Prof. Dr. Vasile Astarastoae: Bioetica si biopolitica

20 iunie 2017 | 0 comentarii |

Bioetica este necesara pentru ca biopolitica sa nu devina instrumentul prin care evolutia normala a speciei umane sa fie deturnata sau blocata.

 

Prof. Univ. Dr. Vasile Astarastoae

Prof. Univ. Dr. Vasile Astarastoae

In ultimul timp este din ce in ce mai folosit termenul de biopolitica. Acest cuvant a fost creat de catre Foucault.

Intelegem prin biopolitica modul in care, incepand cu secolul al XVIII-lea, s-a incercat rationalizarea problemelor puse practicii guvernamentale de catre fenomene proprii unui ansamblu de persoane vii, constituite in populatie: sanatate, igiena, natalitate, rase… Aceste probleme au ocupat un loc, crescand din secolul al XIX-lea incoace, si au reprezentat o miza politica si economica importanta pana in zilele noastre” (Michel Foucault, Biopolitica si medicina sociala).

Termenul de biopolitica este utilizat cu acceptiuni variate. Daca la inceput exprima teorii rasiste, in momentul de fata biopolitica vrea sa indice politici globale determinate de catre viata sau politici globale ce influenteaza viata. Exista tendinta de utilizare a unor termeni analogi sau de suprapunere cu termenul de bioetica.

Bioetica, insa, este mai mult decat biopolitica. Bioetica se ocupa de deciziile morale care trebuie luate in fata provocarilor stiintei contemporane si nu pretinde sa impuna o etica globala indusa sau reglata numai de bios.

Noile tehnologii, inclusiv cele din practica medicala curenta, sunt capabile a determina modificari la nivel individual si social: schimbari in modul de viata, in reprezentari despre institutii juridice, in comportamentul individual si colectiv. Factorii de impact pot fi negativi sau pozitivi, in functie de perceptia individuala sau colectiva. Din aceasta perspectiva, bioetica se intersecteaza cu biopolitica mai ales in ceea ce priveste reflexia, privind evolutia individului si a societatii.

Biotehnologiile sunt capabile sa transforme individul si specia umana intr-o noua specie, mai performanta poate, dar care nu mai reflecta mesajele umaniste, asa cum le intelegem astazi. Este acesta un lucru bun, este un lucru rau?

In Omul bicentenar, Isaac Asimov descrie eforturile unui robot ultraperformant (mai inteligent decat oamenii si pe deasupra nemuritor!) de a deveni uman si muritor. Noi facem eforturi de a deveni ultraperformanti, inteligenti, nemuritori, transformandu-ne in roboti, abandonandu-ne umanitatea.

Ramane pentru cei care fetisizeaza biotehnologiile si considera ca acestea vor aduce fericirea si rezolvarea tuturor problemelor speciei umane, sa mediteze si sa-si explice aceasta dorinta a unei fiinte non-umane.

Bioetica este necesara pentru ca biopolitica sa nu devina instrumentul prin care evolutia normala a speciei umane sa fie deturnata sau blocata.

 

P.S.: Vad ca lumea este preocupata de Grindeanu, Ponta, Dragnea, Kovesi, PNL, USR & co. Pe buna dreptate. Dar eu nu mai am puterea sa comentez prostia, incultura, demagogia si ipocrizia. Asta nu inseamna ca nu ma intereseaza.

 

*Prof. univ. dr. Vasile ASTARASTOAE este medic pensionar, a predat Medicina legala si Bioetica, deontologie si drept medical la Facultatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” Iasi si a fost rector al UMF Iasi si presedinte al Colegiului Medicilor din Romania. 

 


Categorii: Blog, Editorial, Medici

Adaugati un comentariu


 

*