Prof. Dr. Vasile Astarastoae: Lista de asteptare

11 iunie 2017 | 0 comentarii |

O problema dificila in practica medicala o constituie listele de asteptare.  

 

Prof. Univ. Dr. Vasile Astarastoae

Prof. Univ. Dr. Vasile Astarastoae

Un prieten de pe Facebook, Vasi Radulescu, in urma unei discutii cu o pacienta avocat se autoproclama sclav. Sclav al pacientului. Ce nu stie doamna avocat este ca si sclavii au avut anumite drepturi, respectate de stapani.

Dar ceea ce trebuie remarcat este ca in UPU se prezinta tot felul de pacienti care nu constituie urgente si care trebuie trecuti pe lista de asteptare.

O problema dificila in practica medicala o constituie aceste liste de asteptare. Nu sunt o inovatie romaneasca. Daca cineva se duce in Anglia si apeleaza la spitalele englezesti, are surpriza de a fi programat si peste 6 luni de zile pentru investigatiile, privind, de exemplu, o litiaza renala. Daca s-ar intampla la noi un asemenea eveniment, toate televiziunile si ziarele ar face tam-tam si ar vorbi despre nesimtirea medicilor care isi permit acest lucru.

O astfel de declaratie redeschide dezbaterea, privind lista de asteptare. Care trebuie sa fie criteriile dupa care un pacient este inclus pe o lista de asteptare?

Varsta? Sa le oferim celor tineri o sansa in plus pentru faptul ca au viata inaintea lor si mult mai multe obiective de implinit? Dar atunci nu am discrimina batranii si nu am „eugeniza” societatea prin eliminarea varstelor cu morbiditate crescuta? Nu am fi nevoiti sa introducem sau sa acceptam o noua datorie, „datoria de a muri”? Nu sacrificam o viata pentru a salva o alta?

Sexul? In prezent se militeaza pentru egalitatea in drepturi intre sexe. Feministele considera ca sexul feminin este, prin amprenta genetica, sociala si culturala, atasat riscului de opresiune si exploatare si, ca atare, un privilegiu medical (de tipul prioritatii asistentei medicale) ar contrabalansa dezavantajul natural.

Meritul social? Am putea accepta criteriul utilitatii unui om in societate, astfel incat rolul sau comunitar sa constituie un atu? (ex: persoana care a donat fonduri pentru o scoala, un azil de batrani, chirurgul care a salvat nenumarate vieti, etc). Dar nu suntem cu totii predestinati a deveni lideri, nu suntem cu totii talentati sau emeriti in ceea ce facem.

Statutul economic? Capacitatea financiara de a rambursa costurile tratamentului din surse proprii i-ar discrimina clar pe cei care nu isi permit un astfel de lux. Au fost spitale care au elaborat o declaratie prin care pacientii erau de acord sa isi cumpere materialele sanitare cu conditia de a fi programati mai repede. Declaratia impusa pacientului este neetica, deoarece includerea pe lista de asteptare se face strict pe un criteriu economic, lucru inadmisibil si inacceptabil. Se creeaza o discriminare pe motive economice: doi pacienti cu aceeasi afectiune si prognostic sunt tratati diferential. Cel care are resurse si poate sa-si achizitioneze materialele sanitare si medicamentele este tratat imediat, cel care nu are aceste resurse este amanat. O astfel de abordare este interzisa intr-un spital public, deoarece acesta nu trebuie sa incalce principiul egalitatii de sanse pentru orice cetatean.

In concluzie, in includerea pe o lista de asteptare, din punct de vedere etic, singurele criterii acceptabile sunt cele medicale. Acestea trebuie sa se refere la tipul afectiunii, evolutia acesteia, prognosticul, etc

 

*Prof. univ. dr. Vasile ASTARASTOAE este medic pensionar, a predat Medicina legala si Bioetica, deontologie si drept medical la Facultatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” Iasi si a fost rector al UMF Iasi si presedinte al Colegiului Medicilor din Romania. 

 


Adaugati un comentariu


 

*