Profesionistii din Sanatate cer noi consultari privind impactul reducerii preturilor la medicamente

16 februarie 2017 | 0 comentarii |

Sindicatele medicilor se alatura solicitarilor pacientilor, Colegiului Farmacistilor si producatorilor de medicamente, care propun si solutii pentru diminuarea socului financiar si al disparitiei de pe piata a peste o suta de tratamente, ca urmare a ieftinirii bruste a medicamentelor.

 

medicamenteIn contextul iminentei ieftiniri a medicamentelor, cu 35%, de la 1 martie, pacientii se confrunta, deja, cu disparitia de pe piata a unor tratamente fara de care viata le este in pericol. Peste 20 de medicamente oncologice lipsesc din spitale si din farmacii, iar bolnavii fac apeluri disperate la diferite asociatii de pacienti si pe retelele de socializare, pentru a si le procura. Riscul a fost semnalat si la ultima intalnire cu ministrul Sanatatii, dar inflexibilitatea acestuia prinvind decizia care, potrivit lui Florian Bodog, face parte din planul de guvernare, are deja efecte negative.

Desi la prima vedere poate parea o masura salutara, mult discutata problema a reducerii preturilor la medicamente are, deja, efecte nedorite, materializate in disparitia de pe piata a unor medicamente care vor deveni neprofitabile si pe care producatorii vor prefera sa le retraga, pentru a nu avea pierderi. Medicamentele iesite de sub licenta si mai ieftine, carora li s-a redus pretul, nu se vor mai gasi pe piata, iar astfel, cei care ar avea de suferit vor fi pacientii.

 

 

 

Ion Cotojman - lider

Ion Cotojman – lider Hipocrat

Nu ar fi pentru prima data, iar dupa ce Ministerul Sanatatii si-a anuntat intentia ferma de a ieftini medicamentele cu 35%, de la 1 martie, printre cei care au reactionat s-au numarat si Federatia Sindicala Hipocrat, impreuna cu Alianta Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical. Cele doua asociatii reprezentantive ale medicilor solicita ca decizia de reducere a preturilor la medicamente sa fie luata dupa discutii aprofundate, la care sa fie invitati toti factorii implicati. Presedintele federatiei Hipocrat, Ion Cotojman, a declarat ca se asteapta ca „o astfel de decizie, de reducere a pretului medicamentelor, sa fie luata abia dupa ce vor exista discutii aprofundate cu toate partile implicate: pacienti – prin asociatii de pacienti, medici – prin formatiunile profesionale reprezentative si prin producatori, distribuitori. Fara un impact analizat riguros, riscam sa punem in pericol sanatatea oamenilor, ceea ce nu cred ca isi doreste cineva. Inainte de a stabili un pret mai mic, trebuie sa vedem daca vom mai avea ce sa cumparam cu banii respectivi. Exista voci care atrag atentia cu privire la riscul disparitiei medicamentelor de pe piata si o accentuare a fenomenului de export paralel”.

 

Dr. Bogdan Tanase

Dr. Bogdan Tanase

Dr. Bogdan Tanase, presedintele Aliantei Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical, considera ca Romania trece in prezent printr-o criza profunda in ceea ce priveste accesul populatiei la medicamente si la vaccinuri, iar in aceste conditii, o decizie pripita in ceea ce priveste reducerea preturilor medicamentelor ar putea accentua si mai mult aceasta criza. „Asistam in Romania la o criza cronica in ceea ce priveste accesul populatiei la medicamente si vaccinuri, situatie semnalata atat de organizatia noastra, cat si de multe alte organizatii. Cauzele sunt multiple, dar politica preturilor medicamentelor este una dintre ele. Desi, ca lozinca, suna foarte bine, politica medicamente ieftine pentru romani si-a dovedit in decursul anilor falimentul, ea fiind in aplicare de cel putin doi ani, iar efectele directe si imediate nefiind altele decat dezvoltarea exportului paralel si inrautatirea crizei medicamentelor. Consideram ca masuri cum ar fi negocierea reala a pretului, cuplata cu acte normative clare care sa limiteze exportul paralel, ar fi singurele care pot ameliora aceasta criza” a declarat dr. Bogdan Tanase.

 

Razvan Prisada

Razvan Prisada

Colegiul Farmacistilor din Romania, prin vicepresedintele Razvan Prisada, i-a solicitat ministrului Sanatatii, Florian Bodog, ca impreuna cu profesionistii din domeniu sa gaseasca o solutie de amortizare a socului pe care l-ar avea ieftinirea brusca a medicamentelor. Ieftinirea brusca a medicamentelor cu 35%, concomitent cu renuntarea la Comisiile care aprobau medicamentele destinate pacientilor inclusi in Programele nationale de sanatate ar putea duce la un blocaj. Noi, farmacistii, am mai trait o astfel de perioada, cand CNAS a eliminat plafonul la medicamente peste noapte, iar efectul a fost acela ca multe farmacii au disparut, neputand suporta impactul financiar, iar pacientii s-au confruntat cu o perioada de vreun an in care nu si-au mai putut procura medicamentele, pentru ca nu le mai gaseau pe piata. Colegiul Farmacistilor a inteles ca trebuie sa acceptam reducerea anuntata de Ministerul Sanatatii, dar i-am solicitat ministrului Bodog sa gasim, impreuna, solutii prin care socul sa poata fi suportat. Colegiul Farmacistilor considera ca metodologia de stabilire a preturilor trebuie sa fie parte a unei politici mai ample a medicamentului. O solutie ar fi, de exemplu, aceea ca referentierea sa se faca la pretul intrarii pe piata a medicamentului si nu la pretul actual, care a scazut de cateva ori, in urma unor decizii de ieftinire care au fost luate in ultimii ani. Noi, din 2009 incoace, am tot suportat aceste scaderi de preturi din profit, dar s-a ajuns la o limita la care o treime dintre farmacii ar putyea sa intre in incapacitatea de plata, daca nu se gasesc, in paralel, si solutii compensatorii, a precizat farmacist dr. Razvan Prisada, pentru SanatateaBuzoiana.ro.

 

Laurentiu Mihai

Laurentiu Mihai

Reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania si-au exprimat, de asemenea, disponibilitatea de a colabora cu autoritatile, pentru a oferi alternative la medicamentele generice care ar putea disparea de pe piata, in cazul reducerii pretutilor. In acelasi timp, insa, fac la randul lor un apel catre autoritati sa regandeasca, in totalitate, atat politica de preturi pentru medicamente, cat si cea a taxei clawback.

Laurentiu Mihai, presedintele APMGR, a explicat ca „este important ca pacientii sa nu sufere in momentul in care medicamentele iesite de sub brevet isi aliniaza pretul in raport cu pretul de referinta al medicamentului generic, conform recomandarii Consiliului Concurentei. Intelegem ca este o situatie speciala pentru circa 100 de medicamente, care ar putea fi retrase de pe piata, iar companiile membre APMGR se angajeaza sa colaboreze cu autoritatile pentru a gasi imediat alternative la ce este nevoie”.

Acesta reaminteste ca, in ultimii ani, au disparut de pe piata peste 2.000 de medicamente generice care au fost inlocuite cu medicamente mult mai scumpe, iar singura solutie pentru a stopa acest fenomen ar fi implementarea imediata a unui calcul diferentiat al taxei clawback pentru medicamentele generice.

 


Adaugati un comentariu


 

*