Profesorul Radu Deac, noul sef al Agentiei Nationale de Transplant

4 decembrie 2013 | 0 comentarii |

Noul director executiv al Agentiei Nationale de Transplant isi propune sa acorde o mai mare atentie calitatii vietii pacientilor care au suferit operatii de transplant, umrarindu-se mai in amanunt evolutia acestora postoperatorie.

 

Prof.dr. Radu Deac

Prof.dr. Radu Deac

Schimbare la varful Agentiei Nationale de Transplant (ANT), dictata de ministrul Eugen Nicolaescu, care l-a numit zilele trecute in functia de director executiv pe profesorul Radu Deac, acesta ocupand astfel postul care, pana la acel moment, fusese detinut de Dan Lusalcov.

In comunicatul de presa remis in acest sens nu se dau foarte multe detalii referitoare la cauzele care au dus la schimbarea din functie a lui Dan Lusalcov, singurul argument prezentat in respectivul document fiind acela ca institutia trebuie sa isi recapete prestigiul cunoscut in lumea medicala. „Avand in vedere obiectivul major al Ministerului Sanatatii de a imbunatati activitatea Agentiei Nationale de Transplant, astfel incat aceasta institutie sa-si recapete prestigiul recunoscut in lumea medicala, incepand cu data de 26 noiembrie 2013, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, l-a numit in functia de director executiv al ANT pe prof. dr. Radu Deac”, se arata in comunicatul remis marti, semnat de ministrul Eugen Nicolaescu.

 

Primul transplant de cord in Romania

Primul transplant de cord in Romania

Numele profesorului Radu Deac este arhicunoscut in lumea medicala, acesta fiind membru titular si vicepresedinte al Academiei se Stiinte Medicale din Romania. De asemenea, Radu Deac a facut parte din echipa de medici care a realizat primul transplant de inima in Romania, fiind o personalitate marcanta in domeniul chirurgiei cardio-vasculare, iar intr-o perioada a fost chiar ministru al Sanatatii. Performantele inregistrate in activitatea profesorului Deac sunt materializate prin numeroase atestate europene in chirurgia cardiovasculara si brevete de inventii cu recunoastere internationala in domeniul valvelor cardiace.

Dupa cum se mai arata in comunicatul Ministerului Sanatatii, acesta si-a demonstrat si calitatile manageriale in perioada in care s-a aflat la conducerea Institutului de Boli Cardio-Vasculare din Targu-Mures, acesta fiind unul din criteriile de care s-a tinut cont atunci cand a fost numit director executiv al ANT.

 

Dan Luscalov, fost director ANT

Dan Luscalov, fost director ANT

La scurt timp dupa numirea in functie, profesorul Radu Deac a declarat ca doreste o schimbare de concept in cadrul agentiei de transplant care, pe langa activitatea administrativa, va trebuie sa se ocupe mai mult de calitatea vietii pacientilor transplantati. „Avem un an record, pana acum au fost 122 donatori, fata de o medie de 20 de donatori de pana acum. Trebuie sa schimbam conceptul legat de supravietuirea post-transplant. Nu suntem interesati sa raportam o operatie, ci sa vedem daca pacientul a supravietuit, daca s-a reintegrat in societate – de fapt, calitatea vietii pacientului”, si-a argumentat acesta decizia.

De asemenea, a mai precizat ca il va pastra in calitate de consilier pe fostul director Dan Lusalcov, dar si pe doctorul Victor Zota, si acesta fost director al agentiei.

Prima sarcina pe care a primit-o dr. Radu Deac, in calitate de director executiv al ANT, este aceea de a intocmi in timp cat mai scurt un plan de revigorare a agentiei, pe care sa il prezinte apoi ministrului Nicolaescu.

 

Dr. Victor Zota

Dr. Victor Zota

In 2013 s-a constatat o crestere semnificativa a numarului de donatori de organe si al transplanturilor efectuate, fapt evidentiat si de ministrul Eugen Nicolaescu, la audierile pe buget din Comisiile parlamentare de profil. Acesta a decalarat ca, urmare a acestor cresteri, pentru anul viitor se va creste finantatea acordata programului de transplant, intrucat exista numeroase semnale ca trendul ascendent se va pastra.

In Romania, costurile unui transplant sunt cu mult mai scazute decat in alte state, astfel ca se impunea o suplimentare a fondurilor alocate acestui sector de la bugetul Sanatatii. Conform unor date comparative oferite de dr. Victor Zota „un transplant de rinichi in Romania costa 20.000 de euro, iar in strainatate, intre 80.000 si 100.000 de euro. Un transplant de inima costa 43.000 de euro in tara si 120.000-150.000 de euro in strainatate, iar unul transplant de ficat, 65.000-70.000 de euro in tara, respectiv intre 150.000 si 200.000 de euro in strainatate. De asemenea, un transplant de maduva costa in tara 20.000 de euro, iar in strainatate, intre 80.000 si 100.000 de euro”.

PUBLICITATE

Adaugati un comentariu


 

*