REPORTAJUL DE DUMINICA: Sanatate pe taraba

29 septembrie 2013 | 2 comentarii |

Autoritati ministeriale, judetene, municipale si de specialitate au defilat in fata obositului taran care timp de noua luni s-a caznit cu pamantul ca sa-i daruiasca in final roade demne de un Targ de Toamna petrecut la Buzau, in ultima perioada, o data la trei ani.

 

targ 1oficialii 782„Toamna buzoiana” s-a dovedit a fi un omagiu variat, adus atat taranului legumicultor si pomicultor, cat si mesterului popular, crescatorului de oi, capre si magari, producatorului traditional de carnati si de branza, celui care stie sa faca acele conserve de toamna sanatoase, de casa si fara e-uri, fara adaosuri si amelioratori, dar si mesterului popular si celui traditional.

In regia Directiei pentru Agircultura si a Consiliului Judetean Buzau, Targul Toamna Buzoiana se incheie astazi.

Va propun sa facem o scurta calatorie in zona de organizare, de data aceasta mult mai igienizata si mai propice organizarii unui targ care presupune expunerea alimentelor, deci calea rapida catre sanatate, ma refer la curtea interioara a unuia dintre spatiile mari comerciale ale orasului Buzau.

Promovat ca targul produselor eco, acesta mai are ceva drum de strabatut pana a se dovedi suta la suta cu produse eco, bio sau naturale – cum le place doamnelor sa intrebe cand cumpara o bucata de branza, spre exemplu.

 

Tarabe 20781SCDL 0778Primul stand a apartinut Statiunii Vitivinicole Pietroasele care a servit vizitatorii cu must proaspat, obtinut din cel mai bun strugure din ultimii ani buni. Aici, doar cunoscatorii au facut popas, au chestionat piata vinului din 2013 si au stabilit comenzi.

Urmatoarele standuri au fost putin vizitate de buzoienii care au sperat ca-si vor umple camarile de la targul anual, insa linia legumicultorilor a fost atractia principala a evenimentului.

Usturoiul de Ramnicelu de la familia Ene si gogosarii si alte legume ale unor tarani mult prea obositi de munca din camp pentru a interactiona cu doamnele de la oras, curioase vizavi de calitate si soiuri au fost, probabil, produsele aflate in topul trei al vanzarii in cele trei zile de eveniment.

Desi au prezentat legume spectaculoase, unice si extrem de solicitate de cumparatori, reprezentantii Statiunii Legumicole Buzau au stat tot timpul cu tristetea desfiintarii pe fata. Cu doar o ora inainte de inceperea, vineri, a targului, au fost anuntati ca e momentul sa ofere forurilor de la Bucuresti situatia exacta a terenurilor detinute.

 

Dovleci 0771Povestea fara sfarsit a legumiculturii buzoiene pare un joc de sah, in care cel mai putin hranit risca sa piarda partida.

De aici, incep standurile inedite la un astfel de targ, destinat agriculturii. Cultivatorii de tartacute si bostani, cei care au vazut ca acestea se vand mult mai bine in strainatate decat rosiile si castravetii, au scos la mezat cei mai frumosi dovleci pentru placinta si cele mai atractive tartacute decorative.

Victoras Ghizdeanu, presedintele Asociatiai Crescatorilor de Ovine si Caprine si coorganizator al evenimentului a instalat tarcurile cu oi, una si una, rase de carne si de lapte. Inclusiv tigaia romaneasca la care trebuie sa se lucreze pentru a fi competitiva in piata europeana.

Am vazut si mai putin cunoscuta capra de Angora, capra buna pentru lana, dar mai slab productiva in lapte.

 

stana 0770Zabovim putin mai mult alaturi de domnul Ghizdeanu, care pune punctul pe „i” si le atrage buzoienilor atentia cu privire la propria sanatate. Ca un producator autentic, sigur pe calitatea branzei pe care o vinde la cativa metri distanta de tarcurile oilor, el spune ca tot ceea ce se vinde in piata ca fiind branza de oi la 14 lei kg este produs alimentar contrafacut. Este branza facuta in zer de oaie si cu lapte de vaca, nicidecum autentica branza de oi care trebui sa coste 22, respectiv 25 de lei daca este mai veche, adica din luna mai a acestui an.

El, de fapt, le trimite acest semnal si autoritatilor sanitar-veterniare si celor de la OPC care s-au perindat prin targ, dar cu mainile in buzunare.

Buzoienii este bine sa pretuiasca sanatatea proprie si sa cumpere branza la un pret despre care producatorul spune ca ii acopera si lui munca din stana, spre exemplu. Sursa mentionata anterior sustine ca branza vanduta anul acesta in Targul Toamna Buzoiana a fost cu adevarat eco, oile sale pascand in zona aerodromului Buzau, pamant nefertilizat sau tratat chimic pentru culturi.

 

plescoi 784Ajungem si la standul manufacturierilor de bijuterii din argint pentru doamne, dar si de cazane din arama pentru preparat tuica, acestea fiind mai ales apanajul domnilor. Nu sunt prea multi cumparatori, dar curiosii fac coada.

Linia urmatoare este destinata carnatilor si pastramei de oaie. Aici vorbim despre produsele numarul unu ca si vanzare, in targ. Pentru prima data la o manifestare publica a iesit primul si cel mai mare producator de carnati din satul Plescoi. O doamna blonda zambeste larg fiecarui cumparator de pastrama si ii prezinta cate o bucata de carne artistic taiata. Impresionant la acest stand este modul de prezentare (atarnarea) al carnatilor, babicului si pastramei. Probabil mirosul, culoarea si felul in care s-au prezentat le-a adus acestor producatori atat de multi cumparatori.

Sa mai spunem ca productori sunt o intreaga familie care si-a cumparat stana pentru a face fata taierilor din abator si a facut o retea de achizitie de la legumicultori buzoieni pentru cimbru si ardei iute de Buzau. Doamnele ofera babicul autentic, plus recomandarea de a vizita si Vulcanii nostri.

 

oficiali 785Trecem pe langa cozonaci, pe care ii gustam peste trei luni, la Craciun, si ajungem la o tanara reprezentanta a unei pensiuni din Sarata Monteoru. Vinde conserve si dulceturi din care ofera si musafirilor din pensiune. Batalia este pe siropul de catina si ghebele conservate. Probabil acesta va fi si urmatorul nostru subiect de reportaj, caci anul acesta pare a fi cel al ghebelor.

Sa nu uitam insa nici linia mediana a targului, unde s-au aflat mesterii populari cu tesaturi din par de capra si oaie, dar si cu sculpturi decorative pentru gradini. Zona Naeni si primarul Marian Apostol nu pierd ocazia de a prezenta lumii piatra alba cu scoici si pesti fosilizati.

 

Directia silvica 0774Iesim din targ si salutam prezenta Pepinierei Silvice Buzau, care ne ofera deliciul de final, cate o lada cu catina si macese. S-a racorit, e vremea sa consumam dimineata sirop din catina, pentru a ne feri sanatatea de avarii nedorite.

Una peste alta, buzoianul a fost multumit de targ, insa ar fi dorit, asa cum spune si Victoras Ghizdeanu, ca o intreaga linie de standuri sa fie cu branza, o alta numai cu conserve, alta cu legume, alta cu vinuri variate, alta cu carnati, iar la standuri sa fie mult mai multi producatori care stau acasa, muncesc la fel de mult si isi vand produsele la risc, cu un pret sub cel al pietei.

Toamna buzoiana ar trebui sa fie un omagiu sincer, adus celor mai frumosi tarani din judetul Buzau si alimentelor sanatoase pe care ei le ofera cu generozitate!


Categorii: Reportaj

Comentarii (2)

  1. Nina Oprea spune:

    Frumos !!!

  2. Elena Manea spune:

    Multumesc pt. acest minunat reportaj.Nu am mai participat la un Targ de toamna,de cand sarbatoream Ziua recoltei!imi este tare dor de tot ce este buzoian…legume,fructe,must,etc

Adaugati un comentariu


 

*