Proiectul infiintarii sectiei de onco-hematologie pediatrica de la Constanta, marele castigator al Galei Societatii Civile

14 iunie 2017 | 0 comentarii |

Proiectul a fost declarat castigator si la sectiunea „Sanatate”, unde tot pe primul loc s-a situat si „Caravana cu medici, dar a primit si un premiu special pentru originalitate.

 

S-a tras cortina peste cea de-a 15-a editie a Galei Societatii Civile, luni seara, cand a avut loc, la Teatrul National, festivitatea in cadrul caruia au fost anuntati premiatii. Castigatorii au fost selectati din 166 de proiecte si programe derulate in diverse domenii, de 119 actori din societatea civila, dintre care cei mai multi, 114, mai precis, au fost organizatii non-guvernamentale.

Si la aceasta editie, proiectele pe Sanatate sau vizand imbunatatirea calitatii vietii anumitor categorii de pacienti ori persoane cu dizabilitati au dominat competitia. Marele Premiu al GALEI a fost conferit unui proiect pe Sanatate, iar proiecte sau programe similare s-au numarat printre laureatii celorlalte domenii conexe.

Anul acesta, Marele Premiu ajunge la Constanta, fiind acordat unui proiect implementat aici, in beneficiul copiilor cu afectiuni oncologice si reumatologice. Proiectul a avut ca scop constructia si darea in folosinta a Centrului Medical de Zi pentru Copii Focus, care gazduieste noua sectie de onco-hematologie si reumatologie pediatrica a Spitalului Judetean Constanta.

In acelasi timp, proiectul a fost declarat castigator si la sectiunea Sanatate, impartind insa primul loc cu proiectul „Caravana cu Medici. Nu in ultimul rand, in cadrul galei, acelasi proiect a fost rasplatit si cu Premiul pentru Originalitate.

 

Ideea demararii acestui proiect a pornit de la faptul ca, pana in 2014, la Constanta nu exista o sectie propriu-zisa de onco-hematologie. Copiii erau internati pe sectia de pediatrie si, de cele mai multe ori, din cauza supraaglomerarii, in aceleasi camere cu copii sub tratament de boli virale, riscand astfel suprainfectarea sau agravarea starii lor generale de sanatate.

Organizatia Daruieste Aripi a decis sa schimbe aceasta situatie si astfel a trecut la demararea proiectului ce avea ca scop infiintarea unei sectii speciale de onco-hematologie si reumatologie pediatrica. Sectia va putea sa ofere acces facil la tratament copiilor grav bolnavi din intreaga zona de sud-est a tarii. Obiectivele au fost indeplinite, iar  acum, acesti copii ajung mai repede la analize, iar seara se pot intoarce acasa. Pe timpul tratamentului au acces la o sala de joaca, invecinata cu salile de tratament, dotate cu echipamente medicale de ultima ora si conditii de cazare excelente. „Am plecat de la o realitate evidenta, atat in statistici, cat si in viata acestor copii si familiilor lor, si anume dificultatile cu care se confrunta acestia: efortul financiar pe care il presupun deplasarile dese la spitale indepartate de domiciliul lor si nu in ultimul rand atitudinea discriminatorie fata de ei”, spun reprezentantii organizatiei Daruieste Aripi.

 

Conform datelor de la finalul anului trecut, aproximativ 400 de copii erau inregistrati in cadrul sectiei de onco-hematologie pediatrica de la Centrul Medical Focus. Acestia au varste cuprinse intre 1 si 16 ani si sunt supusi unor vizite obligatorii la spital, periodice si destul de dese, luptandu-se zi de zi cu boala.

Tot la sectiunea Sanatate, premiul pentru locul al doilea a fost conferit proiectului „MobiHope”, derulat de Fundatia Hospice Casa Sperantei, proiect ce urmareste cresterea calitatii vietii si a ingrijirii pacientilor cu boli amenintatoare de viata.

Ultimul loc pe podium la aceasta sectiune a revenit asociatiei Daruieste Viata, pentru proiectul „Healthcare: Human to Human”, avand ca scop cresterea sansei la viata si a confortului interior in cazul unui pacient diagnosticat cu cancer si care se trateaza in Romania.

Printre premianti s-au numarat si proiecte derulate in beneficiul copiilor cu autism, al persoanelor cu dizabilitati sau al pacientilor care sufera de diferite afectiuni, proiecte inscrise la alte sectiuni, precum Incluziune Sociala sau Asistenta sociala.

Totodata, Premiul pentru Eficienta a fost decernat Asociatiei de Medicina pentru Sanatate Publica pentru proiectul „Alaturi de Mamele Internate”, in timp ce fundatia Policlinici sociale Regina Maria a primit Premiul pentru Impact, pentru proiectul „Zambet pentru mame si copii”.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*