Programul de screening pentru cancerul de colon asteapta de 10 ani sa fie finatat

Programul a fost aprobat in 2007, insa de atunci nu a primit niciun leu de la buget, pentru a fi pus in practica, in timp ce numarul pacientilor cu aceasta afectiune a crescut ingrijorator.

 

conferinta congresUna dintre cele mai agresive forme de cancer, cel de colon, inregistreaza o evolutie ingrijoratoare in intreaga lume si constituie o cauza majora de morbiditate si mortalitate, afectand 1 din 20 locuitori in tarile dezvoltate. Este a doua cauza de deces prin cancer, la ambele sexe, in Europa, iar in Romania, in ultimii 27 de ani, numarul cazurilor s-a triplat.

Singura sansa de a creste speranta de viata a bolnavilor cu aceasta afectiune este depistarea precoce, sustin specialistii. Peste 200 de medici gastroenterologi, oncologi, chirurgi si radioterapeuti din Romania, Franta si Germania si-au manifestat ingrijorarea fata de evolutia acestei afectiuni, in cadrul lucrarilor ccelei de-a VII-a editii a Congresului National al Societatii Romane de Coloproctologie, care a avut loc la Cluj-Napoca,  in perioada 16-18 martie.

Specialistii romani au folosit aceasta ocazie pentru a face un nou apel catre autoritati, in vederea deblocarii finantarii programului national de screening pentru cancerul de colon, program aprobat „pe hartie” de 10 ani, dar care nu a functionat nici macar o zi.

 

Dr. Marcel Tantau

Dr. Marcel Tantau

Presedintele congresului, medicul Cosmin Puia a declarat, cu prilejul evenimentului de la Cluj, ca un asemenea program national ar avea ca rezultat depistarea din timp a bolii, respectiv un tratament minim invaziv, care este mult mai usor de suportat de catre pacienti si mai putin costisitor. „Toata lumea ar iesi castigata. Chiar daca la inceput ar necesita cheltuieli suplimentare, trebuie sa intelegem ca oamenii s-ar simti mai protejati daca ar exista un astfel de program”, a mai mentionat medicul.

Dr. Marcel Tantau, seful Departamentului de endoscopie digestiva din cadrul Institutului Regional de Gastroenterologie si Hepatologie Cluj-Napoca le reproseaza tuturor politicienilor din ultimii zece ani, ca nu au gasit fonduri pentru finantarea acestui program, desi l-au aprobat in Parlament, iar autoritatilor le-a fost prezentata si varianta realizarii acestuia, pe regiuni-pilot. „Programul de screening trebuie pornit de politicienii de azi, iar rezultatele se vad pentru politicienii de peste 10-15 ani, dar toti trebuie sa inteleaga ca un astfel de program national de screening pentru cancerul de colon trebuie sa existe, este absoluta nevoie de el. Nu cred ca finantarea unui astfel de program ar fi o problema pentru Romania, la potentialul economic actual al tarii”, a declarat dr. Marcel Tantau.

 

colonoscopie bolnavAcesta a dat exemplul altor tari din Europa, in care exista asemenea programe de screening de multa vreme, iar in timp si-au dovedit eficienta, ajutand la reducerea incidentei cancerului de colon cu 20 de procente. Medicul clujean a mai amintit ca screeningul pentru cancer de colon este unul dintre cele trei screeninguri obligatorii pentru statele membre al Uniunii Europene, alaturi de screeningul mamar si de col uterin, la acest capitol Romania doar „mimand” un astfel de program, aprobat „pe hartie”, dar nefinantat in cei 10 ani de cand s-a aprobat.

Medicul a explicat ca screeningul pentru cancerul de colon prevede teste de sangerare oculta la doi ani, care ar ajuta la identificarea populatiei cu risc de a avea leziuni colo-rectale. In plus, aceasta metoda, ar preveni si eventualele aglomerari ale cabinetelor de endoscopie. „Acest tip de cancer a crescut de trei ori in ultimii 27 de ani in Romania. Este o problema reala, iar descoperirea in faza incipienta sau in faza de polipi reduce incidenta cancerului de colon”, a mai precizat acesta.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*