Proiectul Legii salarizarii bugetarilor intra in dezbatere publica

17 mai 2016 | 1 comentariu |

Sindicalistii din Sanatate ameninta insa ca vor iesi din nou in strada daca noul act normativ nu este in concordanta cu revendicarile lor si cer sa se evite un Hexi Pharma al salarizarii.

 

ministrul Muncii, Dragos Pislaru, discutand cu sindicalistii02Ministrul Muncii a anuntat ca astazi, dupa discutiile cu sindicatele, proiectul de lege privind noile salarii pentru bugetari va fi lansat in dezbatere publica. Proiectul de act normativ, menit sa elimine nedreptatile din sistem, trebuia sa fie gata luni, dar a fost amanat pentru marti seara, cel mai tarziu miercuri dimineata, pentru ca intre timp sa primeasca si „girul” sindicatelor.

Ministrul Dragos Pisalaru a declarat luni, dupa o intalnire cu primul ministru si cu ministrul Finantelor, ca actul normativ mai are nevoie de cateva mici modificari, dar ca in cursul zilei de marti va fi gata varianta finala. „Au fost trei variante luate in discutie si s-a discutat care va fi forma aleasa pentru proiectul de ordonanta de urgenta. Decizia va fi prezentata partenerilor sociali, apoi va fi prezentata in mod public”, a declarat ministrul Muncii inainte de intalnirea cu premierul Dacian Ciolos.

In urma cu o luna, Guvernul anunta ca bugetarii cu salarii mici ar putea beneficia de o crestere salariala de pana la 20% incepand din aceasta vara.

Proiectul a fost insa contestat de toti bugetarii, iar ministrul Muncii de atunci, Ana Costea, si-a dat demisia.

 

protest medici MSSindicatele au avut, intre timp, o serie de proteste si negocieri cu reprezentantii Executivului, iar sindicalistii din Sanatate au protestat chiar in strada, spunand ca „asa nu se mai poate”.

Noul ministru al Muncii, Dragos Pislaru, a mers luni, la Guvern, cu trei propuneri de ordonanta de urgenta privind salarizarea bugetarilor.

Prima dintre ele presupune eliminarea situatiilor in care persoanele angajate cu aceeasi functie, in aceeasi institutie, au salarii diferite. Astfel, daca un salariat primeste acum 2.000 de lei, in timp ce colegul lui are 2.200 de lei, cel cu salariu mai mic ar urma sa primeasca in plus, lunar, de la 1 august, 200 de lei. Asa ca unele salarii vor ramane pe loc, in timp ce altele ar urma sa creasca cu sume cuprinse intre 50 si 600 de lei.

A doua varianta presupune rezolvarea nedreptatilor numai pentru anumite domenii de activitate, cum ar fi sanatatea si invatamantul, posibil si asistenta sociala. „Corectia, in sanatate si invatamant, trebuie facuta nu numai in domeniul discriminarii la incadrare, ci si in domeniul evolutiei dintre doua clase succesive de incadrare, astfel incat sa existe o diferenta intre acestea”, a spus Bogdan Hossu, liderul CNS Cartel Alfa.

 

Hipocrat, Promedica proteste mediciIn urma discutiilor de la Guvern, oficialii au ajuns la concluzia ca ar fi mai bine sa combine elementele din cele doua variante de lucru.

Sunt mai multe variante si de aceea a fost important astazi sa luam acest feedback de la colegii nostri din Guvern. Mi-au facut niste observatii si sugestii pe care trebuie sa le integram in proiect. Nu exista in acest moment o alegere a unei variante sau alteia”,  a spus Dragos Pislaru.

Daca nu vor aparea probleme deosebite in dialogul cu sindicatele,  proiectul de ordonanta de urgenta va fi supus aprobarii Guvernului in sedinta de miercuri.

Sindicatele sunt insa reticente, pana in momentul in care vor putea analiza varianta finala a proiectului, despre care spun ca trebuie sa reflecte rezolvarea revendicarilor lor. „Ministrul spune ca e o varianta care satisface pe toata lumea. Tinand cont de acest lucru, daca exista satisfactie generala, nu va exista nimic, dar daca e o insatisfactie, vor exista probabil primele manifestari”, a declarat Bogdan Hossu care, saptamana trecuta s-a aflat in strada alaturi de sindicatele medicilor care, pe langa salarii au solicitat abrogarea urgenta a Ordinului MS 870/2004 pentru aprobarea Regulamentului privind timpul de munca, organizarea si efectuarea garzilor in unitatile publice din sectorul sanitar, document prin care medicii, chimistii si biologii care efectueaza garzi sunt  „fortati si exploatati sa efectueze un act medical continuu”, de pana la 31 ore..

 

protest Sanitas - Ministerul MunciiFederatia Sanitas sustine, la randul sau, ca „revendicarile Federatiei au ca scop atat motivarea financiara a personalului din sistemul public sanitar, cat si stoparea migrației catre locuri de munca din strainatate mai atractive financiar, precum si dezvoltarea sistemului medical in beneficiul pacientilor acestei tari”. Sindicalistii cer Executivului sa elimine inechitatile si discriminarile salariale, posturile de specialitate sa fie deblocate si sa aplice majorarea salariala cu 25% in 2016! „Este timpul ca sistemul sanitar romanesc sa fie tratat pe masura importantei lui si mai ales este timpul ca pacientii din Romania sa fie tratati in mod civilizat. Este timpul pentru normalitate! Este timpul sa spunem STOP umilirii angajatilor din sistemul sanitar, sistemul de asistenta sociala si medico-sociala si implicit a pacientilor!”, sustin reprezentantii Sanitas care, saptamana trecuta, au protestat in strada timp de cinci zile. Ei ameninta ca daca nu le vor fi satisfacute solicitarile vor continua protestele si se va ajunge chiar la greva generala, iar „raspunderea pentru consecinte va tyrebui asumata de Guvern”.

 

protestul-pentru-sanatate-la-piata-universitatii-body-image-1462625268-size_1000Federatia „Solidaritatea Sanitara” sustine ca principiile care trebuie sa guverneze elaborarea actului normativ privind corectia salarizarii in privinta angajatilor din Sanatate au la baza masuri reparatorii (obligatorii) si elaborarea unui model de crestere salariala si de constructie a unui nou sistem de salarizare. Federatia a anuntat, astazi, printr-un comunicat, ca sustine masurile Guvernului care maximizeaza interventiile privind corectia si cresterea salariilor din Sanatate si sunt in acord cu solicitarile sale, dar atrage atentia ca trebuie evitat „un Hexi Pharma al salarizarii”, in care interventiile pe zona corectiilor salariale sa fie diluate pana la a deveni nesemnificative.  Sindicalistii solicita Guvernului sa tina seama de documentul de pozitie al organizatiei, bazat pe argumente pe care i l-au transmis. In caz contrar, ameninta cu noi proteste.

Executivul are insa la dispozitie doar 2,3 miliarde de lei pentru aceste corectii, care ar urma sa fie operate in urmatorul an si jumatate. Prea putin, in opinia sindicalistilor, care cer dreptate pentru toti bugetarii. Noua ordonanta de urgenta va fi pusa in dezbatere publica pentru doua saptamani, pentru ca la 1 iunie sa poata fi adoptata.

 

*Textul OUG privind Proiectul Legii salarizarii bugetarilor poate fi accesat AICI

 



Comentarii (1)

  1. Luci Enache spune:

    Aceeasi mare bataie de joc! De fiecare data se anunta cu surle si trambite ca se maresc salariile la bugetari si in special ale celor din sanatate si invatamant, dar ca de fiecare data marirea de salariu a fost infima. Stie cine trebuie ca in sanatate unii asistenti cu grad principal avem salariile aproape egale cu ale infirmierilor? Stie cine trebuie ca in invatamant un profesor cu definitivat are salariul cat femeia de serviciu cu ceva mai multa vechime decat el?

Adaugati un comentariu


 

*