Reorganizarea Institutului National de Hematologie Transfuzionala, in dezbatere publica

9 februarie 2015 | 0 comentarii |

Conform unui proiect de lege, Institutul urmeaza sa se divida, iar o parte din activitatea sa va fi transferata Institutului Fundeni.

 

Alin Tucmeanu

Alin Tucmeanu

Astazi a avut loc, la sediul Ministerului Sanatatii, o dezbatere publica pe tema proiectului de lege referitor la reorganizarea Institutului National de Hematologie Transfuzionala, document conform caruia activitatea institutului urmeaza a se diviza. Partea de hematologie urmeaza a fi preluata de Institutul Fundeni, iar de partea de transfuzie se va ocupa Institutul National de Transfuzie Sanguina.

Prezent la dezbatere, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Alin Tucmeanu, a declarat ca prin reorganizarea institutului „pacientii vor avea acces la un tratament de calitate intr-un institut care, printr-un contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, le poate deconta tratamentul si le poate elibera bilete de trimitere pentru dansii. Acum multi isi platesc analizele din fondurile proprii”.

La randul sau, Doina Gusa, directorul Centrului de Transfuzii Bucuresti, a precizat ca prin aceasta reorganizare, institutul va intra in sistemul de urgente, astfel creandu-se posibilitatea legala de palata a orelor suplimentare, in conditiile in care deficitul de personal constituie o mare problema in acest domeniu.

 

transfuziiDoina Gusa a apreciat ca trecerea activitatii de hematologie la Institutul Fundeni este benefica, intrucat in nicio tara din lume situatia pacientilor cu talasemie si celor cu hemofilie nu este gestionata de institutul de transfuzii, asa cum se intampla acum in Romania. „Activitatea de transfuzie este una care se desfasoara de la vena donatorului pana la vena pacientului, deci institutul nu poate avea, ca si atributie, activitatea terapeutica de transfuzie, acesta este cel mai important lucru si acest aspect se incearca acum, sa se obtina cadrul legal terapeutic pentru talasemici si hemofilici”, a precizat Gusa. Astfel,

Institutul Fundeni ar urma sa preia activitatea de hematologie, cu structurile care desfasoara activitati in acest domeniu si personalul aferent. Proiectul legislativ postat pe site-ul Ministerului Sanatatii prevede ca personalul care va trece in subordinea Institutului Fundeni isi va pastra aceleasi drepturi salariale ca si pana in prezent si va dispune de aceleasi echipamente necesare desfasurarii activitatii.

 

transfuzieAceasta schimbare va fi operata in scopul imbunatatirii activitatii Institutului Fundeni in sfera tratamentului unor afectiuni precum hemofilia sau talsemia, in acest sens, urmand a-i fi pus la dispozitie, cu titlu gratuit, pe o perioada de 5 ani,  spatiul necesar desfasurarii acestei activitati, aflat in proprietatea Institulului National de Transfuzii.

La finalul dezbaterii de astazi, presedintele Coalitiei Organizatiei Pacientilor cu Afectiuni Cronice, Radu Ganescu, a declarat ca discutia  nu l-a „linistit”, intrucat nu s-a ajuns la o concluzie clara in ceea ce priveste soarta pacientilor cu aceste afectiuni. „Dupa ultima dezbatere avuta la minister, nu am ajuns la nicio concluzie, adica vor ramane pacienti de talasemie si hemofilie in cadrul institutului undeva pe hartie? Ca nu exista un spatiu amenajat, autorizat… Este exact ce ni se spune de 40 de ani de cand suntem tratati aici, ca nu avem un spatiu autorizat, bun sa se autorizeze”, a declarat la finalul intalnirii presedintele COPAC.

 


Categorii: Actual, Dezbateri, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*