „puteri miraculoase” pentru sanatate.

Ma pierd uneori in detalii pentru ca judetul Buzau are valori extraordinare, lasate intentionat in umbra intersectarii elor trei mari regiuni romanesti – adica ramane, doar o poarta de trecere, o poarta care primeste influente. Ei bine, poate nu va fi asa! Pentru ca de aici mi s-a aprins dorinta de a scrie astazi despre varza. Cercetatorii din Bacau, tot legumicoli, au creat varza perfecta pentru sarmale. O varza performanta, cu foi subtiri care poate face, o singura capatana, sarmale pentru o familie alcatuita din patru-cinci persoane.

Dar, zic eu, sa avem orgoliu! Varza de Buzau doar nu si-o pierde acum notorietatea! E varza care se cultiva de zeci de ani si in Maramures, Arad, Hunedoara, Constanta si Suceava, si peste tot, pentru ca romanul stie ca foaia de varza destinata sarmalelor se obtine numai din soiul de varza de Buzau

 

varza de buzau 1Cercetatorul Costel Vanatoru spune de fiecare data cand avem discutii despre creatiile statiunii ca „varza de Buzau este una dintre nestemate, iar de aportul ei pentru sanatatea omului s-au bucurat de-a lungul anilor milioane de romani. In plus,  ea a deschis granitele inainte de a fi ele oficial deschise spre lumea buna a continentului”.

Varza alba este recomandata in tratamentul anemiei, diabetului zaharat, litiazei biliare, tusei (suc de varza si miere), afectiunilor renale, hemoroizilor, durerilor de ficat (varza cruda sub forma de cataplasme) si ulcerului gastric.  Actioneaza ca laxativ, vitaminizant (pentru pacientii care se refac dupa o perioada in care au zacut) si ajuta la prelungirea vietii (vitamina A continuta intarzie imbatranirea, hranind tesuturile). Poate fi consumata cruda sau ca varza murata, iar in acest caz constituie un remediu excelent in tratarea alcoolismului, intarirea gingiilor si tratarea infectiilor intestinale. Ceaiul de vara ajuta la vindecarea bronsitelor cronice, la tratarea diareei si a constipatiei, iar sub forma de cataplasme (se aplica local), ajuta la vindecarea ranilor, plagilor si tumorilor.

Varza de Buzau a plecat peste granita in bagajul romanului care isi cauta loc de munca in strainatate, dar si prin coletaria rapida, sub forma sarmalelor ori a semintelor.  Anual, pleaca in tara si in strainatate atatea seminte de legume romanesti, multe creatii ale buzoienilor, incat valoarea lor e o buna parte din PIB, daca s-ar calcula asa.

 

varza-ceapa_2929Caut, astazi, varza de Buzau si pe ulitele satelor in care se cultiva aceasta leguma care se planteaza maxim de Sfantul Ilie, dupa cum imi zice o femeie din satul Maracineni. Aceasta gospodina cultiva rosii, mai ales, dar si varza, intr-o zona mai indepartata de casa. Cate sapte mii de metri patrati. Si obtine, in fiecare an, atat de multa incat reuseste ca din vanzarea ei sa-si cumpere ba un frigider, un televizor ori masina de spalat daca are ghinionul sa i se strice, ori alte lucruri pe care nu prea le-a luat de calitate la inceput de viata, plus folie pentru solarii pentru noul sezon agricol si-i mai raman si ceva banuti acolo, pentru vreun necaz, ca batranetea e aproape. Adevarul este ca varza are pret anul acesta. Un leu kilogramul, fata de 30 de bani in 2014, in aceeasi perioada. „Se mai lasa de acum pretul, dar anul acesta a fost bun. Eu am pornit cu un leu si 50 de bani, vreo doua saptamani, in septembrie.  Mai apoi, la sfarsit de luna si pana acum am dat cu un leu, continuu. Iti si convine, pentru ca o capatana are de la doua kilograme pana la sase… Ma refer la varza sanatoasa, buna de pus in butoi, ca asa… ciufoi, mai am si la kilogram. Stiti cum se recunoaste varza buna pentru sarmale si sa fie din asta de a noastra de Buzau? Capatana sa fie bine indesata, dupa primele frunze mai grosute sa urmeze foi fine si multe si e sanatoasa, ca e rezistenta la boli! Anul acesta nu a ciupit-o nici fluturele”. Adica molia verzei!

 

varza_2928Varza de anul acesta a prins ploile de sfarsit de august care i-au dat un drum bun in vegetatie. Apoi nu a mai fost deloc arsita, mai zice femeia cu care stau de vorba la poarta, unde are o gramada de varza, plus o caruta adusa de la camp si incarcata tot cu varza buna de pus la butoi, in curte. O intreb cand se pune varza la murat, mai bine si mai bine. „Ei na! Eu pun de o sarma la sfarsit de septembrie. Zece verze, cincisprezece. Spre 1 noiembrie pun doua butoaie de doua sute de litri, iar la 1 decembrie, inca doua. Vand varza murata toata iarna. Copiii au zis sa cumparam masina de pus varza la punga si sa nu mai vindem varza cruda, ci direct murata. Asa de bine merge… Noi, familia, avem si taraba in Piata Mare. Langa mine e o taraba de comerciant care vinde varza murata din China, Turcia si Maroc. Unde or fi cultivand, in caramida…? Vand cu cinci lei kilogramul si minim 2 lei si 50 de bani. Eu am cucoane care ma cunosc si care vin sa vada butoiul. Varza trebuie sa nu fie moale, sa miroasa putin a hrean si a telina, sa aiba culoare galbuie de la cateva boabe de porumb pe care le pui in butoi, la baza, care si aciduleaza un pic zeama, iar daca o vrei rozalie, adaugi doua-trei capatani de varza rosie in butoi”.

 

varza-gogonele_2927Ii zic sa aiba ziua nemaipomenit de buna si sa vanda varza pe care o lauda deja de minute bune si plec. Cateva strazi mai departe, caci la Maracineni ulitele sunt strazi, cu nume, poate ca o pregatire pentru a deveni cartier al orasului de care doar un pod il desparte, intalnesc o caruta in care sta un barbat care striga din toti plamanii…. „Varza, varza de vanzare!Il opresc sa-l intreb una-alta. Vine de la Smeeni. Vrea sa dea varza pe un berbecut.

In spatele meu, o batrana „se strica” de ras. „A venit sa vanda varza la varzari acasa!

 Intelege si omul. I se recomanda sa urce inspre Cernatesti, acolo oamenii au si animale de dat si sunt si ieftine, poate pe o caruta ia acum doi berbecuti, si are si sanse mai mari decat in casa gradinarilor.

Povestea verzei de Buzau are aroma, culoare si personalitate, traditie si respect. E o pledoarie pentru sanatate, daca este sa cinstim dimineata cu un pahar de suc de varza!

 


Categorii: Reportaj

Adaugati un comentariu


 

*