Program on-line de recuperare a vaccinarii, demarat de medicii de familie

Programul are acoperire nationala si se adreseaza cu precadere medicilor vaccinatori, insa contine si un modul pentru asistentele medicale.

 

vaccinare_copiiSocietatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) se implica, prin Grupul de Vaccinologie, in eforturile depuse la nivel national de autoritati, in vederea cresterii ratei imunizarii. In Romania, aceasta a atins de mult nivelul de alerta,  din cauza numarului tot mai mic de parinti care isi vaccineaza copiii.

Pericolul izbucnirii unor epidemii a devenit iminent, Romania confruntandu-se deja cu o epidemie de rujeola izbucnita in cursul anului trecut, epidemie extinsa aproape la nivelul intregii tari si care a ucis pana acum 27 de copii. Pentru stoparea acestei epidemii, dar si pentru a evita riscul unor evenimente smilare, este necesara o crestere a acoperirii vaccinale,spun specialistii. In acest scop au fost facute nenumarate demersuri, printre care se numara si elaborarea Legii Vaccinarii, care asteapta sa fie dezbatuta in Parlament si apoi promulgata si care a suscitat numeroase dezbateri, cu pareri pro si contra.

Statisticile si experienta clinica arata insa ca vaccinarea este singurul mod de prevenire a unor boli grave, de aceea, medicii de familie au decis ca este necesara o mai mare implicare in informarea corecta si documentata a populatiei. In acest sens, SNMF a initiat un program national menit sa contribuie la recuperarea vaccinala.

 

Informare vaccinare (sursa foto INSP)Este vorba de un program de pregatire ce include o serie de cursuri online adresate medicilor vaccinatori si asistentelor medicale. Aceste cursuri vor fi completate cu o serie de sesiuni itinerante de instruire a medicilor de familie, privind metode practice de personalizare a schemelor de recuperare vaccinala, informari dedicate pacientilor intr-un limbaj accesibil. Se va derula si o campanie sustinuta in social-media, de informare cu privire la posibilitatile de recuperare a schemelor de vaccinare, inclusiv pentru vaccinuri optionale.

Programul este derulat in parteneriat cu UMF Carol Davila, iar cursurile adresate medicilor vacinatori se vor desfasura pe platforma de instruire online Formaremedicala.ro, constituind un suport pentru desele modificari ale schemelor de vaccinare datorate schimbarilor programului national de imunizare sau crizei in aprovizionarea cu vaccinuri, criza care nici la momentul actual nu a fost rezolvatain totalitate de autoritati.

 

Dr. Rodica Tanasescu

Dr. Rodica Tanasescu

De asemenea, in cadrul programului SNMF se organizeaza cursuri on-line si pentru asistentele medicale, pe platforma de instruire on-line Eduasistent.ro, precum şi un curs on-line pentru comunicarea in vaccinare, adresat in egala masura medicilor vaccinatori si asistentelor medicale.

Referindu-se la aceasta initiativa, dr. Rodica Tanasescu, presedintele SNMF, a declarat ca intregeste Planul Educational pe Vaccinare oferit gratuit medicilor de familie şi altor medici vaccinatori pe platforma Formaremedicala.ro a Societatii Nationale de Medicina Familiei, spatiu generos de informatie. Ne mandrim cu aceasta modalitate moderna de invatare si cu numarul de peste 1.500 de absolventi ai cursurilor on-line creditate EMC. In plus, mai bine de 3.500 de medici au parcurs studiile de caz interactive pe teme de vaccinare de pe platforma. Programul are trei obiective prioritare, mai precis cresterea competentelor medicilor de familie, a altor medici vaccinatori, dar si a asistentilor medicali, in vederea construirii unei scheme de vaccinare eficiente si a recuperarii schemei recomandate prin Planul National de Imunizare curent, dezvoltarea de abilitati pentru comunicarea cu parintii, pentru a facilita accesul la o preventie adecvata pentru copii si o informare actualizata asupra situatiei vaccinale curente, puternic afectata de intreruperile in aprovizionarea cu vaccinuri, traficul transfrontalier si proliferarea unor mesaje antivaccinare fara fundament stiintific”.

 


Adaugati un comentariu


 

*